Berta Sándor

Nem meggyőző az IdeaPad K1

Sok más gyártó mellett a Lenovo is bejelentette táblagépeit. Az első tesztek alapján bár az IdeaPad készülékek egy napon az iPad kihívói lehetnek, még számos gyerekbetegséggel küzdenek.

Lehet szeretni, vagy nem szeretni az almás céget, azt azonban nem lehet elvitatni, hogy alaposan feladta a leckét a konkurenseinek. Eddig több vállalat is próbált igazi iPad-kihívót készíteni, ám egyikük sem járt sikerrel. A Lenovo szintén meg akarja vetni a lábát a táblagépek piacán, ehhez azonban kiforrottabb termékeket kell a jövőben készítenie. Az első teszt ugyanis megmutatta, hogy ugyan az IdeaPad eszközök nagyon jók lehetnek, sajnos az összképet néhány hiba alaposan elcsúfította.

A WELT ONLINE munkatársai elsőként tesztelték a Lenovo IdeaPad Tablet K1 típusú tábla PC-jét és a tapasztalataikat megosztották az olvasókkal is. A lap szerkesztőségében két napig vendégeskedett a táblagép. Szerintük alapvetően egy nagyon jó készülék, amin azonban még bőven van mit javítani. A legnagyobb problémát a rendszerösszeomlások és a használhatatlan autofókusz funkció jelentették.


Az IdeaPad Tablet K1 házának kerete alumíniumból van, míg a hátoldal műanyag. Összességében a tábla PC jó benyomást tett, különösen a 30 extra alkalmazás dicséretes, a különböző tartalmak lejátszása is zökkenőmentesen zajlott le. A feketeleves azonban ezután jött. Kiderült, hogy a készüléknek saját digitális másolásvédelme van. A bekapcsoló gombot túl gyakran kell használni, mivel a táblagép nem képes visszatérni a készenléti üzemmódból.

Még súlyosabb problémát jelentenek az állandó rendszerösszeomlások. Van, hogy az eszköz újraindul, máskor egyszerűen lefagy a képernyő. A két tesztnap alatt körülbelül két tucat ilyen esemény fordult elő. A készüléket csak többszöri bekapcsolásra lehetett életre kelteni. Az autofókusz funkció teljesen használhatatlannak bizonyult, az integrált kamerák kizárólag (!) elmosódott képeket készítettek. A felhasználók csak remélhetik, hogy a Lenovo augusztus végére orvosolja ezeket a hibákat.

Az IdeaPad Tablet K1-et július közepén jelentette be a Lenovo. A termék operációs rendszere az Android 3.1. Az eszközbe Tegra 2 kétmagos processzort szereltek be, amelynek órajele kétszer 1 GHz. Ezt 1 gigabájt RAM és 16, 32 vagy 64 gigabájtos SSD-meghajtó egészít ki. A videotelefon-beszélgetésekhez használható előoldali integrált kamera 2 megapixeles, míg a hátoldali 5 megapixeles. Az 16:10-es képarányú, 10,1 collos érintőképernyő felbontása 1280 x 800 képpont. Az IdeaPad Tablet K1 súlya 750 gramm, mérete 264 x 189 x 13,3 mm, míg a maximális üzemideje 10 óra. A tábla PC-t ellátták egy MicroSD memóriakártya-bővítőhellyel, sztereó hangszórókkal, egy 3,5 mm-es fejhallgató- és egy Micro-HDMI csatlakozóval, rendelkezik továbbá IEEE 802.11 b/g/n kompatibilis WLAN-modullal és Bluetooth-porttal is. A készülék Európában augusztus végén kerül a boltokba, bevezető ára 399 euró lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hurkaur #15
    hadd tippeljek, best buy android?
  • narumon #14
    "Tudod nálam az ha pénzem van, nem jelenti automatikusan hogy felesleges vackokra el kell vernem. Nálam a szükségleteim határozzák meg hogy mire költök. Hülyén gondolkodom? Talán."

    És ha valakinek más a szükséglete mint neked akkor az is hülye. Mert a hozzászólásodból ez derül ki...
  • Komolytalan #13
    Szartam reggel 80 dekát. Ha tudom hogy te vevő vagy rá meghagyom, de semmi gond, holnap újra fogok szarni, becsomagolom neked ezüstpapírba, és nem 400, de 200 euróért is neked adom.
  • Komolytalan #12
    A megtévesztést úgy érted, hogy photoshopolták a Galaxy Tab képét? Ugyebár oldalarány máshogy nehezen változik, az ikonok elrendezése meg pláne. Forrás
  • Sir Cryalot #11
    Azaz igazság hogy a Samsungnak van jobb displaye mint az LCD, csak épp basznak gyártani belőle eleget mert az LCD elégségesnek találtatik ,de főleg olcsónak, szerintem így nem kéne csodálkozni, majd ha új display köré építenek tabletet nem az apple szabadalmai köré akkor majd meglehet mukkanni.
  • asgh #10
    "Vajon merő véletlen hogy egyetlen értelmes iPhone tulajjal sem találkoztam még?"

    Vagy a véletlen, vagy az előítéleteid műve.

    "Akinek van esze az az olcsóbb és jobban használhatóbb terméket veszi."

    Az "olcsóbb" és "használhatóbb" fogalmak önmagukban értelmetlenek, ha nem teszed hozzá, hogy milyen célra.
  • csulok0000 #9
    Vajon merő véletlen hogy egyetlen értelmes iPhone tulajjal sem találkoztam még? Akinek van esze az az olcsóbb és jobban használhatóbb terméket veszi.
  • usersg #8
    Tudod nálam az ha pénzem van, nem jelenti automatikusan hogy felesleges vackokra el kell vernem. Nálam a szükségleteim határozzák meg hogy mire költök. Hülyén gondolkodom? Talán.
  • G_ArchAngel #7
    Jah, a milliok, akik legtobbszor 1-2 heti fizetesbol megveszik hulyek, te meg okos vagy. Ez a bolygo szerencseje, megmenekultunk, Kapitany!
  • usersg #6
    400 euro ezért a sz*rért? Komolyan mondom... az emberek hülyék. Azért fizetnek egy zsák pénzt, hogy egy korlátolt, zárt rendszerű divat szutykot vegyenek, ami igazából nem nagyon használható semmire se. Még a netbook -ok is jobbak voltak, ha a hasznos funkcionalitást nézzük.
    Nevetséges.