96
  • narumon
    #96
    "Érintőképernyős termékei az iiyama és más monitorok is tudták már az iphone előtt."

    Legalább vennéd a fáradtságot, hogy elolvasd amit írtam....
  • sathinel
    #95
    :D

    MS elnöke miért is egy apple gép előtt ül mikor kiadják a grafikus felületet? Meg még sorolhatnám hogy miket csináltak. Persze jót tett hogy nincs konkurencia, hazudtak a directx-el kapcsolatban, és még sorolhatnám amikkel más cégeket megszopattak, és utánna egymaga uralta a piacot. Ha szerinted ezek segítették a fejlődést akkor rendben van inkább nem vitatkozok veled mert nem érted akkor mi történt.
  • sathinel
    #94
    Érintőképernyős termékei az iiyama és más monitorok is tudták már az iphone előtt.
    http://www.youtube.com/watch?v=Yx9FgLr9oTk
    Jé ilyenek is voltak már az iphone előtt? Vagy ez is csak egy apple munkás aki bemutatja mit lehetett már akkor csinálni? A multitouch volt amit levédettek, és egy ideig korlátozták a fejlődést vele mert nem akart mindenki nekik fizetni ezért.
    Akárhogy szépíted az MS sokkal gázosabb volt a fejlődésre mint bármi más. Az apple is megpróbált most emberkedni hogy majd ő befolyásolja a piacot...
    Meg lehet nézni az elmúlt fél évben mennyire kussolnak, és nem akarják magukra haragítani a cégeket megint.
    Lehet emberkedni csak ha jön egy jobb, fejletebb megoldással valaki akkor azonnal leszarja mindenki mert emlékek miatt inkább bármi más csak ne az a cég ami ennyire paraszt volt. Ezért kussol az apple is. Pedig előtte mennyire meg akarták változtatni a netet. Flash, blueray, stb. Minden héten apple reklám. Most inkább kussolnak hátha akkor nem lessz roszabb. Kb ez van az MS-el is.

    A google mond már el hogy korlátozta eddig a fejlődést? Főleg hogy ingyenes megoldásokat is létrehoz amit megnézem mikor csinált meg az ms vagy az apple.
  • narumon
    #93
    Nem mondtam, hogy ők találták fel, de ha megnézed a történelmet akkor a feltalálónak vajmi kevés szerepe van általában az elterjedésben.
    Nem az apple találta fel az érintőképernyős okostelefont, de ha nem hozza ki az iphonet (ami fenekestül forgatta fel az állóvizet), akkor sanszos, hogy most is a régi idétlen telefonok posványa lenne. Ugyanez az ipad esetében is igaz. (de mondhatnék közkedvelt autós példát is; nem Henry Ford találta fel a kocsit, de mégis neki köszönheted azt, hogy hirtelen akkorát fejlődött a gépjármű ipar.) És, hogy mégjobban értsd, hogy miről beszélek, nem a google találta fel a keresőt, de ők tökéletesítették és tették olyanná ami miatt abszolút piacvezető (nyugaton legalábbis). [Az megint megér egy kérdést, hogy az MS szemére veted, hogy nem ők találták fel azt amiben jók, de ugyanezt nem teszed meg a google esetében - legalábbis érdekes kettős mérce]
  • Sir Ny
    #92
    "Lehet így is nézni, meg úgy is, hogy ha nem lett volna az MS akkor lehet hogy még mindig konzolt parancsokat adogatnál ahhoz hogy egyszerű dolgokat el tudj intézni, esetleg még most is a Lotus Notes lenne a vezető szövegszerkesztő, és még sorolhatnám"

    Sorolhatnád, de hülyeség lenne, ugyanis a grafikás felületet nem az ms találta fel, nem windowsban volt először, de tökmindegy.
  • narumon
    #91
    "Az ms semmit nem tudott felmutatni a jó drága os-en kívül amivel még be is szopatták a világot sokáig. Most hogy erősödik a linux, android , és még sokminden amihez csak hozzányúlt a google. Így már megy a sírás meg rögtön feljelentget.... "

