28
  • Sequoyah
    #28
    Na te sem a wp7/iPhone célközönsége vagy:) Én nem akarom kiváltani a laptopot, mert bármilyen jó a telefon, a 4 colos kijelzőméret miatt az ilyen műveletek kínszenvedést jelentenek. A mindennapi dolgokat el lehessen vele intézni, és erre tökéletesen alkalmas.

    Az indavideó meg elég nagy rakás *** használhatnának valami értelmes formátumot, mert még pc is szenvedés a használata. Kár, mert vannak rajta jó anyagok...
  • Sequoyah
    #27
    Nyilván van akinek NAGYON hiányzik. Nekik nem is ajánlom a telefont. De ez nem a telefon hibája, egyszerűen nem ők a célközönség. A többségnek nem szükséges. iPhone se tud ilyeneket, mégis viszik mint a cukrot:)
  • asysoft
    #26
    Nem vitattam, hogy kicserélhető, csak azt mondom, konzisztencia szempontjából ez már veszélyes.
  • kvp
    #25
    "Én a saját verziójú rendszerkomponens alatt inkább pl egy gyártó által "tweakelt" DalvikVM-et értek, vagy hasonló mély, rendszer egészére kiható változtatást."

    Az is cserelheto, mivel minden program a sajat linux-os process-eben fut, tehat lehetoseg van ket eltero vm futtasara is, persze ehhez mar engedelyezett root user-u telefon kell, ami ugyancsak megoldhato, mivel lehet ilyet is kapni.

    Ami nem cserelheto egyszeruen az a framework komponensek. Ilyen pl. a screen lock, mivel ez bele van forgatva az alap rendszerfolyamatba. Viszont ebbol minden gyarto keszit sajatot, sot nemelyik open source diszribucio meg azt is lehetove teszi, hogy ehhez is plugin-eket keszitsunk. Az alap valtozatot atirni egyebkent nem nagy munka, nemreg csinaltam meg en is par dolgot egy ceges project kereteben es nagyon kenyelmesen lehet atirni a rendszert, meg a java kod is c-s stilusban van megirva.

    Android alatt egyebkent a legtobb c-ben irt komponens sima user szintu process-ben fut, mint desktop linux-okon az x11. Innentol barmi cserelheto, akar grafikus felulet nelkuli command line only valtozat is keszitheto. (pl. embedded android-nak, kenyerpiritohoz, ipari automatizalashoz vagy egy katonai rendszerhez)

    "Most őszintén ezek miféle igények egy mobiltelefonnál?"

    Ezek peldak, az egyik a flash hasznalatra, a masik a file-ok telefonon beluli megosztasara, a harmadik a file-ok kulso keszulekekkel es halozaton torteno megosztasara, stb. Egyszeruen szamomra nem elfogadhato hogy egy rendszer keszitoje barmilyen modon korlatozni probalja a felhasznalast, foleg ha az nem hardveres, hanem uzleti okokbol tortenik. Egyebkent a sajat telefonomom mind a hatterkep, mind a csengohang a netrol szarmazik es pc, meg media szinkronizalas nelkul szereztem be oket, mint ahogy eleg sok olyan mp3 van a telefonon, ami youtube videokbol lett lementve, mivel nem hasznalok filecserelo szoftvereket es nem vagyok hajlando ftp oldalakert vagy itunes-ert fizetni.

    Az indavideot meg az nezi aki olvassa az indexet es a cikkekhez mellekelt videokat meg akarja nezni. Nagyon sok jo riport van fent ilyen formatumban es egy gyarto kedveert sem vagyok hajlando azt mondani, hogy amit nem visz a telefon az a tartalom nincs is.

    "-Nincs flash, bár ahogy az androidosat megnézem inkább ne is legyen."

    Pont ma jott meg a telefonomra a flash 11 frissites es a 3d tamogatas miatt tenyleg gyorsabb lett. Nekem boven eleg ha minden weboldal mukodik, nem igazan erdekel, hogy flash vagy html5.

    "Na látod, én a céleszközt akarom kiváltani telefonnal."

