Berta Sándor

Három új tábla PC-vel jelentkezett a Lenovo

A kínai számítógépgyártó három új táblagépet mutatott be. Az IdeaPad Tablet K1 és a ThinkPad Tablet egyaránt Android 3.1 operációs rendszerrel érkezik, míg az IdeaPad Tablet P1 operációs rendszere a Windows 7.

A Lenovo közleményében jelentette be a három új modellt. Az átlag felhasználóknak szánt IdeaPad Tablet K1-be Tegra 2 kétmagos processzort szereltek be, amelynek órajele kétszer 1 GHz, melyet 1 gigabájt RAM és 16, 32 vagy 64 gigabájtos SSD-meghajtó egészít ki. A videotelefon-beszélgetésekhez használható előoldali integrált kamera 2 megapixeles, míg a hátoldali 5 megapixeles. Az 16:10-es képarányú, 10,1 collos érintőképernyő felbontása 1280 x 800 képpont. Az IdeaPad Tablet K1 súlya kereken 750 gramm, mérete 264 x 189 x 13,3 mm, míg a maximális üzemideje maximum 10 óra.


A tábla PC-t ellátták egy MicroSD memóriakártya-bővítőhellyel, sztereó hangszórókkal, egy 3,5 mm-es fejhallgató- és egy Micro-HDMI csatlakozóval. A táblagép rendelkezik továbbá IEEE 802.11 b/g/n kompatibilis WLAN-modullal és Bluetooth-porttal is. Az IdeaPad Tablet K1 az USA-ban augusztusban kerül a boltokba, a világ többi országában azonban csak ősztől lesz kapható. A 32 gigabájtos SSD-meghajtóval szerelt változat 500 dollárba fog kerülni.

Az üzletembereknek ajánlott ThinkPad Tablet szintén egy 2 x 1 GHz órajelű Tegra 2 kétmagos processzorra, egy gigabájt RAM-ra és 16,32 vagy 64 gigabájtos SSD-meghajtóra épül. Az érintőképernyője megegyezik az IdeaPad K1-nél alkalmazottal, viszont karcálló. Az integrált videokamerák szintén azonosak. Az eszköz SD memóriakártyákkal bővíthető és Mini-HDMI csatlakozóval rendelkezik. Emellett ellátták egy USB 2.0-s porttal és egy Micro-USB csatlakozóval is, továbbá szintén van 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozója, IEEE 802.11 b/g/n WLAN-modulja és Bluetooth-portja. Kiegészítőként elérhető lesz hozzá egy digitalizáló toll, amelynek segítségével bárki kézzel, folyóírással írhat a készülék képernyőjére. A 16 gigabájtos SSD-meghajtóval ellátott ThinkPad Tablet bevezető ára 479 dollár lesz, a digitalizáló tollas változatért 503 dollárt kell fizetni.


A Lenovo mindkét modellt az Android 3.1 operációs rendszerrel látta el, a vásárlók a cég saját alkalmazásboltjában tallózhatnak a további, kifejezetten a Lenovo-termékeken való használatra optimalizált programok között. A bolt kínálatában megtalálhatók a Netflix, az Amazon, az Adobe, az Electronic Arts, a Rovio, a Zinio, a Dataviz és más cégek termékei. Ezenkívül mindegyik készülékre telepítenek Lenovo-alkalmazásokat, amelyek a közösségi platformok használatát, a képfeldolgozást és -kezelést, a video- és a zenelejátszást, valamint az e-könyvek olvasását segítik. A feltelepített szoftverek közül nem maradt ki az Adobe Flash Player 10.3 sem.