    Lehet így is nézni, meg úgy is, hogy ha nem lett volna az MS akkor lehet hogy még mindig konzolt parancsokat adogatnál ahhoz hogy egyszerű dolgokat el tudj intézni, esetleg még most is a Lotus Notes lenne a vezető szövegszerkesztő, és még sorolhatnám. Én nem írtam sehol, hogy az MS szent lenne vagy bármi, de, hogy sokat tettek azért, hogy az informatika az legyen mint ami ma (a jó értelemben) azt csak erős trollok vonják kétségbe. (meg olyan duplaszemüveges otthonjánosok akiknek fáj, hogy tizenöt éve királyok voltak mert csak ők tudtak bármit megoldani a gépen, most meg kis tulzással marinéni is így nem kell tetszeleghetnek az okosjános szerepében).

    A most, hogy erősödik a linuxot gondold át megint, 2000 óta ezt mondják azóta egyetlen százalékpontot sem erősödött.
  • narumon
    #90
    "Látom konzol való neked mert kb annyi agyad van hogy fel sem fogod miről beszélsz. Légyszíves mutass már egy normális keresőt google-n kívül. Binget nem akarom hallani mert keresőről beszélünk nem egy fos hypolt szarról. "

    Te beszélsz nekem amikor pár leírt mondatot sem tudsz értelmezni?
  • sathinel
    #89
    Úr isten a google sokmindent ingyen ad és még opensource is egy része?

    Tényleg nehéz ezt felfogni és annyira köcsög lépés hogy nem mindenért kell fizetni. Az MS legalább tök jó fej volt hogy ennyi mindent ingyen elérhetővé tett:DDD

    Ha valakinek van egy cége akkor nem a nyereséget nézné? Nem az lenne a fontos hogy a cég ne menjen csődbe és még nyereséget is hozzon? Jaj hát ennyire pofátlanok hogy még pénzt is keresnek miközben sokmindent inyen elérhetővé tesznek?

    Látom konzol való neked mert kb annyi agyad van hogy fel sem fogod miről beszélsz. Légyszíves mutass már egy normális keresőt google-n kívül. Binget nem akarom hallani mert keresőről beszélünk nem egy fos hypolt szarról.

    Az ms semmit nem tudott felmutatni a jó drága os-en kívül amivel még be is szopatták a világot sokáig. Most hogy erősödik a linux, android , és még sokminden amihez csak hozzányúlt a google. Így már megy a sírás meg rögtön feljelentget....
  • Stryker
    #88
    Bárcsak az emberekben ez felmerült volna a Windowssal ellenben ugyan ez a gondolat ,de semmmi ,inkább beálltak az emberek a libasorba.
    Miért szerinted ,hogyha mindenki Binget használna az jobb lenne vagy bármi mást ,akkor eljönne a szép új világ és kevesebb lenne a gond a világban?
    Egyébként meséld már el milyen elképzelhetetlen dolog történik így?
    Megnő a kenyér ára?Drágulni fog a benzin?
  • narumon
    #87
    Pont erre próbálom felhívni a figyelmet. És az a világ a googlet jobban ismerve minden lesz csak nem szép.
  • lamer the true
    #86
    Az a helyzet, hogy az internetes keresőben több a pénz, mint bármiben ma az IT-ben. Saját környezetem is több száz ezret fizet HAVONTA a google-nek csak azért, hogy elöl legyenek. Ha pedig csóró magyaroknak ennyi van rá, akkor szerintetek a gazdag nyugat mennyit penget neki?

