HENT hírlevél

Újra nekifut az amerikai törvényhozás a kalózkodás elleni tervezetnek

Újra napirendre tűzné az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága a tavaly év végén elakadt kalózkodás elleni törvénytervezetet. A szabályozás a tervek szerint egyszerűsítené a jogsértő weboldalakkal szembeni hatósági eljárást.

A törvénytervezetet eredetileg benyújtó Patrick Leahy demokrata szenátor jelentette be, hogy az igazságügyi bizottság - amelynek egyébként Leahy az elnöke - ismét a szenátus napirendjére tűzi a testület előtt tavaly év végén elakadt jogszabálytervezetet (Combating Online Infringement and Counterfeits Act). Leahy szenátor szerint a kormánynak kötelessége küzdeni az online bűnözők ellen, akik elveszik a becsületes amerikaiak megélhetését azzal, hogy visszaélnek a nemzeti szellemi tulajdonnal.

A CNET portál beszámolója szerint Leahy a bejelentés során hangsúlyozta, az online elkövetett jogsértések több milliárd dollárral károsítják meg az Egyesült Államok gazdaságát. Hozzátette, a szellemitulajdon-alapú cégek a gazdaság legproduktívabb gazdasági szereplői, és meghatározóak a munkaerőpiacon, ezért ezen vállalkozások folyamatos megkárosítása elfogadhatatlan.

A törvénytervezet szerint az Igazságügyi Minisztériumnak jogában állna polgári peres eljárást kezdeményezni a kalózoldalak ellen. Amennyiben ezek amerikai székhellyel működnek, az igazságügyi miniszter kérvényezheti a bíróságnál, hogy rendelje el az érintett weboldal domain nevének hatósági lefoglalását. A javaslat szerint a miniszternek ezen felül jogában állna, hogy az internetszolgáltatókat, tárhelyszolgáltatókat, online pénzügyi cégeket, reklámszolgáltatókat felszólítsa a jogsértések elleni fellépésre. Például elrendelheti, hogy az internetszolgáltatók blokkolják a tengerentúli kalózoldalakhoz történő hozzáférést, vagy utasíthatja a pénzügyi cégeket arra, hogy az egyes oldalakhoz köthető tranzakciókat ne hajtsák végre.

A törvénytervezetet támogatja az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA), az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) és az Egyesült Államom Kereskedelmi Kamarája is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DeviloftheHell #6
    letiltják a p2p hálozatokat emberek visszamondják a net csomagokat 1mbitre mert netezéshez nem kell több akkor hogy fognak bögni hogy károsodik a gazdaság :D:D:D:D
  • bakagaijin #5
    Ennek a COICA-nak egy light-os változata az, amit a Wikileaks-el csinálnak. Csak a miheztartás végett...
  • Magiszter #4
    "becsületes amerikaiak megélhetését azzal, hogy visszaélnek a nemzeti szellemi tulajdonnal."

    Ehem... becsületes és amerikai szavak egy mondaton belül? Érdekes.

    A másik meg ha Gipsz Géze csinál egy zenés klippet azaz ő tulajdona nem az államé. Aki letölti illegálisan őt károsítja nem az államot. A jogvédő szervek meg nem állami szintű szervezetek, hanem teljesen "magán" cégek. Tehát az államot nem károsítják semmilyen módon. Maximum úgy hogy ezek a cégek súlyos pénzeket csúsztatnak kéz alatt az államnak, hogy ilyen fasz..khm...ilánk, izé, hülyeségekkel álljanak elő. Ennyi erővel azt is mondhatta volna hogy emberiség ellenes bűntett zenét letölteni illegális forrásból. Ez a 21. század boszorkányüldözése. Mindig kell valami, most ez a DIVAT.
  • okosan gyerekek #3
    nemzeti tulajdon, mely egy zseb mélyét húzza. (B
  • okosan gyerekek #2
    "Egyesült Államom Kereskedelmi Kamarája" EPIC FAIL
  • okosan gyerekek #1
    "akik visszaélnek a nemzeti szellemi tulajdonnal."

    Mekkora ocsmány, csúsztató, hatásvadász, a közérdekre hivatkozó retorikai fogás, hogy hhhhrohadjon ki a bele, milyen nemzeti tulajdonnal? Aki a nemzet szellemi tulajdonát terjeszti az interneten, az legfeljebb a külföldi letöltők esetében jogsértő, hiszen épp azt jelenti, hogy mindenkié. Kibäszott lepénzelt fäszszopó.