Berta Sándor

Szabadalomsértéssel vádolja a Google-t a British Telecom

A különböző szabadalmak kapcsán ezúttal a keresőcég került bajba, miután a British Telecom (BT) összesen hat szabadalma megsértésével vádolta meg. A BT ezzel a lépéssel közvetve a Google különbözői szolgáltatásait vette célba.

A British Telecom szabadalomsértéssel vádolta meg a Google-t. A távközlési konszern úgy véli, hogy a Google Maps, a Google Music, a Google Books, az Android Market és a Google Plus egyes funkciói egyaránt megsértik a szabadalmait, a BT ezért komoly kártérítést követel a keresőcégtől. Az összeg egy szabadalmi szakértő szerint akár a 3 milliárd eurót is elérheti. A telekommunikációs piac szereplője az USA Delaware szövetségi államához benyújtott beadványában azt kérte, hogy az ügyben esküdtszék döntsön.

A hat vitatott szabadalom mindegyike a különböző technikai eljárások mögött húzódó alapötletekre vonatkozik. Az egyik dokumentum például azt írja le, hogy egy térképszolgáltatásnál az alapadatok mellett az aktuális információk is dinamikusan megjeleníthetők. A British Telecom azt állítja, hogy az Android operációs rendszer olyan funkciókat tartalmaz, amelyek szabadalmai az ő birtokában vannak.

A BT tulajdonában jelenleg több mint 10 000 szabadalom van. A Google egyik szóvivője ugyanakkor azt mondta, hogy a beadvány minden alapot nélkülöz és a társaság meg fogja magát védeni. Az ügy miatt komoly nyomás nehezedik a Google vezetőire és az Android operációs rendszerre. Az esetleges kártérítések vagy további licencdíj-fizetések miatt ugyanis az Android veszíthet a népszerűségéből és egyre kevésbé lesz vonzó a különböző okostelefon-gyártók számára. Ráadásul az Androidot futtató készülékek jelentős mértékben drágulhatnak is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #23
    És te ismételten nem a kérdésre válaszoltál.. Gratulálok. Én megint leírhatom hogy ismerem ezt a rendszert, és tudom mi miért olyan amilyen, de a kérdés mi is volt? Mi lenne ha? Ha abból indulok ki hogy egy akkora sóher vagy hogy csak a pénzre tudsz gondolni akkor soha nem számíthatok még csak közelítő válaszra sem a kérdésemre, csak ilyen kioktatást. Ha nem arról szólna az össze gondolatod hogy pénz pénz pénz... izé.. sok pénz, sok pénz, még több pénz, akkor talán tudtál volna választ is adni. Ennyi, veled nem erőlködök tovább mert mint látom még a kérdés filozófiáját sem érted. Gondolkodj, képzeld el az alternatívát, egy olyan világban ahol nem attól leszel nagyobb ember hogy 3 villád, és húsz luxusautód van.
    Most mondok neked egy olyat ami miatt engem őrültnek vagy elmebetegnek fogsz tartani. Közel minimálbérből élek, és néha elég nehéz kijönni a hó végére, ám amikor egy barátom jött hogy tudok e neki adni 15ezret következő fizetésig, akkor nem hajtottam el hanem adtam. Még ha ezzel magamnak elég sok kellemetlenséget is okoztam a következő fizetésig. Gondolom te még akkor sem segítesz másoknak amikor könnyedén megtehetnéd.
  • narumon #22
    "Az önként és jókedvből "beleölt" pénz pont elég lenne rá. Ha a találmány sikeres akkor azt úgyis el fogják tudni adni, minek megszívatni a másikat azzal hogy lehetetlenné tesszük az érdemi munkát az alap dolgok levédésével."

    No ezt nagyon nagyon rosszul látod! Sajnos még levédések mellett is folyamatos az anyagi károkozás a kitaláló kárára. Konkrétan; van egy gyógyszercég ami kifejleszt egy gyógyszert ez mindenképpen milliárdos nagyságrend, ha nem tudja levédeni akkor jön a rengeteg legyártom és nyomom cég akik töredék áron adják ugyanazt a terméket, hiszen nekik nem kellett beleölniük milliárdokat (dollárban), azaz ekkora versenyelőnnyel indulnak. Ugyanez informatikában; az intel esetén gondolom nem kell bemutatni amikor az AMD 386-os chipeket gyártott? A vége az lett, hogy lassan majd minden gépbe az AMD szállította a procit, mert 100%-ig megegyezett a termék az Intelével, csak negyedannyiba került. És itt a bökkenő ugyanis ha ez bekövetkezik akkor a fejlesztő cég csődbe megy, ergo szépen lassan elhalnak a fejlesztések, ugyanis a másoló (gyártó) cég nem rendelkezik semmilyen erőforrással amivel a fejlesztésbe be tudna szállni.

