Berta Sándor

Bepanaszolta a Google-t Brüsszelnél a Microsoft

Újabb fordulójához érkezett a két amerikai IT-gigász, a Microsoft és a Google konkurenciaharca. A redmondi cég panaszt nyújtott be a Google-lal szemben az Európai Unióhoz.

Úgy tűnik, hogy fordult a kocka: miközben az elmúlt években a Microsoft állt többször az európai uniós vizsgálatok célkeresztjében, addig napjainkban ugyanez inkább a Google-ról mondható el. Az amerikai óriás azzal vádolja kontinensünkön amerikai vetélytársát, hogy akadályozza a szabad piaci versenyt és mindent elkövet azért, hogy - a felhasználók kárára - megerősítse a pozícióját az online keresési piacon, illetve a keresőkben elhelyezett reklámok területén. Most először fordult elő, hogy a Microsoft valamelyik vetélytársa ellen versenyjogi eljárást kezdeményezzen.

A Microsoft blogjában Brad Smith, a társaság ügyvédje azt írta, hogy ugyan - a keresőcég konkurensei közül egyedüliként - elismerik a Google elmúlt 10 évi innovációs teljesítményét, azonban aggódnak a társaság egyre inkább kibontakozó "viselkedési mintája" miatt, amely arra irányul, hogy minden más piaci szereplőt megakadályozzon egy versenyképes alternatíva kifejlesztésében. A jogász rámutatott, hogy a Google-nek jelenleg 95 százalékos piaci részesedése van az online keresési piacon.

Érvelésük szerint a Google megakadályozza, hogy más keresőmotorok hozzáférhessenek a Youtube videó megosztó portálon lévő tartalom pontos adataihoz és a könyvkiadóktól átvett tartalmakhoz. Kifogásolják azt is, hogy a Google nem engedi, hogy a fogyasztókról oldalain összegyűjtött adatokat más honlapokon felhasználják, illetve, hogy az a potenciális vetélytársak reklámköltségeit is felsrófolja. A Microsoft továbbá azzal vádolja a Google-t, hogy megakadályozza a többszörös keresőpanelek beillesztését a honlapokra.

A Google-t tavaly februárban panaszolta be Brüsszelnél három cég, köztük a Microsoft Ciao! vásárlási portálja. A három vállalathoz nemrég csatlakozott a az 1plusV nevű francia társaság is. A kvartett tagjai azzal vádolják a Google-t, hogy sorozatosan megsérti a piaci versenyre vonatkozó szabályokat és tisztességtelen üzleti gyakorlatot alkalmaz. Előfordulhatott például, hogy a Google egy szponzorált eredményt hátrébb sorolt csak azért, hogy a számára konkurenciát jelentő ajánlatok a felhasználókhoz ne juthassanak el. Emellett az 1plusV álláspontja szerint a tengerentúli társaság visszaélt a piaci pozíciójával azért, hogy ezáltal tisztességtelen előnyhöz jusson.

Az ügyben az Európai Bizottság tavaly decemberben indított vizsgálatot. Időközben a Google vezetői jelezték: együttműködnek az EU-val, de nem hagyják magukat. Később Eric Schmidt vezérigazgató azt hangsúlyozta, hogy lerövidítenék az EU-val folytatott jogi vitát. Nos, ez közel sem biztos, hogy megvalósul. A mostani ügy előzményeként is felfogható egyébként, hogy a Google azzal vádolta meg még februárban a Microsoftot, hogy a Bing keresőmotor találatai közé becsempészi az ő keresési eredményeit is. Joaquin Almunia európai uniós biztos szóvivője mindenesetre a Microsoft bejelentésére közölte: a bizottság tudomásul vette a panaszt és arra fogja kérni a Google-t, hogy foglaljon állást az ügyben.

Christopher Thomas, a Hogan Lovells ügyvédi iroda jogásza szerint a Microsoft panasza nyomán megnőhet az ügy fontossága. "Ha a Microsoft ad be indítványt, az egészen más. A három vállalat nem rendelkezik ugyanazokkal az erőforrásokkal és azzal az elszántsággal, mint a Microsoft". Thomas Vinje, a Clifford Chance jogi iroda trösztellenes részlegének vezetője szerint a Microsoft lépése megakadályozhatja azt, hogy a Google egyezségre jusson a bizottsággal a korábbi beadvánnyal kapcsolatosan. "Már a kért előzetes vizsgálat is hat hónappal tolhatja el a megállapodást" - tette hozzá.Korábban a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó források arról számoltak be, hogy a Google és az Európai Bizottság egyezség megkötését tervezik, bár konkrétumok még nem születtek a kérdésben.

