Gyurkity Péter

A WP7 iránt is érdeklődik a Sony Ericsson

Bár a cég első embere szerint az Android még mindig jobb operációs rendszer és az eddig legjobb döntésük volt beszállni a platformba, a jövőben a WP7-tel vegyíthetik a képet. A Nokia megoldásáról kép szivárgott ki.

Bert Nordberg (aki nem a Csupasz Pisztoly kétbalkezes rendőre, hanem a Sony Ericsson vezérigazgatója) a napokban nyilatkozott a Windows Phone 7-tel kapcsolatos véleményéről, a Wall Street Journal pedig többek között azt írja erről, hogy a vezető igencsak érdeklődik a Microsoft fejlesztése iránt. A gyártó ugyan egyelőre nem változtat eddigi stratégiáján, ám semmi nincs kőbe vésve.

Nordberg elmondása szerint nagyon is elégedettek korábbi döntésükkel, amelynek eredményeként az Android platformhoz csatlakoztak. Elmondta, hogy a Google rendszerének eddigi teljesítménye, a folyamatos növekedés igazolta ezt a lépést, amely a lehető legjobb volt az elmúlt hónapokban, így nincs is igazán okuk a változtatásra. A WP7 azonban némi érdeklődést kelt fel benne, így nincs kizárva az sem, hogy a jövőben a Sony Ericsson piacra dobna ilyen készülékeket - igaz, ennek jelenleg csak az elvi lehetősége áll fenn, egyelőre nincs szó arról, hogy dolgoznának egy ilyen megoldáson. A kijelentés fogadtatása is kettős: egyesek nem örülnek annak, hogy az Androidot emelik ki, mint egyértelműen jobb rendszert, mások viszont azt tartják fontosnak, hogy a vezető legalább érdeklődik a WP7 iránt.

A Nokiával kapcsolatban eközben szintén a Microsoft fejlesztése tartja lázban az érdeklődőket, amire jó példa, hogy a most kiszivárgott állítólagos kép a SeaRay elnevezésű okostelefonról rögtön nagy visszhangot váltott ki. A blogbejegyzés szerint a felvétel a német T-Mobile promóciós kampányához készült, bár egyesek azt állítják, hogy inkább ügyes hamisítványról van szó. A lefordított szövegben hangvezérlés, 3D, WP7.5, valamint 3,7 hüvelykes AMOLED-érintőképernyő szerepel, ami nagyjából egybevág a korábbi híresztelésekkel. Más források szerint 1,4 GHz-es processzort, 16 GB-os belső tárolót, illetve 8 megapixeles hátoldali kamerát várhatunk a megoldástól, ám hivatalos információ továbbra sincs.

Az biztosnak tűnik, hogy a SeaRay a zászlóshajó szerepét tölti majd be, további kérdéseinkre azonban csak az október 26-án esedékes londoni Nokia World alatt kaphatunk választ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #28
    Na te sem a wp7/iPhone célközönsége vagy:) Én nem akarom kiváltani a laptopot, mert bármilyen jó a telefon, a 4 colos kijelzőméret miatt az ilyen műveletek kínszenvedést jelentenek. A mindennapi dolgokat el lehessen vele intézni, és erre tökéletesen alkalmas.

    Az indavideó meg elég nagy rakás *** használhatnának valami értelmes formátumot, mert még pc is szenvedés a használata. Kár, mert vannak rajta jó anyagok...
  • Sequoyah #27
    Nyilván van akinek NAGYON hiányzik. Nekik nem is ajánlom a telefont. De ez nem a telefon hibája, egyszerűen nem ők a célközönség. A többségnek nem szükséges. iPhone se tud ilyeneket, mégis viszik mint a cukrot:)
  • asysoft #26
    Nem vitattam, hogy kicserélhető, csak azt mondom, konzisztencia szempontjából ez már veszélyes.
  • kvp #25
    "Én a saját verziójú rendszerkomponens alatt inkább pl egy gyártó által "tweakelt" DalvikVM-et értek, vagy hasonló mély, rendszer egészére kiható változtatást."

    Az is cserelheto, mivel minden program a sajat linux-os process-eben fut, tehat lehetoseg van ket eltero vm futtasara is, persze ehhez mar engedelyezett root user-u telefon kell, ami ugyancsak megoldhato, mivel lehet ilyet is kapni.

    Ami nem cserelheto egyszeruen az a framework komponensek. Ilyen pl. a screen lock, mivel ez bele van forgatva az alap rendszerfolyamatba. Viszont ebbol minden gyarto keszit sajatot, sot nemelyik open source diszribucio meg azt is lehetove teszi, hogy ehhez is plugin-eket keszitsunk. Az alap valtozatot atirni egyebkent nem nagy munka, nemreg csinaltam meg en is par dolgot egy ceges project kereteben es nagyon kenyelmesen lehet atirni a rendszert, meg a java kod is c-s stilusban van megirva.

    Android alatt egyebkent a legtobb c-ben irt komponens sima user szintu process-ben fut, mint desktop linux-okon az x11. Innentol barmi cserelheto, akar grafikus felulet nelkuli command line only valtozat is keszitheto. (pl. embedded android-nak, kenyerpiritohoz, ipari automatizalashoz vagy egy katonai rendszerhez)

    "Most őszintén ezek miféle igények egy mobiltelefonnál?"