    "Pénzt meg nem a perekből, és a licenszelésekből hanem magából a termékből is elő lehet ám állítani."

    Fent válaszoltam; amíg a "konkurencia" le nem nyom a fele árával, mert nem költött a kifejlesztésre dollármiliókat és éveket, valamit fent sem kell tartania egy R&D részleget. Akkora lenne az árkülönbség, hogy senki nem venné a feltaló cég termékét.

    "Feltalálod a vízzel működő autót? Kezd el legyártani és gazdag leszel."

    Nem! Ha nem tudod levédeni akkor 2 nap múlva már mindenki azt fogja gyártani! Erről beszélünk! És nem az a tét, hogy te jól megélj, hanem még az is lehet, hogy te pikkpakk tönkremész. És akkor mondhatod magadnak, hogy igaz, hogy az én találmányom, ha mákom van akkor talán valaki emlékszik majd rám még 50 év múlva, de, hogy a családomat miből tartom el az még nem tiszta, ráadásul azt az 1000 embert akit eddig alkalmaztam szintén szélnek kell eresztenem, jó fiúk biztos találnak gyorsan munkát....

    "Ha pedig valaki más jobban csinálja majd a kocsit mert továbbfejlesztette az ötleted, akkor ne idegeskedj, és ne akard tönkretenni, hanem kezdj te is fejleszteni, nézd meg miben más az övé mint a tiéd."

    Ahogy most ezt írod nekem az rémlik, hogy te nem vagy tisztában fejlesztési költségekkel. A már fent leírt gyógyszer példát tudom felhozni; feleségem valamelyik nap viszgáztatott és tök feldúltan jött haza, hogy mikor megkérdezi a vizsgázó alanyt (aki elméletileg ebben az iparban akar majd elhelyezkedni), hogy szerinte mennyi egy gyógyszer kifejlesztésének a költsége akkor egy csomó hülyegyerek olyanokat mondott, hogy szerinte 10-15 millió forint biztos megvan, de még a bátrabbak is azt mondták, hogy 100 millió forint. Ahhoz képest, hogy ennek a százszorosáról beszélünk minimum elég szar a találati arány.
    Tehát, hogy a kérdésedre vissza térjek; beleöltél mondjuk a kocsi fejlesztésébe 1 milliárd forintot (legyen ilyen kicsi szám), mert tételezzük fel, hogy volt akkora varázserőd, hogy összeszedj egy pénzt a támogatóktól, majd ezt rögtön el kezdi a konkurencia is gyártani (hiszen nincs levédve), akkor te az 1 milliárd forint "hitellel" mit fogsz csinálni? Te 8 millió forintért adot a kocsit, a konkurencia ugyanazzal a technológiával (hiszen nem tudtad levédeni) 6,5 millióért adja darabját, hiszen nem nyomja a vállát egy 1 milliárdos fejlesztési költség. Szerinted ki vesz majd tőled? Lépjünk tovább; a konkurencia továbbfejleszti, de mivel ő sem tudja levédetni ezért te mehetnél utána, de miből? Már így is van 1 milliárd mínuszod és a kocsid sem fogy olyan jól mert drágán adod, ergo nem tudsz megint egy rakat pénzt beleölni a gyártósorok átállításába a know how bevezetésére, tehát kiestél a versenyből. Hogy ne legyen olyan nagy az öröm jön egy harmadik cég aki az előző konkurenciával csinálja meg ugyanazt amit a második veled. Ez azt implikálja, hogy eljön a pillanat amikor senki nem akar pénzt adni a fejlesztésbe hiszen tiszta sor, hogy aki sok pénzt költ rá az csődbe fog menni, mert nem tudja mivel visszaszerezni a fejlesztési költségeket.

    "Akad pár mocskosul gazdag emberke és cég ahol akkora vagyonok vannak amit az egyszerű ember fel sem tud fogni jóformán, mert csak egy morzsájából vidáman eléldegélne a családjával évtizedekig."

    Viszont ha megnézed akkor szerintem meglepődnél, hogy hány jogtulajdonos van közötte. Szerintem igen kevés. Attól, hogy valaki jogokat birtokol még nem biztos, hogy ultra gazdag lesz és aki nem birtokol semmilyen know how-t az is lehet ultra gazdag. A kettő nem függ össze. Szerintem te magad is tudnál olyan magyar ultra gazdag embert mondani akinek egyébként semmiféle szabadalom nincs a kezében, sőt még a cége kezében sem.

    "Szerintem elég egyszerű volt a kérdés, ha nem a pénz az első ami az ember eszébe jut ha kérdeznek tőle valamit."