    Ráadásul ez nem egyszeri, hanem havi fix. Szóval ha így megy tovább mindent megesz reggelire bizony még az MS-t is.
  • Stryker
    #85
    Narumon ,úgy látszik nem látod miben tett többet a Google ,mint az M$ például ,hogy tett valamit nyílt szabvány elterjedése érdekébe ,gondolok például a WebM-re ,na meg az Android nyílt forráskódja van ,na meg az egész a Linux kernelre épül.
    Na meg például a Chrome sem éppen platform függő ,hanem minden platformon elmegy és még nyílt forrású.
    Én nem is magát a Chrome-ot használom ,hanem egy Linuxos változatát a Chromiumot ,amit csak azért tudtak kifejleszteni ,mert a Chrome nem zárt forráskódú.
    Na nézzük az M$ menyi mindent tett egy platform független világ megteremtéséért.Ja igen ,amikor platform függővé akarta tenni a Java-t ,de végül megszívta ezért csinálta a C# ,ami gyakorlatilag csak Windowsra van optimalizálva.
    Nekem az a bajom az M$-sel ,hogy legszívesebben kiírta mindent ,ami nem tőle függ és nem tudja irányítani ,míg a Google ez ellen tesz és próbálja azt elérni ,hogy ne legyen hátrány Linuxot vagy más nem M$ terméket használni.
    Ha neked tetszik a megalomániás M$ terméke hát legyen.
  • hdo
    #84
    Köszi, megyek is keretezni!
  • mousee
    #83
    Oké, oké, csak itt SG-n nagy divat a trollkodás, gondoltam kapsz egy anti-troll díjat megtiszteltetés gyanánt ;)
  • hdo
    #82
    Attól még hogy nem egyezik meg a véleményem a másikéval, nem vagyok automatice troll ... ha valakinek igaza van, én meg tévedtem azt általában beismerem.
  • mousee
    #81
    LoooL :DDDDDDDDDD

    Untroll achievement earned :D
  • hdo
    #80
    "Ott nálad van a hiba."

    Evvan. Nobody's perfect!
  • mousee
    #79
    Ott nálad van a hiba.
    Esetleg függőségi hibába ütközhetsz, amit viszont az ubuntus (vagy más egyéb, attól függ "mire írták" a drivert) tárolót felvételével javíthatsz. Utána már fent is van.

    De pl ha megnézed Ati/Nvidia driverből is csak egy-egy futtatható bináris van, aztán kiskeziccsókolom :)
  • hdo
    #78
    Ahhoz bődületesen hozzá nem értő marhának kell lenni, hogy megfektess kodekkel egy windowst ... nekem 13 év windows használat alatt egyszer nem sikerült, pedig nem csak lejátszottam hanem kódoltam, meg konvertáltam is!
  • hdo
    #77
    Ez az elméleted ott bukik, hogy amit fel tudok rakni Ubuntura, azt nem tudom felrakni például Debianra!
  • sanyicks
    #76
    disztribek előre elkészített linux kernelre épített programcsomagok... így disztribre nincs driver... kernelre van ami linux és mindnél ugyanaz tehát 1 db linux driver kell. winnél sincs starterre meg ultimate-re külön driver...
  • sanyicks
    #75
    Az fura, mert egyrészt a vlc inkább linuxos mint wines (bizony linuxon vannak benne olyan dolgok, amik a winesből hiányoznak, pl dlna támogatás), tehát csomagkezelőből 2 kattintás telepíteni.
    Másrészt a beépített lejátszók is ugyanonnan származó (opensource) kodekeket használnak, mint a vlc, és a összes wines és multiplatform "mindentjátszó" lejátszók, ezért furcsa ha a vlc lejátssza, a megosztott kodekes lejátszó linuxon meg nem talál hozzá codecet, igaz a repositorykba késnek a vadiúj codecek szóval talán régebben még előfordulhatott, egyébként érdemes linuxon is mindenvivő lejátszókat használni, kodekelgetés helyett, igaz ott nem lehet a kodekkel megfektetni a rendszert mint a wint, csak kényelmesebb.
  • hdo
    #74
    Az sem várható el egyik gyártótól sem, hogy nyomon kövessék az ötvenezer féle disztribet, és mindegyikre külön csináljanak drivert!
  • narumon
    #73
    "Mind2 probléma ugyan az. Laikusnak is nyilvánvaló driver hiba/hiány. Ez a linux hibája? Egyáltalán nem, a gyártóé."

