Berta Sándor

Az elmúlt egy évben a cégek 84 százaléka vált kibertámadás áldozatává

A Juniper Networks és a Ponemon Institute közös felméréséből kiderült, hogy Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában az elmúlt 12 hónapban a vállalatok közel 90 százaléka volt érintett legalább egy alkalommal kiberakciókban.

A tanulmány alapján a megkérdezettek 49 százaléka közölte, hogy az elmúlt egy évben kettő vagy több alkalommal érte cége rendszerét kibertámadás, míg a válaszolók 44 százaléka azt mondta, hogy az okozott kár legalább 250 000 eurót tett ki. A rendszereik ellen irányuló akciók miatt a társaságoknak csökkent a forgalmuk, további munkaerőket kellett felvenniük és más kiadásaik is voltak. Az online támadások az esetek 45 százalékában érintették a cégek munkafolyamatait, míg 44 százalékában kiderült, hogy az elkövetők belső információkat is eltulajdonítottak.

A megkérdezett cégvezetők 31 százaléka érzékelte az elmúlt esztendőben a kibertámadások számának növekedését, míg 76 százalékuk szerint ezek az akciók nehezen voltak felderíthetők és elkerülhetők. A francia és a brit döntéshozók 34 százaléka közölte azt, hogy nem igazán bízik a vállalata IT-infrastruktúrájában és rendszerei kibervédelmi képességeiben. Németországban ez az arány 12 százalék volt.

Franciaországban és Nagy-Britanniában a válaszadóknak csupán az egy százaléka ismerte a társaságok IT-rendszere elleni támadások kiindulópontját, Németországban ez az arány 21 százalék volt. A megkérdezettek 31 százaléka mondta azt, hogy a legnagyobb kihívásnak a belső hálózata összetettségét tartja, míg 28 százalékuk szerint a rendelkezésre álló erőforrások is akadályozzák az eredményes védekezést. Nem véletlenül hangsúlyozta a cégvezetők 64 százaléka, hogy a hálózata egyszerűbbé és egységesebbé tétele hatékonyabbá teszi a kiberakciók elleni védekezést.



A biztonsági problémák megoldására a cégek 52 százaléka a büdzséje 10 százalékát fordítja. A legnagyobb biztonsági kockázatot a mobil eszközök, elsősorban a laptopok jelentik. Az elmúlt egy évben a mobil készülékek 43 és a laptopok 52 százaléka vált kibertámadások célpontjává. Ennek ellenére a szakemberek 46 százaléka elismerte, hogy engedélyezik az alkalmazottaiknak a saját okostelefonok, tábla PC-k használatát a céges hálózatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisemlős #7
    Kapcsold ki! Beállítások menü. Tényleg nagyon bosszantó volt!!
  • DontKillMe #6
    Az idióta webmasternek üzenném, hogy miafa szé rt. tette rá a beugró boxra azt az opciót, hogy többet nem akarom látni ezt a szart, ha ezután akkor is bedobja. Ezért, de csak ezért egy jó darabig erre sem nézek. Remélem megérte. És remélem leszünk még pár tízezren..
  • usersg #5
    (hú de idegesítő ez az oldalról beugráló reklám doboz.. :( )

    Néhányan előttem már leírták hogy mire is jók az ilyen hírek. Valójában eddig is számtalan kísérletet láthattunk már az internet szabályozásának érdekében, és az ilyen jogkör birtoklásáért is. Gyakori próbálkozás a terrorista, és a pedofil kérdéskör. Ezeket az ütőkártyákat gyakran bedobják. A legújabb ez a cyber háborús őrület. Nagyon remélem hogy akik eddig észnél voltak, azok ezután is jól döntenek majd. A felhőzős marhaság, a jogvédők vinnyogásai, és az állandó fenyegetettségről szóló hírek is mind mind azt a célt szolgálják, hogy a neten minden egyes karakterleütésünket megfigyelhessék, ezzel egy minden eddiginél hatékonyabb kémhálózattá alakítva az internetet.

    A valóságban is vannak betörések, és mégsem akarjuk hogy minden lépésünket figyeljék hogy "biztonságban legyünk".
    A software -ek biztonságát illetően kell vizsgálódni, és nem megint egy olyan módszerrel kísérletezni, amivel túl könnyű visszaélni, bármely szervezetnek, vagy kormánynak aki rendelkezik a megfelelő jogosultságokkal.
  • DontKillMe #4
    Ezt is nyugatról majmoljuk, mint minden mást. Azért, mert a kongresszus elé akarnak tolni egy olyan törvényt, amit máshogy elvből nem fogadnak el, még nem kell mindenben segget nyalni nekik. Ott megy a lobbi, ahogy ment a terrorizmus kapcsán is..öö..akarom mondani az olaj miatt. ebbe nagyrészt benne vannak a jogvédő köcögök is, nekik főnyeremény lesz, ha kényszerítő törvényt fogadnak el az ISP-k és a userek ellen. Már látom a lelki szemeim előtt a...minek is nevezzem..talán netes RFID? Cudar világ lesz. Elsőként az összes torrent oldal fog elvérezni. Szerintem két, maximum három éven belül.
  • LaMeRick #3
    Igen, gondolom előkészítik a terepet valami szabályozásnak... Erős lobbiszagot érzek a háttérben.

    Amúgy ez a tanulmány is olyan lehet, mint itt magyarhonban a közúti statisztikák, miszerint a gyorshajtás okozza a legtöbb balesetet.

    Gondolom minden nagyobb ping pakett már hekkertámadás, így még ki is jöhet.
  • leetjunction #2
    84% - ugye mindenki elhiszi...

    Köszönjük a semmitmondó csak riadalmat keltő cikket SG, de ilyen propaganda írásokra nincs szüksége Magyarországnak.

    Egy biztonsági cégnél dolgozom és biztosíthatok mindenkit, hogy nem érte a vállalatok 84%-át támadás, mely érték már önmagában is nevetséges.

    Azért mert pár tanulmány ilyen és ehhez hasonló értékekkel dobálódzik azér nem kell rögtön elhinni, hanem esetleg meg kellene nézni, hogy mennyi tanulmány is bizonyítja annak az "ellenkezőjét" illetve 3-5% körüli értékeket realizálnak.
  • okosan gyerekek #1
    ezekre a cikkekre tényleg csak azért van szükség, hogy a kiber-hadviselést komolyan vegyük?