36
  • sanyicks
    #36
    valódi linux, akár a konzolba is beléphetsz ;) Azért nem használják még arra amire a desktop linuxot, mert néhány collos, és elég gyenge procikon, nem éppen néznének ki szépen, vagy futnának jól a desktop alkalmazások. pl az arm prociknál opcionális a lebegőpontos egység, ha meg beszerelik azt is olcsóbb prociknál butítják, míg egy asztali cpu-nál alap a lebegőpontos egység pár évtizede, de másban is különböznek.
  • skinnyman
    #35
    Itt van egy hosszabb videó a cuccról, amit a készítőivel csináltak akit részletesebben érdekel a téma...
  • finizlik
    #34
    Akkor elmondanád mégis milyen? Az android egy igazi linux oprendszer de ne zavarjon.

    Szeretem amikor a sok hülye nem tudja mi a linux, szidja, de amikor szembesíted vele hogy a legnépszerűbb telefon os linux akkor jön hogy "háperszehogynemmerténmegmagyarázomhogyalinuxsemlinuxbaszdmeg"
  • duke
    #33
    "Az android az linux de ne is zavarjon"

    Tudom, hogy az android az linux alapu, de az olyan trendi buzulas, nem igazi oprendszer, nem olyan mint egy valodi linux.
  • cateran
    #32
    " sokkal inkább tekinthető egy második kezelőfelületnek, amely néhány másodperccel azután válik elérhetővé, hogy a felhasználó egy monitorhoz, notebookhoz vagy asztali PC-hez csatlakoztatta a készülékét."
    illetve
    "Amennyiben a készüléket egy televízióhoz csatlakoztatják, akkor viszont nem az Ubuntu for Android, hanem az Ubuntu TV indul el."

    Pusztuljak meg ha ertem, hogy ennek mi ertelme.....
  • finizlik
    #31
    Az android az linux de ne is zavarjon
  • sanyicks
    #30
    androidos gépekre nem kell feltenni linuxot, mert gyárilag rajta van ;)
  • duke
    #29
    Fasza. Multkor pont arrol erdelkodtem itten, hogy androidos telefonokra fel lehet e tenni, egy linuxot, es ezek szerint akkor igen. Egy ilyen negy procis, linuxot futato gepre, amivel mellesleg telefonalni is lehet, en is beneveznek. Ennek mar van ertelme.

    Es persze ha netan meg a Windows XP is felmenne ra, akkor aztan mar tenyleg uber fasza lenne.
  • sanyicks
    #28
    nem teljesen, a retek féreg applenél nem jó adatra, mert akkor nem kéne hozzá tízezrekért mindenféle adaptert, dokkolót meg átalakítót venni. De ez kit érdekel? Az apple userek majd vesznek ilyen marhaságokat, majd legközelebb eszet növeszt.
  • okosan gyerekek
    #27
    az utolsó mondatban hangzik el minden, amiért leírtad ezt a kommentet. de azért erre az inkább költői kérdésre azt válaszolnám, egyszerűen gazdaságossági okokból ésszerű. miért fizessek két eszközért, ha egy is el tudja végezni, amire NEKEM szükségem van.

    egyébként én évek óta egy 100 gigás winchesterrel vagyok a laptopomon, nem mondom, hogy elég, tárhelyből sosem az. de meg vagyok vele. ezt pedig egy microSDXC kártya lassan közforgalomban is túlszárnyalja. számolj csak azzal, hogy két éven belül nem hiszem, hogy különösebb meglepetés lesz, ha van egy 1/4 terrás memóriakártyád. én azzal bőven ellennék. az írási olvasási sebesség ezeken a tárolókon már most gyorsabb, mint amit az én winchesterem produkál. 15-20 megabyte/mp nekem tökéletes. Az két perc alatt egy átlag filmet képes rátölteni, tehát ez nem lesz szűkkereszt metszet ha csak nincs egy 120-160 megabites interneted -- ilyenhez egyetemi kollégiumokban sem férsz hozzá. egy nagy felbontású filmet, mondjuk tízszer akkora fájlt is képes rámenteni 20 perc alatt. én emlékszem, a Nokia 95 8 gigásommal még anno kb. ennyi időbe telt, amíg egy sima filmet rámentettem, talán kicsivel tovább -- nem volt a világvége.

    Akárhogyis, én azt gondolom, hogy ennek örülni lehet ez serkentő hatással lehet némileg a piacra és az, amiért egyáltalán üzleti tevékenységet folytathatnak, majd hatalmukat átörökölhetik generációkon át a privát szektorban egyének, legalább némileg értelemmel töltetik meg.
  • okosan gyerekek
    #26
    Hihetetlen, hogy egy Linux disztribúció ilyen marketinggel tud elő állni, mint:

    "In every dual-core
    phone, there’s
    a PC trying
    to get out."