    Persze tökre egyet értek, de innen indult ki a beszélgetés. A linux desktop / notebook / netbook piacon 1-2% részesedéssel bír. Ennek az 5-8%-a az aki mondjuk egy adott hardvert használ (mondjuk konkrétan egy nyomtató típust). Sajnos kevés gyártó engedheti meg magának, hogy külön driverrészleget tartson fent ezért a marginális eladásért. Sokszor egy egy alapdrivert még kiköhögnek magukból a gyártók de a support az update az már nagyon ritka)
  • narumon
    #72
    Óóó tényleg én ebbe is belefutottam :)
    Beraktam valami videot amit win alatt VLC tökéletesen játszott az ubi meg nem talált hozzá semmilyen kodeket (de legalábbis nem tudta lejátszani. Mondjuk azt hiszem ezt kis túrkálással megint meg tudtam oldani, csak a turkálás nem az én műfajom :D
  • narumon
    #71
    Tabletet én is akarok venni egy ideje, de kipróbáltam mostanában egy párat ami szóba jött volna és nagy csalódás volt némelyik. Az ipad2 meg most nagyon jó ár / teljesítményben ezért kicsit leálltam a projekttel mert azt is ki akarom próbálni. (Az 1 az nagyon tetszett, tehát még az is lehet belőle ha a 2 lenyomja az 1 használtpiaci árát)
  • hdo
    #70
    Meg tudom érteni, végülis hozzá nem értő felhasználónak sokkal felhasználóbarátabb, mert míg például windowson hülyén lesel a fekete lejátszóra ami csak hangot ad, miközben az ubi letölti magának a hiányzó kodeket és lejátssza a videót.
  • narumon
    #69
    Jah meg én még spórolni sem tudtam volna mert a notin és a netin is rajta van a Win matricra szóval ki van fizetve már. :)
  • sanyicks
    #68
    Mind2 probléma ugyan az. Laikusnak is nyilvánvaló driver hiba/hiány. Ez a linux hibája? Egyáltalán nem, a gyártóé.

    Én ezért kerülöm messziről a notebookokat, mert nem csak linuxon lehet szopni a fos gyártó által gányolt driverrel (pl sok notiban lévő ati gpu-ra nem jó a szabványos ati driver, csak a notigyártó által szétgányolt). Jól emléxem a notikkal akkor ismerkedtem meg, amikor egy haver áthozta a nővére gépét, amit leformattáltak, és nem lehetett wint telepíteni, mert a cd meghajtóhoz KÜLÖN driver kellett, ami persze nem volt a gyártó honlapján :D

    Ilyesmik miatt, én vagy asztali pc, vagy mostanában tabletben gondolkodom. A noti egy igazi elcseszett dolog, főleg a gyártók drivermarhaságai miatt, és az alkatrészgyártók miatt, akik nem tiltják le a drivergányolást.
  • narumon
    #67
    És nem is mondom, hogy akinek van erre ideje, hogy ezt figyelje, meg updateljen meg esetleg néha kernelt fordítson az nyugodtan tegye. Nekem egyszerűen erre nincs időm meg kedvem sem. Csomó munkám van meg egy csomó hobbim és még családom is. Van olyan barátom akinek az kikapcsolódás, hogy buherálja egy kicsit a gépét, meg a linuxot, de nekem a gép jószerivel csak munkaeszköz vagy a hobbimat segíti. Szóval én nem vagyok a linux ellen, ha akkor amikor felraktam ment volna kapcsiból tökéletesen akkor lehet hogy még az lenne fent.
  • mousee
    #66
    Én nem értek a win7hez :) Be tudom lőni alap használatra, kodekek, alapvető programokat feltenni, drivereket felhegeszteni rá, meg játszani rajta. Ennyi megy, de ezt üzembiztosan :D

    Viszont linuxhoz már jobban konyítok (nem sokat, csak amennyi rám ragadt az elmúlt pár évben), minek erőltessem asszonyra a windózert? Tökre tetszik neki az ubi :)

    idézet valamelyik régi hülye reklámból: "...éés még spórolunk is!" :D
  • hdo
    #65
    ASUS 1005HA-n[N230 1,66 GHz 1 mag +Hyperthread, 2 GB DDR800 RAM, HDD], nekem ugyanolyan "lomha" - már ha annak lehet nevezni -, a Windows 7, mint az Ubuntu.

    Ez megint annak a kérdése, hogy mennyire értesz Win7-hez. Nyilván alap install nem fog kezesbárányként viselkedni, de egy kezemen meg tudom számolni hány windows beállítást kell megbuherálni hogy sokkal gyorsabban működjön! Ha SSD-d van akkor meg méginkább, igaz több lépés!
  • mousee
    #64
    Érthető, persze, érdemes meglesni mostanában a diszribeket, mert jön az új 38as kernel (pl új ubit is ez hajtja majd), állítólag piszok sokat gyorsult, és sokat javult a HW támogatás is.

