MTI

A Google versenytársat szán a Facebooknak

Google+ néven akar a Facebook versenytársaként szolgáltatást indítani az amerikai internetes óriás. Az eddigi kisérletek, a Buzz nevű szolgáltatás és az Orkut nevű portál bebukott, de újra próbálkoznak.

A Google+ egyelőre csak teszt üzemmódban fut felhasználók szűk körével, akik meghívással lehetnek tagok. A keresőmotorjáról ismert vállalat a személyes adatok és információk biztonságosabb kezelésére fekteti a hangsúlyt, a tervek szerint a tagok csak épp az általuk kiválasztott barátaikkal osztanának meg információkat, és nem minden ismerőssel. "Az ember eltérő kapcsolatokat ápol különböző emberekkel, van, amit egyetemi barátaival oszt meg, mást pedig a szüleivel. A főnökkel pedig szinte semmit" - magyarázta Vic Gundotra, a Google szoftverfejlesztési szakembere.

A probléma az, hogy manapság a világhálón mindenki megkapja a "barát" bélyegzőt, ami később gondot okoz a felhasználóknak - utalt vélemények szerint a Facebook közösségi portálra a szakember. A világ legjelentősebb közösségi oldala legutóbb azért tűnt fel rossz fényben, mert kezelhetetlen "gigabulikra" toboroztak rajta társaságot, és arcfelismerő alkalmazását is sokan bírálják. Csaknem 700 millió felhasználóval a Facebook kritikus tömeget ért el - vélekednek jó néhányan.


A Google+ oldalán a tagok kapcsolati köröket határoznának meg, ilyen lenne például a család vagy a munkatársak csoportja. A szolgáltatás építőkövekből rakódna egymásra. Az új közösségi portál Sparks nevű "fiókjában" a tagok megjelölhetnék, hogy mely témák érdeklik őket, majd annak megfelelő webes tartalmakat kapnának. A Google birtokában lévő YouTube és a Google News révén ez a szolgáltatás széles skálát fedne le. Ha valaki hozzá akarna szólni egy-egy témához, elérhetné a hasonló érdeklődésű felhasználókat. A Facebook like gombjától eltérően a hamarosan induló portálon a +1 gombra való kattintással lehetne jelezni, ha tetszik valami.

A Hangouts "fiókban" nagyobb csoportokkal nyílna mód videocsetelni vagy szöveges üzeneteket váltani. Fontos szerepet szánnak a Mobile nevű szolgáltatásnak, ennek alkalmazásával a felhasználók bejegyzéseik alkalmával közölhetik, éppen hol tartózkodnak. A tagokat azonnali képfeltöltés lehetősége is várja. Azt már hónapok óta sejteni lehetett, hogy a Google olyan fejlesztésen dolgozik, amely versenytársa lehet a Facebooknak. Az amerikai internetes óriás eddigi kísérletei - köztük a Buzz nevű szolgáltatás - nem vált sikeressé, és az Orkut nevű portál is csak kevés helyen lett népszerű.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sanyicks #20
  Feltűnt hogy a gmail már amikor rég a legnépszerűbb mail szolgáltatás volt még akkor is béta-ként ment? És kb minden gugli cucc :D
  És mintha a fácsebúk is eleinte csak meghívós lett volna... ja igen tudom mert még az elején kaptam meghívót, mert máshogy nem lehetett.
 • smv #19
  Azért nem lesz semmi a g+ -ból mert béta teszteléssel indul és nem kapásból elérhető mindenkinek?
 • B0nFire #18
  Olyan deja vum van! [URL=http://www.sg.hu/cikkek/70064/elindult_a_google_wave]"A Wave (magyarul: "hullám") próbaverzióját egyelőre nem nyitották még meg a teljes publikumnak, pusztán 100 000 meghívott felhasználó kísérletezhet vele, illetve ők öt másik ismerősüket is invitálhatják..."[/URL]

  Most pedig:

  "A Google+ egyelőre csak teszt üzemmódban fut felhasználók szűk körével, akik meghívással lehetnek tagok."

  Csak nekem van olyan érzésem, hogy a G+1 az a Wave 2.0? Már a böngészőtalálatokat lehet pluszolni, ezt már észrevettem. De hogy lesz is-e ebből valami, azt én az elmúltak alapján kétlem.
 • gombost #17
  Bár ez még csakegyfajta workaround, de még a Plus is csak béta: http://www.zdnet.com/blog/weblife/invite-your-entire-facebook-graph-into-google-plus/2124
 • smv #16
  Nekem is jöhetne egy meghívó... :)
 • gkalcso #15
  Majd lesz import Facebook opció, ők meg hozzáteszik a saját keresőtechnikájukat. ;)
 • JoeFromHun #14
  Ez azért egy kicsit erős!
 • Lowosan #13
  Csodás... egy újabb dolog amire cibálhatják a farkukat a közösség-buzik...


 • messen #12
  Nem mintha olyan nehéz lenne meghívót szerezni ehhez.

  Mire való az arckönyv? ;)
 • Ferrer #11
  Hát ha 2 évig ebbe is csak meghívóval lehet bekerülni, akkor szerintem alapból bukta ez is. Meg amúgy is az lesz.