    Szerintem ez rohadt hatásos, nagyon jó!

    A másik pedig:

    “Ubuntu is the killer app for multi-core phones in 2012”

    És ez is rohadtul így van, az Apple és a Microsoft most valószínűleg a hátuk közepére kívánják ennek az Ubuntunak a fejlesztőit; ez volt az, amit ők a legkevésbé sem tartottak kívánatosnak. Egy új oprendszer megvásárlásáért esetleg annak kínálták volna fel a lehetőségét, hogy azok, akik részt vállalnak a tábla-PC-k vásárlási oldalán, azok esetleg nem kell külön új számítógépet vegyenek, vélhetőleg azzal spekulálva: akinek e kettőre meg van a pénze, az amúgy sem sajnál pénzt arra, hogy gyorsabb és gyorsabb, újabb és újabb asztali, vagy egyép formátumú, klasszikus értelembe vett számítógépet is vegyen.

    De azt, hogy egy mobil megvásárlásával kiválthasd a számítógép vásárlásának az igényét, hát ez valószínűleg a szemükben bicska nyitogató gondolat volt.

    Üdvözlöm a lépést, ez tényleg át rajzolhatja a piacot!

    Természetesen Ubuntuék házatáján is vannak érdekességek... A dokkoló megvétele szemlátomást például extraprofit szagú; mért van erre szükség?

    Mért nem töltheted le? Nyilván a válasz abban keresendő, hogy a már forgalomban nem lévő telefonok ne tudjanak frissíteni legálisan/egyszerűbben, hanem vegyenek új mobilt, amivel azért sikeresen üttörés vonalat a kizárólag a számítógépre specializálódott lobbik és a kizárólag a mobilgyártásra berendezkedett lobbik közé, s az egyik felet maga mellé tudta így állítani. Ha nem így tett volna, most mindenkivel szembetalálta volna magát ez a pár kísérleti jellegű szárnycsapás...

    Abban viszont biztos vagyok: ahogy kijön az első ilyen eszköz a platform megjelenik minden portolható eszközre is, amelyekre nem szállít a gyártó eredetileg.
  • narumon
    #25
    Szerintem pont azt amit más is leírt. Az otthoni Pc-k nagy részre kiváltható vele. Napközben használja telefonként, este otthon bedokkol és nagy képernyőn internetezik, forumozik, torrentezik, rendszerezi és megvágja a képeket, videókat, stb. Amire egy átalgember használja otthon a gépét. Meg persze játszhat is vele, a mostani telefonok elég brutál grafikát tolnak HD-ban ráadásul a játék otthon nem mindenkinek Call of Dutyit jelent, hanem egy kis Mahjongg, Sudoku, farmville, stb szintű játékokat.
    Rengeteg ember használ netbookot mert az bőven elég neki, a telefonok meg bőven tudják azt amit egy netbook tud.
  • narumon
    #24
    Tudtommal minden cég máshogy használja de lehet, hogy tévedek. Minden cég kiküldi a microusb-n a HD videótól kezdve a digitracken át mindent, és pont ugyanolyan szabvány szerint? Nekem ez furcsa lenne, azt hittem ezért nincs szabványos dokkoló de lehet hogy tévedek.
  • mixam
    #23
    Bocs, nem ezt a videót akartam berakni, hanem a cikkbeli videó HD változatát, ott jobban látszanak a részletek és hogy milyen kábelek mennek a dokkolóba: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BWiUvOkK1HM
    (De valamiért ez a videó került be. Web CMS hiba? Ugyanazt copy-paste-eltem be mint most)
  • skinnyman
    #22
    Dehogy nem, a microusb töltés + adatkapcsolat szempontjából is teljesen egységes, így teljesen jó dokkoláshoz...
  • mixam
    #21
    Majd megjelennek a mobiltöltőbe integrált NAS-ok

    "És mondjuk elveszíti, vízbe ejti, vagy ellopják a telóját, aminek a belső memóriáján vagy a max pár gigás kártyáján tárolta a munkáit."
    Erre megoldást jelent az Ubuntu felhő alapú bakcup szolgáltatása, amit nemcsak mobilon érdemes használni.