A Google egyik szóvivője a hírre úgy reagált, hogy: "Nem lepődtünk meg a Microsoft lépésén. Tovább folytatjuk a megbeszéléseinket az Európai Unióval és e tárgyalások során be fogjuk mutatni az üzleti modellünket. Mindig van lehetőség a javításra és együtt fogunk működni a bizottsággal azért, hogy eloszlassuk az esetleges aggályokat." Az Európai Bizottság szóvivője úgy fogalmazott: "az Európai Bizottság tudomásul vette a Microsoft beadványát, és az eljárási rendnek megfelelően értesíti a Google-t, illetve kikéri véleményét."

Amennyiben az Európai Bizottság bűnösnek találja a keresőóriást az ellene felhozott vádakban és kimondja, hogy a konszern manipulálta a keresési eredményeket és azok sorrendjét, akkor megbüntetheti a vállalatot. Ez azt jelentené, hogy a Google-nak büntetésként be kell fizetnie az aktuális üzleti évben regisztrált forgalma tíz százalékát, ami akár 2 milliárd euró is lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #96
    "Érintőképernyős termékei az iiyama és más monitorok is tudták már az iphone előtt."

    Legalább vennéd a fáradtságot, hogy elolvasd amit írtam....
  • sathinel #95
    :D

    MS elnöke miért is egy apple gép előtt ül mikor kiadják a grafikus felületet? Meg még sorolhatnám hogy miket csináltak. Persze jót tett hogy nincs konkurencia, hazudtak a directx-el kapcsolatban, és még sorolhatnám amikkel más cégeket megszopattak, és utánna egymaga uralta a piacot. Ha szerinted ezek segítették a fejlődést akkor rendben van inkább nem vitatkozok veled mert nem érted akkor mi történt.
  • sathinel #94
    Érintőképernyős termékei az iiyama és más monitorok is tudták már az iphone előtt.
    http://www.youtube.com/watch?v=Yx9FgLr9oTk
    Jé ilyenek is voltak már az iphone előtt? Vagy ez is csak egy apple munkás aki bemutatja mit lehetett már akkor csinálni? A multitouch volt amit levédettek, és egy ideig korlátozták a fejlődést vele mert nem akart mindenki nekik fizetni ezért.
    Akárhogy szépíted az MS sokkal gázosabb volt a fejlődésre mint bármi más. Az apple is megpróbált most emberkedni hogy majd ő befolyásolja a piacot...
    Meg lehet nézni az elmúlt fél évben mennyire kussolnak, és nem akarják magukra haragítani a cégeket megint.
    Lehet emberkedni csak ha jön egy jobb, fejletebb megoldással valaki akkor azonnal leszarja mindenki mert emlékek miatt inkább bármi más csak ne az a cég ami ennyire paraszt volt. Ezért kussol az apple is. Pedig előtte mennyire meg akarták változtatni a netet. Flash, blueray, stb. Minden héten apple reklám. Most inkább kussolnak hátha akkor nem lessz roszabb. Kb ez van az MS-el is.

    A google mond már el hogy korlátozta eddig a fejlődést? Főleg hogy ingyenes megoldásokat is létrehoz amit megnézem mikor csinált meg az ms vagy az apple.
  • narumon #93
    Nem mondtam, hogy ők találták fel, de ha megnézed a történelmet akkor a feltalálónak vajmi kevés szerepe van általában az elterjedésben.
    Nem az apple találta fel az érintőképernyős okostelefont, de ha nem hozza ki az iphonet (ami fenekestül forgatta fel az állóvizet), akkor sanszos, hogy most is a régi idétlen telefonok posványa lenne. Ugyanez az ipad esetében is igaz. (de mondhatnék közkedvelt autós példát is; nem Henry Ford találta fel a kocsit, de mégis neki köszönheted azt, hogy hirtelen akkorát fejlődött a gépjármű ipar.) És, hogy mégjobban értsd, hogy miről beszélek, nem a google találta fel a keresőt, de ők tökéletesítették és tették olyanná ami miatt abszolút piacvezető (nyugaton legalábbis). [Az megint megér egy kérdést, hogy az MS szemére veted, hogy nem ők találták fel azt amiben jók, de ugyanezt nem teszed meg a google esetében - legalábbis érdekes kettős mérce]
  • Sir Ny #92
    "Lehet így is nézni, meg úgy is, hogy ha nem lett volna az MS akkor lehet hogy még mindig konzolt parancsokat adogatnál ahhoz hogy egyszerű dolgokat el tudj intézni, esetleg még most is a Lotus Notes lenne a vezető szövegszerkesztő, és még sorolhatnám"

