Berta Sándor

A jövő Intel processzorait Braunschweigben tervezik

Az Intel németországi kutatási és fejlesztési központjában összesen 120 mérnök dolgozik. A világ minden részéről érkező szakemberek célja a jövő processzorainak megtervezése.

Braunschweigben található az Intel legnagyobb európai kutatási központja. A konszern a kontinensen összesen 22 ilyen részleget működtet. A braunschweigi kutatók nem elsősorban a jövőbeli CPU-kat, hanem sokkal inkább az azok alapjául szolgáló részegységeket fejlesztik ki. A fő szempont, hogy az új modellek a jelenlegi társaiknál gyorsabbak és energiatakarékosabbak legyenek. A németországi mérnökök folyamatos online kapcsolatban vannak a vállalat amerikai és az indiai fejlesztőközpontjaiban dolgozó kollégáikkal. A vállalat az elmúlt egy évtizedben csak a németországi létesítmény fejlesztésére kereken 100 millió eurót költött. Az ott dolgozó kutatók az elmúlt 5 évben már nem csak CPU-részegységeket, hanem optikai kommunikációs megoldásokat is fejlesztenek.

"A processzorok egyre összetettebbek. Tíz esztendővel ezelőtt egy chipen csak egyetlen CPU-mag volt és a nagyobb számítási feladatokhoz számos számítógépet kapcsoltak össze. Ma ezzel szemben egy chipen már több magot helyeznek el. Az Intel az idén piacra dobja az első nyolcmagos CPU-ját. A többmagos technikának számos előnye van: kis helyen egyszerre több feladat végezhető el, miközben a munkatempó is nagyobb és az adatátvitel is biztonságosabb. Ráadásul eközben sokkal kevesebb energia fogy" - nyilatkozta Sebastian Steibl, az Intel braunschweigi kutatási vezetője.

A 48 magot tartalmazó SCC is a németországi központból származik, a fejlesztőmunka jelentős részét itt végezték el. A szakember közölte: a jövőben még nagyobb szükség lesz a többmagos processzorokra, hiszen az új számítógépes alkalmazásokhoz egyre nagyobb számítási teljesítmény szükséges. A felhasználási területek között a mobilinternet éppúgy szerepelhet majd, mint a klímakutatási szimulációk végrehajtása vagy az autóipari feladatok elvégzése. Az SCC ugyanakkor csak évek múlva lesz kiforrott.

"A braunschweigi munka mindegyik Intel processzorban felfedezhető" - közölte Hannes Schwaderer, az Intel müncheni központjának vezetője. Nikolaus Lange braunschweigi fejlesztési vezető hozzátette: a központ egyaránt szerepet vállal a chiparchitektúrák tervezésében és a kész modellek bevizsgálásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!