Berta Sándor

A brit kormány tanácsadója lesz Jimmy Wales

Hamarosan új pozícióba kerülhet a Wikipédia társalapítója. A szakember a jövőben a brit kabinet munkáját segítheti tanácsadóként, méghozzá teljesen ingyen.

A Daily Telegraph tudósítása szerint a hírt David Cameron brit miniszterelnök egyik tanácsadója, Rohan Silva jelentette be az Austinban megrendezett South by Southwest (SXSW) multimédiás fesztiválon. Az információt később a szigetországi kabinet illetékese, Tim Kelsey is megerősítette.


Jimmy Wales ingyen végzi majd a munkáját, amelynek célja, hogy átláthatóbbá tegye a lakosság számára a politikai folyamatokat. A cél többek között annak elérése, hogy a brit nyílt kormányzati projektekben elterjedjen az új kommunikációs technikák használata. A távlati célok között szerepel, hogy az internetes programoknak köszönhetően az állampolgárok jobban belelássanak a kormányzati tevékenységbe. Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy a Wikipédia társalapítója mennyi ideig végzi majd a tanácsadói tevékenységét, miért vállalta el a megbízatást és ki javasolta ebbe a pozícióba. A bejelentést egyelőre nem kommentálta a szakember.

Rohan Silva az SXSW-n tartott előadásában különböző úgynevezett Crowdsourcing-projektekről számolt be, ezek közé tartozik a Comprehensive Spending Review és a Red Tape Challenge. Az előbbi lényege, hogy kiderüljön, melyek azok a feladatok, amelyek feleslegesen terhelik le a brit közigazgatásban dolgozó 200 000 szakembert. A Red Tape Challenge keretében pedig a lakosoknak jelezniük kellett, hogy melyik jogszabályokat tartják értelmetlennek. A beérkezett jelzések alapján eddig több száz jogszabályt töröltek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)