MTI

Csak korlátozott károkat okozott Iránnak a Stuxnet

Csak korlátozott károkat okozott az iráni atomprogramban egy évvel ezelőtt a Stuxnet számítógépes vírus, de a fejlesztés lelassulásával időt nyert a diplomácia - véli egy amerikai kutató intézet, amely szerdán hozta nyilvánosságra az esetről készült elemzését.

A washingtoni székhelyű Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (ISIS) úgy véli, hogy a vírus 2009 végén és 2010 elején mintegy ezer urándúsító centrifugát tett működésképtelenné a natanzi nukleáris központban működő 9 ezer közül. A rombolás egyáltalán nem volt teljes. Feltételezve, hogy Irán óvatosságot tanúsít, a Stuxnet valószínűleg nem tesz tönkre több centrifugát a natanzi üzemben. Irán valószínűleg kiirtotta a vírust az ellenőrző rendszerből - írták az ISIS szakértői.

A Stuxnet bevetése, amelyet sokan Izrael és az Egyesült Államok számlájára írnak, nem csökkentette a dúsított urán termelését, de magyarázatot adhat arra, hogy az miért nem nőtt nagyobb mértékben. Az alacsony fokon dúsított urán felhalmozását folytatták, és akkora mennyiséghez jutottak, amely további dúsítással egy-két atombomba gyártásához elegendő. Tárgyalásos megoldás híján azonban valószínűleg folytatódni fognak a hasonló támadások. "Alternatívát jelentenek az iráni atomlétesítményekre mért katonai csapásokhoz képest, amelyeket a többség amúgy sem tart hatékonynak" - véli az intézet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!