11
 • lapaleves
  #11
  szerintem a matekod nem stimmel. ha 1 egység a számítási energia, és 1 egység az átlagos hűtés energia, akkor ezzel összesen 1 egységnél tartanak. és itt nagylelkűen 1:1 veszem az 50 ember fűtését a szivattyúkkal, amik sokszor annyi tengervizet mozgatnak, mint amennyi alapvetően hűt.

  ha a számítás 1 egységének csak felét forgatnák vissza hőcserével fűtésre, akkor 0,5-nél tartanának 1 helyett.

  a "...vannak, csak olcsóbban" rész persze stimmel.
 • kvp
  #10
  Arrol van szo, hogy kell oda egy adatkozpont (helyileg europahoz kozel, olcso adokkal es olcso szelessavval). Penzbe kerul a gepek mukodtetese, es kb. meg egyszer annyiba a hutesuk. A cikkben leirt megoldas ket dologra kepes: egyreszt olcson huti a gepeket, masreszt telen olcson futi az irodakat, nyaron meg ingyen huti oket (sideeffect). Ezzel az energiakoltseguk kb. a fele megsporolhato. Mivel egy hocserelos energitermelesi/visszanyeresi rendszer is kb. 50%-os hatasfoku, igy nagyjabol ugyanott vannak, csak olcsobban.

  Ennel mar csak az lenne jobb, ha vizieromu melle raktak volna az adatkozpontot, ahol termelnek aramot is hozza, majd a vizzel gravitacios uton (szivattyuk nelkul) hutik a rendszert, amivel telen futenek is az irodakban. Egy ilyen adatkozpontjuk mar van egy a nyugati parton, meg el is adjak a folos aramot... :-)
 • zpe
  #9
  Baromsag az egesz, csak azert mentek oda, hogy a Nokiatol lenyuljak a Meego-t .
  Flame
  Rosszul inditottam az Ubuntu live cd-t
 • pakeszke
  #8
  a most efficient alatt azt ertettek, hogy nem kell hutogep alapu, hanem hogy csak kiszedik a tengervizet
  amit te mondasz, hogy visszahutik a vizet arra a "minimize environmental impact" -et mond

  amugy elkepzelem, hogy egy akkora viztomeget felmelegit ez a szerverterem... ha 10 paksot beleraknak talan fel fokkal felmenne...
 • lapaleves
  #7
  mekkora bullshit már ez a "most efficient". persze felmelegítik a vizet az meg magától visszahűl mire visszaengedik, nem? összekeverik, hogy kevésbé legyen meleg. a hőmennyiség ugyanannyi marad. ennyit az angol tudással kérkedésről.

  ha semmire nem használják a meleget, az a legnagyobb létező pazarlás pont. még akkor is, ha reciklált papírgyárban csinálják ezt a hülyeséget.

  mégegyszer: bullshit.
 • Alien69
  #6
  Ja, bocsi, én meg MINDENT elhiszek. Me "véletlenül" és "kicsit" melegebb lesz AZ a víz, vagy csak az is elég, ha STABIL állandó hőmérsékleten nyomják vissza. Csak olyat nem tud a TERMÉSZET. Persze tuti lesz olyan élőlény, ami szeretni fogja az állandó hőmérsékletű vizet.
 • Rapid81
  #5
  A videóban mondja az ürge, hogy a hűtővízként használt vizet visszahűlve tolják vissza a tengerbe. Ja, az angol tudás már nem dívik? :)
 • Alien69
  #4
  ? pl felmelegíti a sarkkört közvetlenül?
 • Andr0
  #3
  hát Google elég sok energiát használ, nem is csoda hogy próbálja leszorítani az energia költségeit, és ezzel még a környezetnek is jót tesz.
 • FoodLFG
  #2
  Arra nem fordulnak elő kisebb cunamik ? Nehogy elvigye itt nekem a tenger az adataimat. :D
 • Palinko
  #1
  érdekes hogy pont papírgyár volt. jött a váltótechnológia :D