    Sorolhatnád, de hülyeség lenne, ugyanis a grafikás felületet nem az ms találta fel, nem windowsban volt először, de tökmindegy.
  • narumon #91
    "Az ms semmit nem tudott felmutatni a jó drága os-en kívül amivel még be is szopatták a világot sokáig. Most hogy erősödik a linux, android , és még sokminden amihez csak hozzányúlt a google. Így már megy a sírás meg rögtön feljelentget.... "

    Lehet így is nézni, meg úgy is, hogy ha nem lett volna az MS akkor lehet hogy még mindig konzolt parancsokat adogatnál ahhoz hogy egyszerű dolgokat el tudj intézni, esetleg még most is a Lotus Notes lenne a vezető szövegszerkesztő, és még sorolhatnám. Én nem írtam sehol, hogy az MS szent lenne vagy bármi, de, hogy sokat tettek azért, hogy az informatika az legyen mint ami ma (a jó értelemben) azt csak erős trollok vonják kétségbe. (meg olyan duplaszemüveges otthonjánosok akiknek fáj, hogy tizenöt éve királyok voltak mert csak ők tudtak bármit megoldani a gépen, most meg kis tulzással marinéni is így nem kell tetszeleghetnek az okosjános szerepében).

    A most, hogy erősödik a linuxot gondold át megint, 2000 óta ezt mondják azóta egyetlen százalékpontot sem erősödött.
  • narumon #90
    "Látom konzol való neked mert kb annyi agyad van hogy fel sem fogod miről beszélsz. Légyszíves mutass már egy normális keresőt google-n kívül. Binget nem akarom hallani mert keresőről beszélünk nem egy fos hypolt szarról. "

    Te beszélsz nekem amikor pár leírt mondatot sem tudsz értelmezni?
  • sathinel #89
    Úr isten a google sokmindent ingyen ad és még opensource is egy része?

    Tényleg nehéz ezt felfogni és annyira köcsög lépés hogy nem mindenért kell fizetni. Az MS legalább tök jó fej volt hogy ennyi mindent ingyen elérhetővé tett:DDD

    Ha valakinek van egy cége akkor nem a nyereséget nézné? Nem az lenne a fontos hogy a cég ne menjen csődbe és még nyereséget is hozzon? Jaj hát ennyire pofátlanok hogy még pénzt is keresnek miközben sokmindent inyen elérhetővé tesznek?

    Látom konzol való neked mert kb annyi agyad van hogy fel sem fogod miről beszélsz. Légyszíves mutass már egy normális keresőt google-n kívül. Binget nem akarom hallani mert keresőről beszélünk nem egy fos hypolt szarról.

    Az ms semmit nem tudott felmutatni a jó drága os-en kívül amivel még be is szopatták a világot sokáig. Most hogy erősödik a linux, android , és még sokminden amihez csak hozzányúlt a google. Így már megy a sírás meg rögtön feljelentget....
  • Stryker #88
    Bárcsak az emberekben ez felmerült volna a Windowssal ellenben ugyan ez a gondolat ,de semmmi ,inkább beálltak az emberek a libasorba.
    Miért szerinted ,hogyha mindenki Binget használna az jobb lenne vagy bármi mást ,akkor eljönne a szép új világ és kevesebb lenne a gond a világban?
    Egyébként meséld már el milyen elképzelhetetlen dolog történik így?
    Megnő a kenyér ára?Drágulni fog a benzin?
  • narumon #87
    Pont erre próbálom felhívni a figyelmet. És az a világ a googlet jobban ismerve minden lesz csak nem szép.