  • Ender Wiggin #20
    de akkor mire ez az egész? Amit az ubuntu kínálna, arra ott van a telefon saját oprendszere. akinek meg nem munkaeszköz a számítógép, az mit csinál vele, játszik? és, ha igen, viszi-e az ubuntus mobil a PC-s játékokat?
  • narumon
    #19
    Nem gondolom, hogy munkaeszköznek kéne lennie a telefonnak, de hát az emberek nagy részének a számítógép nem munkaeszköz, és akinek az annak is van a cégnél munkára gépe.
  • Ender Wiggin #18
    oké, tekintsünk el attól, hogy az indesign, az illustrator, a photoshop, cad vagy 3d max studio kéri a mobiloknál erősebb procit, a kurva sok memóriát. tekintsünk el attól, hogy a munkát, filmet bármit külső vinyóra kéne menteni, tárolni, esetleg külső íróval archíválni - bár gondolom majd jön valaki azzal, hogy wi-fin keresztül vagy hasonló zseniális ötlet. De azt már én is szívesen megnézem, ahogy a winfos különböző verzióihoz szokot átlagjúzer nekiáll ubuntu-zni. És mondjuk elveszíti, vízbe ejti, vagy ellopják a telóját, aminek a belső memóriáján vagy a max pár gigás kártyáján tárolta a munkáit.
    fingom nincs, miért fontos az valaki(k)nek, hogy az egész vilgáegyetem a mobiltelefonja köré építse az életét....
  • narumon
    #17
    Sajnos az max töltés szempontjából egységes, dokkolás szempontjából nem.
  • skinnyman
    #16
    Egységes csatlakozó már rég óta létezik telefonokon: microusb...
  • narumon
    #15
    Végre valami jó ötlet. Remélem applenek is lesz hasonló megoldása.
  • sola
    #14
    Amúgy ez majd nagyon megdobja a dokkolók piacát, mert noha az egér, billentyűzet, képernyő dugdosása ugyan nem akkora feladat, de ha csak be kell tunkolnod a telefont egy szingli dokkolóba, az sokkal kényelmesebb.

    Baromi jó lenne ha csinálna valaki valamilyen univerzális dokkolót, hogy ne kelljen ezt is cserélni minden alkalommal ha telefont váltasz.
  • sola
    #13
    idevaló:

    Az teljesen egyértelmű, hogy a "hagyományos" asztali PC-k keményen kifelé tartanak a piacról, folyamatosan csökkennek az eladások. A laptopok és a mobil eszközök erőteljes ütemben átveszik a desktop PC helyét és gyanítható, hogy kb 10 év múlva már inkább csak ritkaság lesz (bár eltűnni nyilván nem fognak).

    A mobil ágazat viszont robbanásszerűen növekszik, túlvagyunk a 2-magos telókon, most jönnek befelé a 4-magosak, amiknek feladat kell, mert bizony túl sok bennük a paci egy nyamvadt Android elfuttatásához.

    A "telefon legyen a PC-d" gondolat már régóta valünk van koncepció szintjén, csak a hardverek nem voltak elég erősek hozzá. Sok-sok felhasználó számára tökéletes megoldás, hogy a számítógépe valójában a telefonja, amit mindenhova magával hurcol. Ha komolyabban kell dolgoznia akkor viszi magával a lapdock-ot, amelyik ideálisan szétválasztható tablet részre és billentyúzet részre. Otthon értelemszerűen csak a tabletbe dokkolt telefont viszed magaddal az ágyba ha még netezni akarsz vagy filmet nézni.

    A fentiek miatt a Canonical-nak mindnképpen erős lépéskényszere volt, hogy az Ubuntu-t átköltöztesse olyan gépekbe, amelyeknek a piaca felfelé tart és nem éppen kifelé szorul.

    Szerintem az elképzelés egyébként teljesen korrekt és a felmutatott megvalósítás pedig nekem nagyon tetszik (pl.: az Android-os névjegy adatbázis integrációja az Ubuntu környezetbe). Ha kellően mély integráció jön létre a két környezet között akkor szépen kiegészítik egymást. Szerintem ez a Tegra3-as szinvonalú SOC-okon 1GB RAM-al már egészen szépen elketyeg majd.

    Nagyon nem értek egyet azzal, amit néhányan mondanak, hogy minek ez az egész mert az Android-os szoftverek készen állnak kiváltani a Linux-os desktop szoftvereket (a Windows-osokat még annyira sem). A legtöbb esetben fényévekre vannak használhatóságban. Mutass nekem pl.: egy LibreOffice szinvonalú szövegszerkesztőt vagy táblázatkezelőt Android-ra. Persze, hogy nem tudsz, mert nincs ilyen. Ami van az tipikusan egy nagyon lebutított, nézegetésre, érintésre optimalizált programocska (teljesen logikusan, oda ez kellett). Arról nem is beszélve, hogy az ilyen desktop környezetben el fog futni szépen minden technológiával írt progi, még a Java-sak és a Mono-sok is. Nem kell semmit elhagynod, használhatod szépen tovább a megszokott programjaidat. Én például nem szivesen hagynám el az Azureus-t, mert szerintem az egyik legjobb (ha nem a legjobb) torrent kliens, ami csak létezik. Nehogy már ne használhassam a teló-számítógépemen csak azért mert Java-ban írták! A TED-el ugyanez.