    De a válaszig még mindig nem jutottunk el. Meg lehet közelíteni tündérmese oldalról, de az jelenleg nagyon nagyon messze áll a valóságtól.
  • nlght #21
    Ezt fejtsd már ki kisbarátom, kik ellenőrzik őket? Eddig minden gazdasági cikkben arról írtak, hogy senki nem ellenőrzi őket... Már megint okosabb vagy mint a világ pénzügyi krémje? Volt egy rakás válság és csőd ami előtt 1-2 nappal is AAA minősítést adtak ki rájuk és mégis ha elbüfögik magukat, akkor a tőzsdék zuhannak. Nekem úgy tűnik, hogy egy szakadt kis troll vagy aki mindenkinél okosabbnak hiszi magát, nem is értem hogy miért írkálok neked...
  • Szefmester #20
    Az önként és jókedvből "beleölt" pénz pont elég lenne rá. Ha a találmány sikeres akkor azt úgyis el fogják tudni adni, minek megszívatni a másikat azzal hogy lehetetlenné tesszük az érdemi munkát az alap dolgok levédésével. Pénzt meg nem a perekből, és a licenszelésekből hanem magából a termékből is elő lehet ám állítani. Ha meg minőségre törekszünk és nem a darabszámra, akkor egy megemelt árral még a bevételt is szinten lehet tartani. kevesebb melós kell? Kellemetlen... de éppenséggel vannak dolgok amik hiánycikkek, azokat is lehet gyártatni nem csak a divatos vackokat amikből ha bemész egy boltba ha nem látsz 100 félét -amik jóformán ugyanazt tudják- akkor az csak azért van mert egy aprócska sarki márkakereskedésbe mentél be valami faluban.

    Nincs azzal bajom ha valakinek sikerül a találmányával pénzt keresnie, de azzal már bajom van ha ezalatt mindenki másnak beint. Jó dolog a konkurenciaharc.. csak ha nem arra mész cégvezetőként hogy megvehesd a 4. olyan luxusvillád ahol 6-7 átlagos család is tudna bújócska versenyt tartani, hanem csak meg akarsz élni, és a melósaidnak is jól fizetsz, akkor a termékeid is olcsóbbak lehetnek mint azé a konkurensé aki mindenáron meg akarja venni a villánkénti 4 ferrarit.

    Feltalálod a vízzel működő autót? Kezd el legyártani és gazdag leszel. De a tudást meg tedd szabaddá. Ha pedig valaki más jobban csinálja majd a kocsit mert továbbfejlesztette az ötleted, akkor ne idegeskedj, és ne akard tönkretenni, hanem kezdj te is fejleszteni, nézd meg miben más az övé mint a tiéd. Onnantól kezdve pedig ismét az a kérdés ki tudja úgy előállítani a termékét hogy megéljen belőle, és a vevők is megvegyék.

    Úgy érzem hogy felfogásbeli kérdés lenne az egész. Mert amíg valaki több akar lenni mindenki másnál, és gazdagabb akar lenni mindenki másnál addig a szabad tudás rendszere nem fog működni. Megértem hogy senki sem akar éhenhalni meg nyomorogni, de azért nézzük meg a világot. Akad pár mocskosul gazdag emberke és cég ahol akkora vagyonok vannak amit az egyszerű ember fel sem tud fogni jóformán, mert csak egy morzsájából vidáman eléldegélne a családjával évtizedekig.

    Szerintem elég egyszerű volt a kérdés, ha nem a pénz az első ami az ember eszébe jut ha kérdeznek tőle valamit.
  • narumon #19
    Az a baj, hogy hiába vagdalózol, nem gondolád át a mögöttes tartalmat. Nem az emberi erőforrás feltétlenül a legdrágább ebben a projektben; jól mondták a többiek; okés, hogy bemész a szabadalmi hivatalba és betekintesz a 20nm processzorgyártás technológiájába de mégis pénz nélkül, hogy fejleszted tovább? A pénzt meg ki adja bele és miért amikor nyilvánvalóan nem lesz bevétele belőle? Vagy ezt most úgy gondoltad, hogy akkor a gazdagok mindig beleadják a pénzt jókedvükből vagy akkor tényleg adó formájában szeded be?
    Nem teljesen értem a kirohanásodat mert a 3 mondatos kérdésedből ilyen alap dolgok hiányoztak addig meg csak eddig lehet eljutni, és meg is akadt az egész. Ha kicsit kibővíted a gondolataiddal akkor szívesen ötletelek veled úgy mint üzletember sőt találmány és jogvédett termékek tulajdonosa, vagy mint egy biotechnológus kutató férje. Üdv.
  • finizlik #18
    Fiam, ha nem tetszik a kapitalizmus akkor itt a lehetőség.

    Vannak afrikai törzsek, vannak buddhisták vannak mongóliai nomádok.

