SG.hu

Fejleszti gyárait az Intel

Az Intel 6-8 milliárd beruházást valósít meg Arizona és Oregon államokban lévő gyártóegységeiben.

Az Intel ma bejelentette, hogy a vállalat 6 és 8 milliárd dollár közötti összeget fektet következő generációs gyártástechnológiákat alkalmazó chipgyárakba. A befektetéssel a cég következő generációs, 22 nanométeres (nm) gyártási folyamatának bevezetését kívánják finanszírozni számos már működő amerikai üzemükben, valamint egy új fejlesztési üzem ("fab") létrehozását Oregon államban. A projektek 6-8 ezer állás létrejöttét támogatják majd az építőiparban, és 800-1000 állandó high-tech munkahelyet hoznak majd létre.

"A mai bejelentés - amellett, hogy a Moore törvénye szerinti fejlődés következő lépcsőfoka - jól példázza elkötelezettségünket az Intel és Amerika jövője mellett" - mondta Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója. "A több milliárd dolláros befektetés legközvetlenebb hatása az új gyártóüzem felépítésével és a négy meglévő gyártóüzem fejlesztésével járó több ezer új munkahely, valamint az ezt követően elérhetővé váló magas bérezésű high-tech munkahelyek megteremtése lesz."

A PC-ipar idén jelentős mérföldkőhöz érkezett: naponta 1 millió PC-t adnak el világszerte. A továbbfejlesztett gyártóüzemek megfelelő kapacitást biztosítanak a PC piaci szegmens és az Intel által megcélzott egyéb számítástechnikai piacok - például a mobil és beágyazott számítástechnika - további növekedéséhez. Az Intel új oregoni fejlesztőüzemében - melyet "D1X" névre kereszteltek - 2013-ban indulhat be a kutatás-fejlesztés. Ezenkívül összesen négy meglévő üzem (Fab 12 és Fab 32 Arizonában, valamint D1C és D1D Oregonban) fejlesztését vették tervbe.

Az Intel árbevételének körülbelül háromnegyede a tengerentúli országokból származik, ugyanakkor mikroprocesszor-gyártási tevékenységének szintén háromnegyede zajlik az Egyesült Államokon belül. Ez az új befektetési vállalás lehetővé teszi a vállalat számára azt is, hogy megtartsa meglévő munkaerőbázisát az említett helyszíneken. Az új beruházást megelőzte az a 2009 februárjában tett egyesült államokbeli bejelentés, amelynek részeként az Intel szintén a gyártási eljárások modernizálását tűzte ki célul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!