Berta Sándor

Minden negyedik kiberbűnöző az FBI informátora

A The Guardian brit lap cikke szerint az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda és a helyi titkosszolgálat az elmúlt hónapokban rendkívül eredményes megoldást alkalmaz a kiberbűnözők és a hackerek elbizonytalanítására.

Az összefoglaló anyag rámutat, hogy az FBI-nak alighanem minden korábbinál nagyobb mértékben sikerült beépülnie az online szervezett bűnözés és a hackerek világába. Ennek köszönhetően jelenleg az Egyesült Államokban már minden negyedik kiberbűnöző és hacker gyakorlatilag a hivatal informátorának számít. Mindez azt eredményezte, hogy e két területen gyakorlatilag hónapok óta teljesen paranoid és bizalmatlan légkör uralkodik. A bűnözők, illetve a hackerek jelentős része egyszerűen nem bízik a többiekben.

A stratégiát az FBI néhány évvel ezelőtt dolgozta ki. A lényege az, hogy az internetes bűnözőket nem állították azonnal bíróság elé, hanem felajánlották nekik, hogy működjenek együtt a hatóságokkal. Az ajánlatot sokan elfogadták, ami érthető is, hiszen a kooperáció gyakorlatilag azt jelentette, hogy az illető megmenekülhet a több éves börtönbüntetéstől. Az informátorrá lett egykori bűnözők és hackerek látszólag ugyanott folytatták a tevékenységüket, ahol korábban abbahagyták, azonban minden lépésüket beépített ügynökök ellenőrizték.

Az iroda így több legyet ütött egy csapásra. Egyrészt ügynökeit nem tette ki kockázatnak, ráadásul nem kellett a lebukásuktól sem tartaniuk, meghúzódhattak a háttérben. Ennek köszönhetően több beépített ember komoly pozíciókba is eljutott, egyesek például online fórumok vezetői lettek és a birtokukba jutott információkat felhasználhatták a komoly bűnözők börtönbe juttatására.

Az FBI különválasztotta az anyagi haszonszerzésért és a politikai okokból tevékenykedő online bűnözőket. Utóbbiak általában meglehetősen laza csoportok tagjaiként tevékenykednek. Ezek különböző méretűek és általában csak az akciók végrehajtásakor lépnek kapcsolatba egymással. Éppen ez teszi rendkívül nehézzé a felderítésüket és a lefülelésüket. A Szövetségi Nyomozó Iroda tevékenységét megerősítette Barrett Brown, az Anonymous csoport szóvivője is, aki közölte: "Az FBI mindenütt ott van. Mindent figyelnek, még a chatszobákban is. Soha nem tudhatod, hogy ki az informátor és ki nem az, s pont ez tesz téged sebezhetővé." Az FBI befolyását jól jellemzi Bradley Manning esete is. A Wikileaks informátora teljesen megbízott Adrian Lamóban és fel nem merült benne, hogy a férfi esetleg kiadja majd őt a hatóságoknak. Pedig pontosan ez történt. Az persze már egy más dolog, hogy amikor ez kitudódott, Lamo gyakorlatilag egy pillanat alatt közellenséggé vált az amerikai hackerek körében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • DontKillMe #11
  " Ki a jo hacker? Nem az akit hosszu nyomozas utan, nehezen kapnak el, hanem akirol senki sem sejti, hogy az"
  +1

  "A jol sikerult betores is olyan amit soha nem vesznek eszre,"
  -Ennek igen kicsi az esélye. Fontosabb az, hogy ha észreveszik ugyan (ami valószínű)ne tudják behatárolni, megtalálni, azonosítani az illetőt, a módszert.

  .."hiszen a fizikai valosaggal szemben az adatok nyom nelkul masolhatoak ezert adatlopaskor altalaban nem tunik el az ellopott adat."..
  -..az a fránya LOG..:))..az ne lenne..
 • Amergin #10
  [URL=http://www.youtube.com/watch?v=4D7cPH7DHgA&feature=related]"Cserébe csak annyit kérünk, hogy segítsen elfogni egy ismert terroristát..."[/URL]
 • asdasdasd #9
  Mr. Anderson ...
 • Hugo Chavez #8
  Ez a diktatúra emberek.
  "Ha nem köpsz lesittelünk".
  Így ment ez az '50-es években is.
 • item #7
  Örök szabály: Ha te magad is hacker vagy,ne bízz senkiben. Mindenki gyanús,aki nem te vagy.

  Gyakorlatilag ebben a "világban" senkiben sem lehet megbízni,mert akkor jön a pofára esés.

  Na megyek fel..ök egy szervert,,, őőőő akarom mondani felhívom az adminisztrátor figyelmét a kritikus sebezhetőségre...
 • orbano #6
  És hány "kettősügynök" van? Kíváncsi lennék mikor szivárog majd ki a beépített emberkék listája. Meg egyéb ilyen kémfilmes nyalánkságok. Izgi :)
 • kvp #5
  Ezzel azt ertek el, hogy a gazdasagi bunozok haszna csokkent, a poltikai aktivistak meg kenytelenek egyre inkabb allamellenes modon hozzaallni a helyzethez. A bunozokkel nincs is gond, de az online poltikai aktivistak miatt robbant ki par forradalom az elmult idoszakban, szoval veluk jobb lenne joban lenni, es nem a hatuk mogott megfigyelni oket...

  ps: Ki a jo hacker? Nem az akit hosszu nyomozas utan, nehezen kapnak el, hanem akirol senki sem sejti, hogy az. A jol sikerult betores is olyan amit soha nem vesznek eszre, hiszen a fizikai valosaggal szemben az adatok nyom nelkul masolhatoak ezert adatlopaskor altalaban nem tunik el az ellopott adat.
 • Amergin #4
  Én megbízom a hatóságokban, hiszen ők garantálják mindannyiunk biztonságát
  "Akik bünösök, szenvedjenek!"
  Akinek pedig takargatnivalója van, szarjon csak be!
 • Gerhard #3
  Az NDK-ra emlékeztet a módszer. Az ország egyik fele jelenti, mit csinál a másik.
 • MANOWAR #2
  Ott voltak ezek idáig is csak rohadt sokan lettek közbe.Két legyet egycsapásra.