    Ezek peldak, az egyik a flash hasznalatra, a masik a file-ok telefonon beluli megosztasara, a harmadik a file-ok kulso keszulekekkel es halozaton torteno megosztasara, stb. Egyszeruen szamomra nem elfogadhato hogy egy rendszer keszitoje barmilyen modon korlatozni probalja a felhasznalast, foleg ha az nem hardveres, hanem uzleti okokbol tortenik. Egyebkent a sajat telefonomom mind a hatterkep, mind a csengohang a netrol szarmazik es pc, meg media szinkronizalas nelkul szereztem be oket, mint ahogy eleg sok olyan mp3 van a telefonon, ami youtube videokbol lett lementve, mivel nem hasznalok filecserelo szoftvereket es nem vagyok hajlando ftp oldalakert vagy itunes-ert fizetni.

    Az indavideot meg az nezi aki olvassa az indexet es a cikkekhez mellekelt videokat meg akarja nezni. Nagyon sok jo riport van fent ilyen formatumban es egy gyarto kedveert sem vagyok hajlando azt mondani, hogy amit nem visz a telefon az a tartalom nincs is.

    "-Nincs flash, bár ahogy az androidosat megnézem inkább ne is legyen."

    Pont ma jott meg a telefonomra a flash 11 frissites es a 3d tamogatas miatt tenyleg gyorsabb lett. Nekem boven eleg ha minden weboldal mukodik, nem igazan erdekel, hogy flash vagy html5.

    "Na látod, én a céleszközt akarom kiváltani telefonnal."

    Igen, nallam is ez a helyzet, en igazabol laptop helyett hasznalom, mert egy laptop nagy (12 inch) es nehez (1 kilo), mig a telefon elfer az ingzsebben is, tehat ha nem munkara kell, akkor utkozben boven eleg. Forumokhoz (pl. sg) boven jo a telefon is, csak nem a mobil hanem a desktop valtozatot kell nezni. (android-on ugyanis ez is mukodik) Egy weboldal miatt nem vagyok hajlando app-ot felrakni, mukodjon minden alapbol a bongeszoben ahogy desktop-on, legyen az egy webkamera vagy a nasa internetes adasa, esetleg az a tobb tonna touchscreen-es flash-es jatek ami elerheto, nem beszelve a szoftver emulatorbol elerheto regi jateokrol. (van dosbox es egy dune2-nek vagy warcraft-nak boven eleg a telefon hardvere)

    Persze ha csak telefonalni kell, akkor jo a monokrom kijelzos nokia is... :-) Ehhez kepest egy 8 eves rokon kislany nemreg bemutta, hogyan lehet kivagni telefonon egy internetrol letoltott kepbol egy darabot es atkuldeni masnak a telefonjara hatterkepnek. Az sg-s hozzaszolok jo resze el sem tudja kepzelni, hogy a 'digitalis bennszulott'-ek mihez ertenek es milyen regen 'geek' kategoriaba tartozo dolgokat csinalnak maguktol ertetodoen es mi meg el vagyunk maradva pl. koreatol...
  • asysoft #24
    "Mondjuk ez nem akdalyozott meg engem sem abban, hogy a gyari szalnezetes sms kezelot lecsereljem egy hagyomanyosra."
    Szerintem az inkább program, nem pedig rendszerkomponens; Intent-filter rendszernek köszönhetően a gyári programokat ki tudod váltani különösebb erőfeszítések nélkül. Én a saját verziójú rendszerkomponens alatt inkább pl egy gyártó által "tweakelt" DalvikVM-et értek, vagy hasonló mély, rendszer egészére kiható változtatást.
  • tomboy013 #23
    Kvp: Most őszintén ezek miféle igények egy mobiltelefonnál? =D Nem vagy te egy kicsit "kabbeaf.szom" már bocs hogy ilyen kulturáltan fogalmaztam =D Meg ki néz indavideón videót? =D Youtube-osat meg viszi =) Bocs ha beletiportam a lelkivilágodba de szerintem ez már csak a kötekedés netovábbja :P
  • Zoli007 #22
    Na látod, én a céleszközt akarom kiváltani telefonnal.
  • Zoli007 #21
    Talán, mert az a 2-3 dolog NAGYON hiányzik. Az, hogy by design, engem nem izgat. Ha valamiért pénzt adok, elvárom, hogy azt tudja, amit én akarok.
  • Sequoyah #20
    -Nincs flash, bár ahogy az androidosat megnézem inkább ne is legyen... De leváltja a html5
    -Mass storage, hát ez néha jól jönne, de könnyen kiváltható céleszközzel
    -Külső fájlrendszer csatolása (pl külső usb meghajtó) na ez jól hangzik, de sose volt rá valós igény, max 1-2 geeknek.

    ööö, elakadtam, segítsetek. Normális dolgokkal, ne röhejesekkel, mint kvp kollega igényei...
  • Sequoyah #19
    Mindenki csak azt a 2-3 dolgot említi, ami by design hiányoznak, (ahogy az iPhone-ból is), és/vagy egyáltalán nem egy mobiltelefontól elvárható funkció (mp3 konvertálás???). Ahhoz képest normál használtanál (ami egyébként a userek 99%ára jellemző) még csak elvétve futottam korlátozásba.