SG.hu

Megtízszereződött a Mac-es vírusok száma

A Panda Security elemzése szerint alig egy év alatt majd’ tízszeresére nőtt az Apple gépeit érintő vírusok, fenyegetések száma.

Makacsul tartja magát az a nézet, miszerint a Mac OS-ra nincsenek vírusok. Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója szerint ez két évvel ezelőtt még talán igaz is volt, de mára már megváltozott a helyzet. "2009-ben még 34 sebezhetőséget fedeztek fel a Mac OS-ben; a Secunia biztonsági cég felmérése szerint tavaly már 308 ilyen hiba volt, ami azt jelenti, hogy majdnem megtízszereződött a biztonsági rések száma mindössze egyetlen év alatt. Ráadásul a tavalyi "termés" 67%-a "nagyon súlyos" besorolást kapott, és ezek 17%-át még mindig nem foltozták be."

"Azt látjuk, hogy változik a számítógépes hálózatok összetétele" - tette hozzá Sándor Zsolt. "Az Apple-gépek hallatlan népszerűségével gyakran finoman szólva eklektikusak a hálózatok: Windows-os és Mac-es szerverek, kliensek és kézigépek keverednek össze, ezért szinte mindent figyelni kell. Mi például egy ideje olyan antivírus-szoftverekre koncentrálunk, amelyek például az iPhone-okat és az iPad-eket ugyanúgy tudják figyelni, mint a Mac OS-t vagy a Windows-t. Azt a legendát el kell felejteni, hogy csak Windows-on érdemes vírusirtózni, a Mac pedig sérthetetlen."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atlax #3
    1991 óta dolgozom Mac gépeken OS6 óta. Egyszer láttam rajta vírust, azt is egy doc (Word makróvírus volt) fájlra jelezte be, hogy fertőzött a fájl, de a gépet azt se éríntette. Magyarán az is a M$Officet fertőzte.
  • GG #2
    Hát igen. Egy világ dőlt most össze bennem ha érdekelne a MAC! :P Bár a makacs magától elszállt iPhone-os MAC hívő nem hisz az ilyen városi legendában. virus macre, ugyan már csak be kell vinnem a szervizbe és megjavul :D
  • Annorax #1
    A sebezhetőség nőtt kb tízszeresére. Én ezt veszen ki a cikkből. Arrol nincs hír, hogy valójában hány vírus létezik MAC-re. Bár a Panda Secutity biztos szeretné, ha el tudna adni MAC-eseknek is vírusírtókat. Várom azok jelentkezését, aki találkozott MAC-es vírussal!