  • sanyicks
    #63
    Már megint terelsz... hol jöttem azzal hogy miért nem tud az office 2003 menteni odt-be? Meg tudod mutatni? Arról írtam végig hogy a doc az ami nem volt dokumentált mindennel inkompatibilis volt. Tehát csak egy olyan formátumba lehetett menteni évekig ami ms officen kívül SEMMI nem tud rendesen olvasni. Ez a dolog nem lett volna így ha dokumentálják, így lehetővé tették volna hogy más is beolvassa.
    Egyetlen dokumentumformátum van a számtechben ami elterjedt, még is csak 1 szoftver képes rendesen olvasni. A doc. PDF-et is tud sokminden, pedig az is egy céges formátum nem opensource...
  • narumon
    #62
    Én anyósnak raktam fel ubuntut, teljesen jól elvan vele igaz neki az bőven elég is.
    (nekem az volt a gondom egyébként csak a linuxal (mert te nem voltál ott szerintem a másik topicban), hogy a netbookom wifijét nem kezelte le rendesen. Notit, netbookot én nem szoktam kikapcsolni csak lecsukom a tetejét. Nos minden ilyen alkalommal a felnyitás után a wifi nem éledt fel csak újraindításra. A másik gondom egy vodafone stickkel volt ami a hordozható internetem ugyebár. Ezzel ugyanaz a gond. Előszőr is mindenféle forumot áttúrva tudtam csak feltelepíten, ezt már nem tudja egy átlaguser megtenni, és utána is néha eldobta a sticket (megint csak reboot segített), vagy ugyanúgy hibernálásból visszatérés után nem tudtam elindítani egyáltalán. Win7-tel megy mindkettő tökéletesen. Nyilván driver hiba csak, de nekem erre nincs időm (meg kedvem sem nagyon))
  • mousee
    #61
    Köszönöm, én nem agyatlanul akarok fröcsögni meg flémelni, hanem értelmesen ütköztetni a gondolataimat másokéval.

    Az office-os dolog persze, egyértelmű, nem is kérdés hogy butítani kéne, de gondolom meg lehetne oldani hogy az ODF-be belesűrítsék valahogy, csak nem törekednek rá (miért tennék?). Akár ők maguk is fejleszthetnék az ODF-et, hozzá lehet rakni, nincs megtiltva :)

    Netbook vs win7: Asszony netbookján elsőnek win7 volt, aztán kapott egy ubit. Kb 2 hónap használat után mondta hogy dobjuk a azt a lassú szutyok win7-et (próbáltam belőni neki, kivenni szolgáltatásokat, de nagyon lassú volt így is), azóta hallani sem akar róla.
  • narumon
    #60
    Most komolyan azzal jössz, hogy mi volt a múltban?
    Miért nem jössz azzal rögtön, hogy az office 2003 miért nem tud odt-be menteni (segítek az odt 2005-ös szabvány office meg már 92-ben volt). Jah erről is geci MS tehet, hogy 2005 előtt nem tudta, hogy lesz ilyen formátum és addig nem supportálta ezért többezer dokumentum keletkezett ami nem odt. Ne legyél már nevetséges please.
  • sanyicks
    #59
    Én már évek óta pdf-be(ebbe főleg azon hülyék kedvéért akinek a dokumentum=doc, és leragadtak az ofisz 2003-nál) és odt-ba mentek :) nincs is probléma vele.
  • narumon
    #58
    Egyébként én pl minden árajánlatot pdf-ben küldök ki az (jó esetben) mindenhol ugyanúgy néz ki mint ahogy én írtam :)
    (a saját gépre nyilván el kell mentenem office formában is, hogy később tudja benne még módosítani)
  • sanyicks
    #57
    Megint szépen átsiklasz a lényeg fölött. És az addig elkészült dokumentumok átkonvertálódtak?
    Ha körülnézel mindenhol még MA is a doc rossz megjelenítését hozzák fel az openoffice-al szemben, holott már rég lehet odt-ba, sőt docx-ba menteni.