    Igen, nallam is ez a helyzet, en igazabol laptop helyett hasznalom, mert egy laptop nagy (12 inch) es nehez (1 kilo), mig a telefon elfer az ingzsebben is, tehat ha nem munkara kell, akkor utkozben boven eleg. Forumokhoz (pl. sg) boven jo a telefon is, csak nem a mobil hanem a desktop valtozatot kell nezni. (android-on ugyanis ez is mukodik) Egy weboldal miatt nem vagyok hajlando app-ot felrakni, mukodjon minden alapbol a bongeszoben ahogy desktop-on, legyen az egy webkamera vagy a nasa internetes adasa, esetleg az a tobb tonna touchscreen-es flash-es jatek ami elerheto, nem beszelve a szoftver emulatorbol elerheto regi jateokrol. (van dosbox es egy dune2-nek vagy warcraft-nak boven eleg a telefon hardvere)

    Persze ha csak telefonalni kell, akkor jo a monokrom kijelzos nokia is... :-) Ehhez kepest egy 8 eves rokon kislany nemreg bemutta, hogyan lehet kivagni telefonon egy internetrol letoltott kepbol egy darabot es atkuldeni masnak a telefonjara hatterkepnek. Az sg-s hozzaszolok jo resze el sem tudja kepzelni, hogy a 'digitalis bennszulott'-ek mihez ertenek es milyen regen 'geek' kategoriaba tartozo dolgokat csinalnak maguktol ertetodoen es mi meg el vagyunk maradva pl. koreatol...
  • asysoft
    #24
    "Mondjuk ez nem akdalyozott meg engem sem abban, hogy a gyari szalnezetes sms kezelot lecsereljem egy hagyomanyosra."
    Szerintem az inkább program, nem pedig rendszerkomponens; Intent-filter rendszernek köszönhetően a gyári programokat ki tudod váltani különösebb erőfeszítések nélkül. Én a saját verziójú rendszerkomponens alatt inkább pl egy gyártó által "tweakelt" DalvikVM-et értek, vagy hasonló mély, rendszer egészére kiható változtatást.
  • tomboy013
    #23
    Kvp: Most őszintén ezek miféle igények egy mobiltelefonnál? =D Nem vagy te egy kicsit "kabbeaf.szom" már bocs hogy ilyen kulturáltan fogalmaztam =D Meg ki néz indavideón videót? =D Youtube-osat meg viszi =) Bocs ha beletiportam a lelkivilágodba de szerintem ez már csak a kötekedés netovábbja :P
  • Zoli007
    #22
    Na látod, én a céleszközt akarom kiváltani telefonnal.
  • Zoli007
    #21
    Talán, mert az a 2-3 dolog NAGYON hiányzik. Az, hogy by design, engem nem izgat. Ha valamiért pénzt adok, elvárom, hogy azt tudja, amit én akarok.
  • Sequoyah
    #20
    -Nincs flash, bár ahogy az androidosat megnézem inkább ne is legyen... De leváltja a html5
    -Mass storage, hát ez néha jól jönne, de könnyen kiváltható céleszközzel
    -Külső fájlrendszer csatolása (pl külső usb meghajtó) na ez jól hangzik, de sose volt rá valós igény, max 1-2 geeknek.

    ööö, elakadtam, segítsetek. Normális dolgokkal, ne röhejesekkel, mint kvp kollega igényei...
  • Sequoyah
    #19
    Mindenki csak azt a 2-3 dolgot említi, ami by design hiányoznak, (ahogy az iPhone-ból is), és/vagy egyáltalán nem egy mobiltelefontól elvárható funkció (mp3 konvertálás???). Ahhoz képest normál használtanál (ami egyébként a userek 99%ára jellemző) még csak elvétve futottam korlátozásba.
  • Zoli007
    #18
    Le lett már ezerszer írva. Mit nem lehet rajta érteni?
  • Sequoyah
    #17
    Pff, ez aztán mobilos igény... Kávét ne főzzön?:D
    Nade komolyan kérdezem, mi hiányzik a wp7-ből?
  • kvp
    #16
    "Mi hiányzik a wp7-ből?"

    Nezz meg egy indavideo-s videot, aztan ments le egy youtube-os zenet, konvertald at mp3-ba es masold fel egy tetszolegesen kivalasztott ismerosod gepere usb-n vagy kuld at a videot a tv-re az otthoni wifi halozaton. Vegul dugj be egy kulso pendrive-ot/memoriakartyat a telefonodba es tolts fel rola egy tetszoleges fotot (mondjuk fekete feherre konvertalas utan) egy teszoleges http alapu webmail rendszerbe es tolts le onnan egy masik kepet a kulso pendrive-ra. (majd ird le hogyan lehet wp7 alatt megoldani ezen feladatokat a rendszer feltorese es szethack-elese nelkul)
  • tomboy013
    #15
    Én például nem sokat netezek telón, vagyis amit eddig nézegettem azzal nem volt gond. Most már youtube-os videókat is meg lehet nyitni app nélkül egyedül ennek a hiánya zavart mango előtt. Szerintem nagyon is szerethető ez az oprendszer és aki nem köt bele minden apró hibába az biztos nem cseréli vissza androidra. Legalábbis én nem tenném :P
  • Sequoyah
    #14
    Mi hiányzik a wp7-ből?
  • kvp
    #13
    "Megvan rá a megoldás hogy ne kelljen hozzá zune-t használni és mégcsak hackelni se kell."

