Berta Sándor

Nexus 7, a trónkövetelő

Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy a Google új tábla PC-je méltó kihívója lehet az Apple iPad készülékének és különösen az árával csábíthatja majd el a vásárlókat.

Az Asus által gyártott termék 7 hüvelykes kijelzővel érkezik, 1280 x 800 pixel felbontás támogatásával; négymagos, 1,3 GHz-en futó Tegra 3 processzorral. Emellett van benne 1 GB RAM, 12 magos GeForce grafikus vezérlő, WiFi, 1,3 megapixeles elülső kamera, gyorsulásmérő, valamit NFC kapcsolat az új Android 4.1 kíséretében. Memóriakártya-bővítőhelyet viszont hiába is keresnénk. A Nexus 7 ára 199 dollár, amivel közvetlen versenyhelyzetbe kerül a Kindle Fire-vel és társaival. A készülék július közepén rajtol el, az USA-ban, Kanadában és az Egyesült Királyságban.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Nexus 7-tel kapcsolatos első dolog, ami azonnal szembetűnik, hogy rendkívül könnyű készülékről van szó. Ez nem is csoda, hiszen a 7 collos képernyővel szerelt táblagép tömege mindössze 340 gramm, így akár egy kézzel is jól tartható és inkább tűnik egy túlméretezett okostelefonnak, mint egy táblának. A kis súly mellett a másik pozitívum az anyagminőség. Az első tesztek alapján az Android 4.1 (Jelly Bean) teljesen zökkenőmentesen futott a készüléken. Az eszköz gyorsan reagál a parancsokra és a probléma nélkül lehet váltani az egyes alkalmazások között. Ez az első olyan tábla, amelyen előre feltelepítették a Chrome böngészőt.

A videók indítása ugyanakkor közel sem azonnal történik, mindig eltelik néhány másodperc a Play gomb lenyomása és a lejátszás elindulása között. A hangok tisztán szólalnak meg, de úgy tűnik, mintha a hangerő le lenne szabályozva. A felvételek tökéletes minőségben jelennek meg és a képernyő egyaránt kiválóan alkalmas videók megtekintésére és a szöveges anyagok olvasására. A Nexus 7 fő célja a szórakoztató tartalmak megjelenítése, a felhasználók magazin-, könyv- és filmwidgetet is kapnak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Bármennyire is jó termék lett a Nexus 7, a megalkotása közel sem volt egyszerű feladat - erre utalt Jonney Shih, az Asus elnöke, aki közölte, hogy a Google mindössze négy hónapot hagyott nekik a táblagép elkészítésére, ezért mérnökeik szinte kínzásnak fogták fel a munkát. Az Asusnál a fejlesztés hivatalosan a Project A-Team néven futott és számos szakembert átköltöztettek Kaliforniába és más helyekre. Összesen több mint 40 dolgozónak kellett új helyre mennie és ők egész nap a Nexus 7 tervezésével és tökéletesítésével foglalkoztak, csak így lehetett megalkotni mindössze 4 hónap alatt a tábla PC-t.

Andy Rubin, a Google Android részlegének vezetője nem is fukarkodott a dicsérő szavakkal, amikor az Asus került szóba, szerinte egyetlen más gyártó sem tudta volna ennyire rövid idő alatt kifejleszteni a terméket. "Nulláról indultunk és négy hónap után egy működő termékünk volt" - emelte ki. Rubin emellett egy másik fontos dologra is rátért: a Nexus 7 értékesítésén a Google gyakorlatilag semmit sem fog keresni, de persze a tartalmak értékesítéséből befolyhat némi összeg.

A vezető szavainak ellentmond a The Verge cikke, a lap ugyanis arról számolt be, hogy a Nexus 7 az Asus Eee Pad MeMO ME370T-n alapul. A készülék története tavalyig nyúlik vissza. A 2011-es CES kiállításon mutatták be az Asus Eee Pad MeMO-t, amit később csak Tajvanon dobtak piacra. Ennek utódját, az Eee Pad MeMO ME370T-t az idei CES-en mutatták be és úgy tűnt, ez a MeMO olcsóbb változata. A kiállítás után azonban felbukkantak az első olyan pletykák, miszerint a Google saját táblát tervez és ezekben a hírekben gyártóként mindig az Asus neve szerepelt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #21
    "Viszont az ár a harmada."

    Feleannyiba kerul, az iPad $399-nel indul, ez meg $199 lesz.
    Es nem csokkentve a Nexus 7 erdemeit, de abban altalaban egyetertenek a szakertok, hogy nem kozvetlen konkurencianak szanja Google az Apple termekevel szemben.
  • mizar1 #20
    Na és ha most még 10-20%-kal kevesebbet tud akkor mi van?
    Viszont az ár a harmada.
    Van akit apuci nem pénzel, illetve van akinek havonta annyit kell a bankba tenni mint egy Ipad. Ezek az emberek nem az Ipadot fogják megvenni, de még a Nexusra is várni kényszerülnek holott nagyon szeretnének egyet.
  • Ferrer #19
    "Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy a Google új tábla PC-je méltó kihívója lehet az Apple iPad készülékének "

    Hahahahahahahaha ha.
  • narumon #18
    Jó lenne egy 10" változat is jó áron.
  • gopher #17
    Na sebaj. Majd találnak egy kifogásolható fehér pixel a jobb felső sarokban, amit bizony az epül már levédett, hiszen óriási technológiai fejlődést tett lehetővé, és szépen kinvonják a forgalomból... (USA-ban persze)
  • mizar1 #16
    Köszi!
    Remélem meg tudom csinálni!
  • Papichulo #15
    Eddig mindenhol azt olvastam, hogy van benne GPS, pl: http://www.phonearena.com/phones/Google-Nexus-7_id7143

    Tethering az annyi, hogy a telefonod internetkapcsolatat wireless megosztod, tk. egy hotspot-ot csinalsz a keszulekedbol, mint otthon a router-eden a vezetekes nettel. Ez altalaban a telefon egy menupontja, ahol megadod az SSID-t, a titkositast es a jelszot, majd ezt - jelen esetben - a tablet latni fogja, mint WiFi halozat.

    Reszletesebben: http://en.wikipedia.org/wiki/Tethering
  • mizar1 #14
    Ha GPS van benne, az jó hír!

    Erről a tetherelésről írhatnál bővebben, megtanulnám, biztosan hasznát venném valahol.
  • Papichulo #13
    GPS van benne, mobil nincs... bar legrosszabb esetben ezt tudod a telefonodrol tetherelni... vagy marad az iPad :)
  • Zoliz #12
    4 honap alatt lenyomtak az iTampont tudasat? :)