Mindenképpen hasznosak lehetnek továbbá az előre feltelepített biztonsági megoldások is. Ezek közé tartozik a Symantec Norton Mobile Security, a memóriakártya-titkosító program, a táblagép távoli aktiválását lehetővé tévő szoftver, a Citrix- és Landesk támogatás, valamint a lopás elleni védelem. A vásárlók ajándékba megkapják a Dataviz Documents To Go és az EA Need for Speed Shift termékeit. Minden vásárló igénybe vehet 2 gigabájt online tárhelyet. Kiegészítőként mind a két modellhez megvásárolható a Keyboard Folio nevű billentyűzet, amely 100 dollárba kerül és amibe egy optikai trackpointot is beépítettek.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban meg kell említeni a harmadik új terméket is, ami az IdeaPad Tablet P1. Ez a készülék az Intel 1,5 GHz órajelű processzorára épül, érintőképernyője szintén 10,1 collos. Támogatja többek között a Flash- és a HD felbontású tartalmak lejátszását, s a biztonságról a Microsoft Security Essentials gondoskodik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #14
    Amit kérdezel, az ugyanúgy megáll játékkonzol és okortelefon témában is.
    Okostelefon: mindenre, amit tud ott a laptop, telefonálásra meg veszek 8ezerért egy telefont.
    Játék konzol: 150ezerért lehet ugyanolyan PC-t is összerakni, ráadásul az bármikor bővíthető.
    Ha tehát csak a számítástechnikai eszközök nettó teljesítményt hasonlítod egymáshoz, akkor az asztali PC mindig verhetetlen lesz ár/teljesítmény arányban, de ez nem jelenti azt, hogy minden létező felhasználási területen a PC lesz a legjobb. Ez erősen azon múlik, hogy milyen életszituációban milyen eszközre van szükséged.
    Ha a gyereknek lesz játékra, akkor a legjobb a játékkonzol, mert berakja a lemezt és játszik.
    Ha az ember egész nap rohangászik a városban, csak emailt néz, esetleg online térképet, akkor jobb az okostelefon, mert bármikor előkaphatja a zsebéből.
    Ha a csajodnak kell egy gép, amin netezhet, zenét hallgathat, ebookot olvashat, stb. akkor a legjobb a tábla, mert nem kell mellé főállású rendszergazdának lenned, mint bármilyen windowsos netbooknál.
  • Magiszter #13
    Az a baj hogy normálisan kipróbálni egy tabletet csak itthon tudnék. De ki lenne akkora marha hogy kölcsön adja a méreg drága kütyüjét nekem pár napra, hogy azt tegyek vele amit akarok? xD

    Ha te benne vagy, mondok egy postacímet PM-ben
  • SlickAdam #12
    ha valaha lesz lehetoseged rendesen kiprobalni egy normalisabb tablet-et, tedd felre a makacssagodat es melyedj bele! ha akkor is ez lesz a velemenyed, hat... ez van. de igy csak nyafogsz.:D
  • Magiszter #11
    Jó így már értem. Tehát az csak egy "ablak a világra" ketyere. Egy faék egyszerűségű embereknek kitalált szórakoztató platform. Nah de az ára még mindig nem érthető számomra. Ha most lenne feles 100 ezrem se vennék tabletet, pedig tetszik már ez a Lenovo. De egyszerűen nem éri meg ilyen áron.... szerintem.
  • SlickAdam #10
    hogy irtak mar tobb helyen is? "a tablet tartalomfogyasztasra tokeletes". na ez roviden le is irja a lenyeget. tablet-en bongeszni hihetetlen kenyelmes, es ugye ez csak 1 pelda.
    mondjuk szerintem mar tulleptek ezen az ujabb gepek. egeszen komoly helyeken is bevetik oket.
  • SlickAdam #9
    mert masnak lehet nem kell a tobblet tudas.:)
    egy tablet konnyu, feladatspecifikus alkalmazasok vannak ra (ertsd: kulon alkalmazas Facebook-ra, banki ugyintezesre, ebay-re, amazon-ra, ...), amik hasznosak tudnak lenni, plusz nincs boot-ido. reggel felkelsz, megnyomsz egy gombot es mar megy is a rendszer, maris olvashatod az e-maileket. de ne felejtsuk el azt se, hogy a tablettel rendelkezok tobbsegenek van egyeb normalis gepe is. csak onallo gepnek keves lenne, bar van olyan celkozonseg akinek elegendo egy ilyen is. igazabol ki kene probalnod egy tabletet par napig, hogy megertsd es belasd, hogy nem hulyeseg az.
    egyebkent en a te ervelesedet is teljesen logikusnak latom, manapsag a kis netbook-ok is eleg bikak.
    mas igenyek, mas vilagnezetek. ha nem lenne igeny tablet-re, nem gyartana senki.
  • Magiszter #8
    Jah! Én kérek elnézést!
  • who am I 7 #7
    az me RAJ

    fizetésből élők ezt nem érthetik
  • Magiszter #6
    Eddig oké. Csak nem értem a háttérben megbúvó logikát hogy XY miért vesz egy 100 forintos cuccot, ami keveset tud, holott ugyanannyiért egy többet tudó, de majdnem ugyanolyan cuccot vehet. Nem ítélkezni akarok, csak megérteni az árazását a Tableteknek. És nem indok a "csak me azé". :)

    TESSÉK ENGEM FELVILÁGOSÍTANI!!! xD
  • SlickAdam #5
    oke, megindokoltad, hogy TE szerinted miert jobb a netbook es miert vennel te azt.
    mas meg majd eldonti maganak :D