    A megoldast mass storage interface-nek vagy wifi-s disk share-nek hivjak. Az elobbi azt jelenti, hogy a telefon pendrive-nak latszik, az utobbi azt hogy windows-os megosztott meghajtonak. Valamiert a wp7-bol mindketto kimaradt. Mobilnetem meg nekem is van, kb. 600 forint egy honapra es korlatlan, de valami iszonyat lassu (nagyon bena a pannonos halozat).

    "Nembaj a WP7 tulajok tudják hogy mennyire jól használható a rendszer és nem is hasonlítható egy androidhoz."

    Valoban: az android bena, de mukodik, mig a wp7 szep, de tul sok dolog hianyzik belole. Az alap kinezet nekem nem szamit szinte semmit, ha nem tetszik akkor atszabom, marmint ha lehet.

    "Omnia 7-em és azóta igen csak szemezget a WP7-el"

    Aztan majd megnezi hogy mi mukodik alatta es mi nem, es vesz egy uj android-os telefont. Egy atlag feladatra vagy van app vagy megy bongeszobol. Wp7 alatt se app-ok nem nagyon vannak, se a bongeszo nem viszi a legtobb dolgot (pl. flash, java). En pl. azert ragaszkodom telefonban is a full qwerty-hez, mert sok webes program igenyli a billentyuzetet es a kurzort es nem fogok nekiallni app-okat keresni egy sima weboldalhoz, ami itthon tobbnyire egyebkent sincs.

    ""Majd ha (...) a gyarto kicserheti az osszes rendszerkomponenst sajat verziora"
    Szerencsére ez Androidon sem annyira divatos (leginkább megmaradnak a gyári programok lecserélésénél), oda lenne a kompatibilitás a sok gyártóspecifikus bug miatt."

    Mondjuk ez nem akdalyozott meg engem sem abban, hogy a gyari szalnezetes sms kezelot lecsereljem egy hagyomanyosra. Ez a thread view mar az ericsson t20-asomon sem tetszett (ott lattam eloszor ilyet) es szerencsere ott is csak opcionalis volt a hasznalata. (egyebkent azon a telefonon hasznaltam eloszor mobilnetet kb. 10 evvel ezelott, a Balaton kozepen egy hajon ulve, amikor hirtelen kellett a vasuti menetrend, szoval fejlodunk csak nem latszik annyira...)
  • tomboy013
    #12
    Megvan rá a megoldás hogy ne kelljen hozzá zune-t használni és mégcsak hackelni se kell. Mobilnetet én előfizuhoz kapom nem kell érte külön fizetni pl nekem ezért is jó. Igaz csak 50 mega ami nem elég hosszú ideig gyors netezésre de az e-maileimet meg tudom nézni és tudok chatelni is másra meg nem igazán használom de egyébként megértem amit mondasz és a bluetooth hiányát énis viccesnek tartom de ez nálam nem annyira fontos.
  • Zoli007
    #11
    Szerintem a kinézetét és a sebességét senki sem vitatja el. Nekem pl. nem kellene WP7-es telefon, mert nem vagyok hajlandó programmal szórakozni, ha fel akarok másolni valamit a telefonra. Vagy a bluetooth-os hiányosság is vicces. Nem, nem vagyok hajlandó minden sz@rt Skydriveban tárolni, mert nincs lóvém 646555 terányi mobilinternetre.
  • tomboy013
    #10
    Jah és van egy olyan ismerősöm aki nagy Android fan, volt egy pár Droidos telója és most is akart venni egyet aztán megcsekkolta az Omnia 7-em és azóta igen csak szemezget a WP7-el =D
  • tomboy013
    #9
    Hát igen de biztos vannak olyan eszes gyerekek is akik kép alapján is képesek dönteni =D Őszintén szólva nem akarom én itt hangoztatni hogy ilyen meg olyan jó a WP7 inkább csak sajnálom azokat akik lefikázzák hülyeségek alapján. Nembaj a WP7 tulajok tudják hogy mennyire jól használható a rendszer és nem is hasonlítható egy androidhoz. Engem egyébként a sebessége és a kinézete ami igazán megfogott. Pláne így a mango után mégfürgébb lett. Sok olyan ismerősöm van aki alapból elitéli a windowsos telókat(a 6.5 miatt) de mikor megmutatom nekik az enyém akkor mégis csak tágra nyílik a szemük hogy nem is olyan rossz ez sőt... =)
  • asysoft
    #8
    "Majd ha (...) a gyarto kicserheti az osszes rendszerkomponenst sajat verziora"
    Szerencsére ez Androidon sem annyira divatos (leginkább megmaradnak a gyári programok lecserélésénél), oda lenne a kompatibilitás a sok gyártóspecifikus bug miatt. WM-nél ez nem így volt, gyártók dönthettek csomó interfész implementálása illetve rendszerkomponens alkalmazása mellett, s ezt tetézte, hogy az MS sok funkció eléréséhez nem biztosított interface-t (például rezgetés!, gyorsulásmérő elérése), rákényszerítve a gyártót egy saját írására, amely vagy publikus volt (pl Samsung), vagy nem (pl HTC). Nem csoda, hogy megnyomták azt a bizonyos reset gombot...:)