    Sok sikert. SZIA
  • Szefmester #17
    B****tok már meg! Tisztában vagyok a dolgokkal, csak látom annyira retardált okoskodó trollok vagyok, hogy nem fogjátok fel magát a kérdést! Ki a f@sz nem sz@rja le hogy ilyen hitvány rohadt világban élünk ahol te képes lennél még a saját anyád is eltüzelni és közben megrakni, mert abból pénz van, és semmi sem vezet ahhoz hogy a világnak is jó legyen. Legyél önző köcsög és akkor beinthetsz mindenkinek akinek nincs akkora vagyona. Fogd már fel magát a kérdést! Nem az érdekel hogy ilyen vagy olyan OV adót akarnál kivetetni az R&D-re! Nem érdekel hogy dollármilliókat ölnek bele egy egy kutatásba, és aztán nyereséghajhász módon ülnek rajta a trollok hogy majd bepereljék azokat akik szintén alkottak egy hasonlót. Tisztában vagyok azzal hogy ma egy olyan riheronyg világban élünk ahol egy férges almás logós szutyok cég levédetheti a szögletes keretet a telefonokra.. vagy a dupla klikkelést a másik pénzimádó! A kérdésem annyira primitíven egyszerű volt hogy ti már fel sem fogjátok! Mi lenne a világból ha a tudás MINDENKIÉ lenne. Ha te is és Én is és az ugandai birkapásztor is azon dolgozna hogy a MINDENKINEK jobb legyen, és ne csak a saját zsebem dagadjon jobban. Nah erre tudsz mondani valamit, vagy megint nekiállsz oktatni meg okoskodni? Ha lenne egy globális tudástár, amit nevezzünk "szabadalmi hivatalnak" ahova bemegyek átnézem a találmányokat, majd hazatérek és továbbfejlesztem az egyik segítségével a saját ötletem, amit aztán én is beadok oda. De nem feltétlen kell ennek garázsprojektnek lenni. Lehet ez a 20nm-es processzorgyártás forradalmasítása is. Érted? Kétlem hogy felfogtad, de a hozzád hasonló kioktató barmok miatt szoktam csak így bepöccenni, úgyhogy ne írj vissza, max röhögj a telerecskázott markodba de jó közelről.
  • asgh #16
    Az általad felvázolt kutatás-finanszírozási modell működött egészen az iparosodás kezdetéig. Addig ugyanis a tudományos eredményeknek nem igazán voltak gazdasági haszonélvezői, illetve csak több generáción át jutott el egy-egy felfedezés a gyakorlati alkalmazásig.
    Akkoriban a tudományos kutatás a gazdagok hóbortja volt. Azaz volt egy okos gyerek, aki beleszületett a vagyonba és lóverseny helyett tudományos kutatásokat végzett, a felfedezéseit pedig ingyen osztotta meg a világgal.
    Ennek persze megvoltak a maga járulékos költségei, pl. a lakosság alig 1-2%-ának volt esélye a tudományos karierre, lehetett akármekkora lángész.
    Úgyhogy inkább maradnék a mai rendszer mellett: aki felfedez, kifejleszt valamit, azt fizessék meg rendesen azok, akik hasznot húznak belőle.
    Ami a duplakatt és hasonlók levédését illeti: ehhez értelmes szerzői jogi szabályozás kell, nem a tudományos kutatás finanszírozásának ellehetetlenítése.
  • GregSB #15
    Persze hogy nagyobb úr a pénz, ha arról van szó hogy kutató vagy és és ezzel keresed a pénzedet. Úgy látom te kicsit el vagy tévedve:

    Manapság nem létezik olyan, hogy Gipsz Jakab a garázsában feltalálja a fluxuskondenzátort. Előfordulhat, de ilyen kb 100 évente 1x fordul elő. A legtöbb fejlesztés és felfedezés a nagyon nagy cégek R&D osztályain születnek. Ezeken az osztályokon oriási pénzeket ölnek a fejlesztésekre, az őket megvalósító mérnökök és kutatók kifizetésére + a berendezésekre.

    Mégis pontosan hogyan szeretnéd te ingyenessé tenni ezt a folyamatot? Vezessen be minden ország egy R&D adót, vagy mi? :D
  • Szefmester #14
    Tudom hogy nem bonyolult, sajnos a pénz nagyobb úr mint a tudás, de vajon mi lenne ha a kutatás fejlesztés nem arról szólna? Mindenki úgy támogatná ahogy tudja? pl én holnap délután feltaláltam a fluxuskondenzátort és ezt onnan tudom hogy visszajöttem megmondani hogy sikerült, és ezt a találmányt bedobom a közösbe. Ami miatt valaki fel tud találni egy komolyabb eszközt ami miatt kitör a világbéke. :D