MTI

2011 az okostelefonok éve lesz

Világszerte nagy az érdeklődés az okostelefonok iránt, a felhasználók döntő többsége már ilyen készüléket szeretne magának, ha meg tudná fizetni. Miel az áruk folyamatosan csökken, valószínűleg igazuk lesz a kutatóknak, 2011 már a mindentudó eszközök éve lesz.

Az előrejelzések szerint egy év múlva már minden második amerikai ilyen telefont használ. Magyarországon egy kissé más lesz helyzet, itt csak 2015-ben érik el a gyártók és szolgáltatók ezt az arányt. Amerikában már az idén október végén több mint 60 millió ember használt okostelefont, s az arányuk folyamatosan nő. Az idén az okostelefon-piac minden résztvevője növelte részesedését a teljes mobilpiacon belül, s a jelenlegi tendenciák azt mutatják, hogy jövő karácsonykor a 13 évnél idősebb amerikai mobilhasználók, azaz 234 millió előfizető fele rendelkezik majd valamilyen okostelefonnal.

A Nokia Siemens Networks előrejelzése szerint 10 ezer százalékkal nő világszinten 2015-re az okostelefonok és a hordozható számítógépek által generált adatforgalom a mostanihoz képest. A 2015-re megvalósuló éves szintű 23 exabyte forgalom egyenlő lesz azzal, mintha a Föld minden lakosa minden nap letöltene egy átlagos könyvet elektronikus úton. Magyarországon napjainkban a mobiltelefon-előfizetések száma 11,8 millió, ez 2015-re várhatóan 13 millióra bővül. A Nokia Siemens szerint ma 1,7 millió okostelefont használnak a magyar piacon, míg 2015-ben már minden második készülék ilyen lesz. Gyorsan nő a magyar adatforgalom is, 2015-ig éves szinten 54-58 százalékkal.


Világszinten már tavaly elérte a mobil szélessávú előfizetések száma a 600 milliót, s ezzel a mobil internetezők száma meghaladta a vezetékes előfizetőkét. Az okostelefonok terjedését az is elősegíti, hogy az Oracle világszintű kutatása szerint a fogyasztók korlátlan adatforgalomra vágynak. Míg egyre több mobiltelefon-társaság kínál különböző felhasználható adatmennyiségeket tartalmazó konstrukciókat, az előfizetők még mindig a korlátlan adatforgalmat részesítik előnyben, és hajlandók is megfizetni. A megkérdezettek 61 százaléka a korlátlan adatforgalomért 7 százalékkal, 59 százalékuk a korlátlan SMS-ezésért pedig 5 százalékkal fizetne többet.

A felhasználók szerint a mobil technológia meghatározó szerephez jut a jövőben. A mobiltelefon öt éven belül a válaszadók 54 százaléka szerint a GPS-készüléket, 31 százaléka szerint a hitelkártyát, 24 százaléka szerint pedig a kocsikulcsot is fel fogja váltani. A mobiltelefon lehetséges jövőbeli felhasználási területei között említették még a videochatet, a fizetett tartalmak több képernyős megjelenítését, az internetes információk vonalkód segítségével történő elérését, valamint a háztartási energiafelhasználás nyomon követését.

A szolgáltatók az okostelefonok révén új bevételi lehetőségekkel számolhatnak. A felhasználók 64 százaléka kész hirdetéseket fogadni telefonján árkedvezményekért vagy extra szolgáltatásokért cserébe. Az új bevételi forrást elsősorban a fiatalabb korosztály jelenti, hiszen a 18 és 33 év közötti előfizetők háromszor akkora valószínűséggel használják telefonjukat szórakozásra, és kétszer akkora valószínűséggel személyi számítógépként, mint a 46 és 64 év közöttiek.


Az okostelefonok megjelenését a magyar felhasználók is igazi mérföldkőnek tartják a T-Mobile felmérése szerint. Közel 40 százalékuk szerint az állandó e-mail-hozzáférés a legfontosabb funkciója az ilyen típusú készülékeknek, de a fiataloknál a folyamatos közösségi média-jelenlét is mérvadó szempont. A megkérdezettek nagy része uniszex eszközként tekint az okosmobilokra, és 90 százalék feletti azok aránya, aki örülne annak, ha egy ilyen készülékkel lepnék meg.

A megkérdezettek döntő többsége komoly jövőt jósol az okostelefonoknak, amit mutat az is, hogy csak 1 százalékuk gondolja úgy, hogy nem változtat az emberek mindennapi életén. A felmérésből az is kiderül, hogy a válaszadók 37 százaléka az e-mailek állandó elérhetőségét, 35 százaléka legfrissebb hírekről való folyamatos értesülést tartja az okosmobilok leghasznosabb funkciójának. Ugyan a fiatalok körében is a hírböngészés és a levelezés a legkedveltebb funkció, de közülük már minden negyedik válaszadó a közösségi médiához való állandó hozzáférést tartja a legfontosabbnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #18
    Kell a fenének...