    Például nagyon király, lesz, hogy az Android-os GPS alkalmazással felmérem majd szépen a Pomázi kiránduló utakat, majd szépen bedokkolom és a Desktop Mode-ban futó JOSM-el szépen be is tunkolom az OpenStreetMap-be és ott utána is szerkesztek kicsit (feliratok...stb). Hát ez nem menne a csak-Android-os környezetben, lehetne átvinni a GPS-el begyűjtött adatokat egy laptop-ra vagy egy desktop gépre a cuccos befejezéséhez.

    Egyszóval gratulálok a Canonical-nak, szerintem nagyon jó stratégiát talált az Ubuntu terjesztésére. A cucc jó lesz és remélem sokféle telefonra elérhető lesz még azokra is, amiket a gyártó esetleg nem akar alapból ezzel kiadni. Az XDA-soknak azt üzenem, hogy már kezdhetnek is pörögni ezen, mert a következő főzött ROM-omra szeretnék ilyet is kapni.
  • sola
    #12
    @gforce9:
    Azért neked vannak szövegértési problémáid.

    A kommentjében feketén-fehéren benne volt, hogy az egér és a billentyűzet már lent van a vidéki helyen, ahova menni szokott.
  • Ahoy
    #11
    Csak ne lenne olyan ocsmány ez az új Ubuntu felület. Komolyan szinte visszataszító, ahogy felment le is töröltem. Akkor már Mint inkább.
  • mixam
    #10
    Így már jó a link:
    http://www.youtube.com/watch?v=BWiUvOkK1HM
  • mixam
    #9
    Itt jobb minőségben és HD felbontásban is megnézhető a "Ubuntu on Android" videó:
    http://www.youtube.com/watch?v=BWiUvOkK1HM
  • sanyicks
    #8
    eddig is az volt. Ez egy asztalipc gui androidon. Programokban nincs változás, android linux, ubuntu is, tehát simán fut minden rajta.
  • skinnyman
    #7
    Gyakorlatilag teljes értékű asztali számítógép is lesz a telefonod... Hogy van-e ennek valami értelme? Szerintem kifejezetten van... Bárhol ahol van egy monitor vagy tv, úgy használhatod a telefonodat, mintha egy asztali PC lenne.
  • Ferrer
    #6
    Tessék, ide való ez a gagyi ablakkezelő, az Unity, nem asztali gépre.
  • gforce9
    #5
    Ha lemegyek a vidékre nem kell egy laptopot is lecipelni az internethez és az esetleg adódó munkához, plusz hozzá a telefont is ami az internetet adja. Most egy monitor, billentyűzet és egér van lent, amihez már elég lesz csak a telefont csatlakoztatni és akár dolgozni is lehet

    Ez az indok egyszerűen röhejes, neked egyszerűbb 2 monitort megvenni mint 3kg súlyt bepakolni a csomagtartóba? Hú... ezek a hatalmas problémák... :D
  • Major
    #4
    Már mint mire gondolsz egy 600Mhz-es Huawei Ideos-ra? (Még az Angry Birds Season is szaggat rajta)
  • sarpba
    #3
    Szerintem ez a jövő, már egy éve várok hasonló megoldásra. Már most elég gördülékenynek néz ki egy normál irodai használathoz. Levelezés, böngészés, szövegszerkesztés és hasonlók. Ki is kell próbáljam... :D
  • sedward
    #2
    Ez fantasztikus, végre megcsinálták amiről álmodtam és még jobban mint ahogy képzeltem. Pont erre van szükségem.

    Ha lemegyek a vidékre nem kell egy laptopot is lecipelni az internethez és az esetleg adódó munkához, plusz hozzá a telefont is ami az internetet adja. Most egy monitor, billentyűzet és egér van lent, amihez már elég lesz csak a telefont csatlakoztatni és akár dolgozni is lehet. A nagy fogyasztású, terjedelmes, zajos, külön szünetmentest igénylő, mozdíthatatlan és ezáltal ki nem használt számítógépek legtöbbje kiváltható lesz egy telefonnal és dokkolóval. Az adatokat sem kell ide-oda-amoda mentegetni, rajta lesznek a telefonon, az ember mindig magánál tartja. Ráadásul az új telefonok gyorsabbak is a sokkal nagyobb és kevésbé hordozható netbookoknál. Ubuntun pedig minden lényeges dolog fut, plusz hozzá ablakban az android appok sokasága, minden lassulás nélkül, ez hatalmas dolog! Most tényleg nagyot alkottak!
  • gforce9
    #1
    Ennek van is valami értelme vagy csak én nem látom. Valaki szakértő írjon már pár sort :)