    tomboy013 (#4):
    ...és az még a jobbik eset, ha videón látta, és nem egy kép alapján döntötte el, hogy "fekete alapon kockás(sic!) szar":)
  • Sequoyah
    #7
    Az apple azért elég sikeres ezzel az iránnyal. És a legtöbb gyártó hasonló irányba indult el az androidon kívül. Nem is bánom, nem kell bugos akadozó rendszer, ha a jól működő, smooth rendszer hozza az elvárt funkciók 98%-át.
    (NEM igaz, hogy a legtöbb dologra nem használható, csak 1-2 funkció hiányzik, az is pótolható máshogy)
  • kvp
    #6
    Az android olyan mint a regi windows-ok, bug-os, de azt csinalunk vele amit akarunk. A wp7 olyan mint a macos, szepre csiszolt, csak a legtobb dologra nem hasznalhato, mert szandekosan korlatoztak a kepessegeit vagy csak egyszeruen nem vettek a fejlesztok a faradsagot, hogy megirjak az osszes funkciot. Majd ha lesz rendes pl. flash tamogatas es a gyarto kicserheti az osszes rendszerkomponenst sajat verziora, akkor lesz eselye az android ellen. Persze az apple es a microsoft pont az ellenkezo iranyba megy, mindig az emberek helyett akarnak gondolkozni es a kulsos (3rd party) fejlesztok helyett donteni arrol hogy mi hogy mukodjon.

    A sony ericsson azert valasztotta az android-ot mert a symbian kiesett aloluk (a uiq feluletuk azon ment) es nem volt mas ingyenes alternativ platform. Fogtak az android-ot, atrajzoltak hasonlora mint a regi feluletuk volt (van pl. hagyomanyos 4x3-as telefonos menu, stb.) es kiadtak egy jellegzetes desktop-pal. (pl. lehet file-okat es mappakat tenni a desktop-ra, a sarkokban meg feltuzott ikonok vannak) Ha ezt az atszabast megengedi a microsoft, akkor van eselyuk, de ha egyseges akar lenni mint az apple, akkor nem sok, mert elveszik a marka jellemzo felulet kialakitasanak lehetoseget. A htc is a sense ui-val lett hires es felismerheto, nem a sima android-dal...
  • fergusonpapa
    #5
    Te leskelödsz utánam?
  • tomboy013
    #4
    Most is általában az olyan húgyagyúak nevetik ki az embert akinek fingja sincs mi a WP7 meg még nem is használta csak videón látta. Be van rögzülve az agya androidra mert azt reklámozzák a tv2-n és akkor már csak az a király =D
  • Sequoyah
    #3
    Végre beindult az MS marketing:) Ha így folytatják, akkor végre nem az lesz, hogy a WP7 említésére csak kinevetnek, hogy 3 éve próbálták és a WinMobile szar:D
  • Narxis
    #2
  • tomboy013
    #1
    "Bert Nordberg (aki nem a Csupasz Pisztoly kétbalkezes rendőre, hanem a Sony Ericsson vezérigazgatója)" Ezen jót nevettem =D Azért szépen lassan kezdenek rájönni hogy egy tényleg jó rendszer a WP7 és van benne lehetőség. Már csak Magyarországon kellene megoldani a rendes támogatottságot hogy tényleg ki lehessen itthon is használni és akkor nem lesz gond. Tény hogy van még hova fejlődnie de jó úton halad.