11
  • lapaleves
    #11
    szerintem a matekod nem stimmel. ha 1 egység a számítási energia, és 1 egység az átlagos hűtés energia, akkor ezzel összesen 1 egységnél tartanak. és itt nagylelkűen 1:1 veszem az 50 ember fűtését a szivattyúkkal, amik sokszor annyi tengervizet mozgatnak, mint amennyi alapvetően hűt.

    ha a számítás 1 egységének csak felét forgatnák vissza hőcserével fűtésre, akkor 0,5-nél tartanának 1 helyett.

    a "...vannak, csak olcsóbban" rész persze stimmel.
  • kvp
    #10
    Arrol van szo, hogy kell oda egy adatkozpont (helyileg europahoz kozel, olcso adokkal es olcso szelessavval). Penzbe kerul a gepek mukodtetese, es kb. meg egyszer annyiba a hutesuk. A cikkben leirt megoldas ket dologra kepes: egyreszt olcson huti a gepeket, masreszt telen olcson futi az irodakat, nyaron meg ingyen huti oket (sideeffect). Ezzel az energiakoltseguk kb. a fele megsporolhato. Mivel egy hocserelos energitermelesi/visszanyeresi rendszer is kb. 50%-os hatasfoku, igy nagyjabol ugyanott vannak, csak olcsobban.

    Ennel mar csak az lenne jobb, ha vizieromu melle raktak volna az adatkozpontot, ahol termelnek aramot is hozza, majd a vizzel gravitacios uton (szivattyuk nelkul) hutik a rendszert, amivel telen futenek is az irodakban. Egy ilyen adatkozpontjuk mar van egy a nyugati parton, meg el is adjak a folos aramot... :-)
  • zpe
    #9
    Baromsag az egesz, csak azert mentek oda, hogy a Nokiatol lenyuljak a Meego-t .
    Flame
    Rosszul inditottam az Ubuntu live cd-t
  • pakeszke
    #8
    a most efficient alatt azt ertettek, hogy nem kell hutogep alapu, hanem hogy csak kiszedik a tengervizet
    amit te mondasz, hogy visszahutik a vizet arra a "minimize environmental impact" -et mond

    amugy elkepzelem, hogy egy akkora viztomeget felmelegit ez a szerverterem... ha 10 paksot beleraknak talan fel fokkal felmenne...
  • lapaleves
    #7
    mekkora bullshit már ez a "most efficient". persze felmelegítik a vizet az meg magától visszahűl mire visszaengedik, nem? összekeverik, hogy kevésbé legyen meleg. a hőmennyiség ugyanannyi marad. ennyit az angol tudással kérkedésről.

    ha semmire nem használják a meleget, az a legnagyobb létező pazarlás pont. még akkor is, ha reciklált papírgyárban csinálják ezt a hülyeséget.

    mégegyszer: bullshit.
  • Alien69
    #6
    Ja, bocsi, én meg MINDENT elhiszek. Me "véletlenül" és "kicsit" melegebb lesz AZ a víz, vagy csak az is elég, ha STABIL állandó hőmérsékleten nyomják vissza. Csak olyat nem tud a TERMÉSZET. Persze tuti lesz olyan élőlény, ami szeretni fogja az állandó hőmérsékletű vizet.
  • Rapid81
    #5
    A videóban mondja az ürge, hogy a hűtővízként használt vizet visszahűlve tolják vissza a tengerbe. Ja, az angol tudás már nem dívik? :)
  • Alien69
    #4
    ? pl felmelegíti a sarkkört közvetlenül?
  • Andr0
    #3
    hát Google elég sok energiát használ, nem is csoda hogy próbálja leszorítani az energia költségeit, és ezzel még a környezetnek is jót tesz.
  • FoodLFG
    #2
    Arra nem fordulnak elő kisebb cunamik ? Nehogy elvigye itt nekem a tenger az adataimat. :D
  • Palinko
    #1
    érdekes hogy pont papírgyár volt. jött a váltótechnológia :D