Berta Sándor

Újabb részletek derültek ki a Google TV-ről

A webes konszern elszántan szeretné összekapcsolni a világhálót és a televíziót. A cég blogjában most elérhetővé váltak az első hivatalos részletek az új szolgáltatásról.

A társaság hivatalos blogjában Ambarish Kenghe, a Google TV fejlesztési termékmenedzsere számolt be az új fejleményekről és tájékoztatta a felhasználókat a legfontosabb tudnivalókról. A vállalat mindenekelőtt elindította a Google TV hivatalos honlapját, ahol megtekinthető az új szoftver kezelőfelülete és az is, hogy miként fog integrálódni a hagyományos televíziós programba. A szolgáltatás mottója: "A kereső találkozása a televízióval."

Az internetezők egy beltéri egységgel összeköthető billentyűzet segítségével kereshetnek majd a tévéprogramban és a világhálón. A kedvenc műsorok akár egyetlen gombnyomással is rögzíthetők lesznek, de ugyanilyen könnyen lehet majd tájékozódni az adott műsor részleteiről. A Chrome teljes értékű változata teszi lehetővé, hogy az internetes tartalmak, beleértve a flashvideókat is, kompromisszumok nélkül megjeleníthetők legyenek a HD felbontású képernyőkön.


Végül, de egyáltalán nem utolsósorban, elérhetővé válnak a Google alkalmazásai, többek között egy Twitter-kliens, rádióadók és sportprogramok. Ezek a kiegészítő alkalmazások ugyanakkor egyelőre kizárólag a vállalat rendszerében jelennek meg és csak jövőre nyílik meg a szolgáltatás a külső programozók előtt. A kínálatban megtalálható lesz a Turner Broadcasting csatornáinak (TBS, TNT, CNN, Cartoon Network, Adult Swinn) optimalizált honlapjai, a CNBC Real Time, az HBO GO, az eredmények valós idejű nyomon követésére alkalmas és a HD felbontású összefoglalók elérését biztosító NBA Game-Time alkalmazás, továbbá a blip.tv, a Youtube Leanback, az Amazon Video On Demand, a Netflix, a VEVO, a Pandora, a Napster, a The New York Times és a USA Today tartalmai. Ezenkívül a közösségi hálózatok, elsősorban a Twitter sem hiányozhatnak.

A rendszer hardvereinek tekintetében két megoldás közül választanak a Google vezetői. Az egyik a Sony távirányítóval, illetve kérésére akár vezeték nélküli billentyűzettel ellátható internettévéje, amely - a megfelelő teljesítmény biztosítására - magában foglal egy Intel processzort is. A készüléket WLAN-modulokkal és egy HDMI-porttal látják el és távirányítóként használható lesz akár egy iPhone vagy egy Androidot futtató mobil is. A másik lehetőség, hogy a vállalat piacra dob egy beltéri egységet, amely bármely televízióhoz csatlakoztatható. Ebben az esetben a cég partnere a Logitech lehet, az eszköz pedig a szintén egy Intel-processzorra épülő Logitech Revue. Ez a megoldás kevesebb, mint 300 dollárba kerülne. Emellett felmerülhet a beltéri egység bérlésének vagy elajándékozásának lehetősége is.

Míg az Egyesült Államokban könnyűnek mondható a Google helyzete, addig Európa teljesen más terület. A kontinensünkön ugyanis minden országban más cég a piacvezető, így nem lesz könnyű megállapodni a partnerekkel, ráadásul hiányzik egy olyan tartalomszolgáltató is, mint a Netflix.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #2
    Te hibád, hogy nem látod a különbséget.
  • NEXUS6 #1
    Na most ez komoly?
    Nem látok nagy különbséget egy sima IPTV szolgáltatás és e között.

    Az a gáz, hogy ha igazi internetes, számítógép alapú P2P rendszerre épülő tv-ről van szó akkor meg a kínaiak már megelőzték őket:
    TVU networks