12
 • mcganyol
  #12
  Azért ha Putyin elzárná a gázcsapot Európától egy kemény tél elején, az sokkal konkrétabban érintene minket, mint hogy a számítógépek meg mobilok ára növekedne a ritkaföldfém hiány miatt.
  Aztán ezen mégsem parázik senki.
 • mcganyol
  #11
  Miért kéne már lépéseket tenni Kína ellen?
  Nem kell aggódni, nem csak a Kínaiaktól függünk. Ugyanúgy az orosz gáztól, az európai autóktól (és alkatrészektől), a külföldi nagy áruházláncoktól stb...
  A világon kb mindenki függ mindenkitől és ez így természetes, ettől nem kell félni, meg kizárni a többieket. Csak meg kell találni, hogy mi mivel tudunk "függővé tenni magunktól" másokat, ezáltal magunkat nélkülözhetetlenné.
  Ha az nem megy, hogy magunkat fontossá tegyük mások számára, abból lesz a baj, de ennek megint semmi köze Kínához.
 • menetrend
  #10
  Tudom, hogy nem lenne egyszerű megoldani. Mondtam ez egy másik mese. Kína aztán azt csinálhat a bányáival amit akar ha nem vesz onnan senki. Igaz ez a kütyü gyártásra is. Nem lene egyszerű bevezetni de hosszútávon megérné. Ezt kéne tenni, az más kérdés, hogy nem ez lesz...
 • hurkaur
  #9
  "aki mindenképpen el akar neked adni egy doboz cigit." o nem akar, o elad :-)
 • Mydgard
  #8
  Ha Kína nem exportálja az értékes fémeket nekik az se gond, mivel már a világon előállított elektronikai kütyük túlnyomó részének hátlapján ez szerepel: Made in China. Ha valamelyik nagy cég nem jut nyersihez, Kínába települ ezzel is növelve a Kínai GDP-t és kereskedelmi többletet plusz el is tudják csórni jó szokásukhoz híven a technológiát. Menet közben sok fejlett nyugati ország újraindítja a költséges és környezetszennyező bányákat, amiket Kína ismét csak meg tud fingatni ha lecsökkenti a nyersi árait. Nagyfaszok ezek a sárgák, vigyázni kell velük mielőtt még a világ fejére nem nőnek... Bizonyos tekintetben szegregálni kell őket emiatt. De hát a profit/költséghatékonyság nagy úr, a pénznek nincs szaga ugyebár.
 • lapaleves
  #7
  képzeld el a helyzetet úgy, hogy egyedül vagy egy sötét szobában chuck norrissal, aki mindenképpen el akar neked adni egy doboz cigit.

  a) "haggyonmá, mondtam hogy nem kell. és nagyon kérem ne hordjon ide nekem minden szemetet, amit összeszed."

  b) "így belegondolva már úgyis váltani akartam a zárjegy nélküli prilukiról."

  szóval ez nem olyan, hogy kipattan valakinek a fejében a 280% védővám és békeszeretet van.
 • kvp
  #6
  A viz alatti banyaszat lehet hogy karos az elovilagra, de segitheti olyan technologiak kialakulasat, amit az urbeli banyaszatban is hasznositani lehet. Arrol nem beszelve, hogy noveli az emberek altal lakott teruletek meretet es egy globalis haboru eseten nagyobb tulelesi eselyt biztosit az emberiseg szamara.
 • menetrend
  #5
  Egyszerű. Nem kell kínától venni. Akkor ők basznak rá mert ott a sok szar de senki nem veszi. Hosszú távon ez élénkítené a hazai dolgokat. pl: munkahelyek, nem külföldi függőség stb. Dehát ez már egy másik mese.......
 • Sippie
  #4
  az aligha történik meg, a kínai munkás kb tizedét keresheti egy USA, vagy bármely más ország bányászához képest, ezáltal a költség is lényegesen kisebb.
 • Julius Caesar
  #3
  És ha a most épülő üzemek olcsóbban állítják elő, mint a kínaiak? Akkor rábasztak :D
 • sanyicks
  #2
  A fántásztikus kápítálizmus. Ha rövidtávon olcsóbb az a lényeg, ha hosszútávon durva ráfizetés, az nem érdekes mert addig nem látunk el.
 • flashpointer
  #1
  Aztán majd ha felépültek költséges technológiával a kitermelőüzemek, megint elkezd exportálni kína óccsóba így ellehetetlenítve a most épülőket :) fenébe is, de jól kitalálták.