    (Kíváncsi lennék, hogy a userek hány %-a használja ki azt, amit tud a telefonja.)
  • narumon #17
    Szerintem nem egyértelmű, hogy jól járnak az okostelefonokkal, mert a net elérés azért nagyjából fix, én pl azóta skypeon pofázok a világban lévő ismerőseimmel, "tökingyen", de mindenesetre egy rakat pénzt megspórolunk. (tehát konkrétan velem szarabbul járnak)
  • rajdi #16
    Mindent a pénz mozgat! Nemsokára azért vesz az ember okostelefont, mert nem kap mást. Jah de, nagyimobilt zseblámpával... Ránk erőltetik, mert egy egyszerű telefonra max a hívást tudnák leszámlázni meg persze az sms-t. Így meg van netkapcsolat, mms, roamig, telfonnal vásárlás és még mittomén mi amivel lehúzhatnak, de persze ezt úgy tálalva hogy te akarjad. Persze lehet ódzkodni tőle, de ilyen világban élünk. Emléxem amikor kezdtek bejönni a mobilok, majd 1 kiló volt a súlya és mindenki bunkofonnak hívta, hiszen "némmá a par@szt asse tuggya hol van úgy elvan" Most persze már nekik is van "bunkofonjuk" meg nekem is meg neked is aki ezt olvassa...
  • archrodney #15
    "Én nagy ívben tojok az okostelefonra, akkor már inkább notebook.
    Telefon az telefonálásra való. "

    A fűtetlen trabival is lehet közlekedni a hóban de azért jobb egy fűtött terepjáró, amiben lehet hogy van cd-s rádió, szervókormány meg ESP, ABS, GPS stb amik a vezetést segítik.

    Okostelefon persze nem egyenlő a notebook-al de én az előbbit választottam kis mérete miatt. Ez elég nagy előny volt hogy ne notebook-ot vegyek.
  • Freddycom #14
    Szintén T-mobile. Szintén hívtak a forgalomfigyelők, h nagyon megugrott az adatforgalmam, később felemlegették, h ez a figyelés csak extra szolgáltatás, nem is lenne kötelező szólniuk. Mondták, h küldtek sms-t bizonyos adatforgalom után, nos én nem kaptam. És beszarás, de amikor letiltottam mindennemű internetelérést (wifi ugye marad), az asszony rám is rám akart sózni egy 'kedvezőbb' csomagot. Vicc az egész.
  • NEXUS6 #13
    Amúgy melyik cég? Nekem T-mobájl.
    De az összes cég így xopatja a kedves új ügyfeleket.
    Mikor felhívtak a forgalomfigyelőtől másnap, még volt pofájuk valami netes szutykot, iptévét akármit tukmálni.

    Szerintem tőlük soha semmit nem fogok már igényelni, max annak a köcsög marketingesnek a halotti bizonyítványát, aki ezt az undorító lenyúlást kitalálta.
  • NEXUS6 #12
    Úgy látszik én jobb sírórívó levelet írtam, nekem 12-őt a régi barátságunkra való tekintettel elengedtek. Még tudok egy pár emberről akiket bexopattak. Valami fogyasztóvédelmi kezdeményezés is alakulgat.
  • Freddycom #11
    Meg még én is. 1 nap alatt csináltam 56ezer forintos számlát. Elengedni nem engedték el, (leveleztünk egy jó darabig, h tanuló vagyok, nincs keresetem, apámnak nincs állandó havi keresete, nincs szó a szerződésben, meg amúgyis, a faszomat belétek). Nem nagyon hatotta meg őket, úgyhogy maradt a részletfizetés.
  • Ferrer #10
    Angliai fizetés mellett semmi sem drága..
  • NEXUS6 #9
    Szerintem sem drága.

    Azonban nem árt vele vigyázni!

    Ha veszel egy új telót, vagy azonnal kapcsoltasd ki az un NetStart csomagot, vagy térj át normális csomagra, mert akkorát fogsz szívni mint torkosboci, meg én.
    Megnyitsz pár oldalt csinálsz pár tíz mega forgalmat és már is kiszámlázzák neked az 50 rugós hóközit!

    A netstart-ról nincs szó a szerződésben, úgymond extraként kapod, előfizetés nélküli net-kapcsolatként. Kb olyan mintha azt mondanák, hogy Pesten a parkolás ingyenes, csak ne állj meg.

    Én szóltam!