Berta Sándor

Kiszivárgott az ACTA-szerzõdés új tervezete

A La Quadrature du Net francia polgárjogi szervezet megszerezte a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - ACTA) legfrissebb változatát.

A francia szervezet által nyilvánosságra hozott dokumentum megjelölése "bizalmas" és minden bizonnyal az Európai Parlament belügyi bizottságából szivárogtatták ki, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság a hét elején szabályosan megtiltotta az európai parlamenti képviselõknek, hogy az ügyben akár csak egy szót is nyilatkozzanak. Az ACTA kérdése ugyanis a hét elején csak ebben a testületben került fel a napirendi pontok közé.

S hogy miben különbözik az új tervezet a korábbiaktól? Nos, a legfontosabb változás, hogy ez már tartalmazza a Luzern városában június végén tartott egyeztetések megállapodásait, valamint a különbözõ tárgyalópartnerek álláspontjait. Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa a belügyi bizottságnak legutóbb már úgy nyilatkozott, hogy az egyezmény végleges változatában nem fog szerepelni az a kitétel, amely a sokat letöltõ felhasználókkal szemben internetblokádok bevezetésére kötelezi az internetszolgáltatókat. Egy ilyen szabályozásról ugyanis a nemzeti törvényhozásoknak kell dönteniük.

A dokumentumban benne maradtak ugyanakkor azok a polgárjogi és büntetõjogi szankciók, amelyek a fájlcserélõket büntetnék. Konkrétan megemlítik például, hogy börtön- és pénzbüntetéssel kellene sújtani azokat a személyeket, akik üzletszerûen, tudatosan hamis termékeket szállítanak be az EU területére vagy ilyen árucikkeket használnak, esetleg mozifilmek illegális másolatait rögzítik. Szintén büntetnék a szerzõi és szomszédos jogok megsértõit, ezek bûntársait, segítõit vagy felbujtóit. Brüsszel álláspontja ugyanakkor az, hogy ezekben az esetekben nem a felhasználót kell büntetni.

Maradna viszont az a kitétel, miszerint az USA határain átvizsgálná illegálisan másolt filmek, játékok, zeneszámok és szoftverek után a beutazó személyek laptopjait, MP3-lejátszóit, iPodjait és más hordozható készülékeit. A tárgyalások következõ fordulójára július végén Washingtonban kerül sor. Az Egyesült Államok erõsíteni akarja a szabadalmakkal, a márkavédjegyekkel és a földrajzi származási helyekre vonatkozó jelölésekkel kapcsolatos álláspontját. De Gucht jelezte: Európa nem enged az amerikai követeléseknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Magiszter #15
    Én biztosra mentem és AES-Twofish-el (512bit) kódoltam mindent ami személyes, vagy terhelő lehet rám nézve egy sündörgés alkalmával.
    Ha meg egyszer valaki fegyverrel kényszerít hogy menjek ki USA-ba. Vagy oda választanak meg elnöknek (más eshetőséget nem látok :D ), akkor meg majd ott kint megveszem a cuccokat és szintén rommá titkosított gépen lesznek az adataim. Ha meg az NSA vagy a DoD ezt rossz szemmel nézi akkor vagy bekaphassák (mert én vagyok az elnök), vagy megveszik nekem a repülőjegyet ide vissza.
    Még szerencse hogy semmi dolgom odakint. Bár én már Angliába se mennék, amilyen fisztarisznyák vannak ott is már, törvénykezés szintjen.
  • Dol Cse Vita #14
    És ha valaki olyan titkosítást használ amit maga tákolt , AES-t itt-ott módosítva akkor mivan? Irgum-burgum és ejnye-bejnye?
  • Dol Cse Vita #13
    Nem 1 és nem is 2 fórumon bizonyítottam már be, hogy 256 bites AES, 8 karakteres jelszóval védett, és hangsúlyozom: RÖVID (néhány kilobájtos) fájlt SEM lehet hétköznapi teljesítményű számítógépekkel feltörni. Erősebb titkosítással, hosszabb jelszóval, nagyobb állományokat pedig a ma létező összes szuperszámítógépet egybekötve SEM lehet belátható időn belül feltörni.
  • Dol Cse Vita #12
    Ez csak a fenyítő dádá szöveg, ma már 1000 és 1 olyan titkosítás van, amit még az usákiai titkosszolgálatok SEM tudnak feltörni , csak úgy.

    Brute Force próbálkozásokkal ELMÉLETILEG ugyan bármit fel lehet törni, csak GYAKORLATILAG senkinek nincs rá ideje.
  • Dol Cse Vita #11
    Túl sok a lehetőség, ahhoz, hogy egyáltalán legyen itt miről beszélni...
    HA egyáltalán ki akarsz menni az USÁ-ban, HA pont oda (ezekszerint egy patkány rendőrállamba) akarsz menni és HA még a laptopodat is vinni akarod, amit egyébként ott jóval olcsóbban megkapnál, mint itt... még akkor is ott van ezer HA, addig a bizonyos rektális inzultálásig.

    De egyáltalán, megveheted kint is a laptopot, kint olcsóbban kapsz meg majd' minden műszaki cuccot, akár még iMac Pro-t is vehetsz, amire szépen letöltöd a gmail-ben , gspace-szel tárolt 7 gigás rommá titkosított operációs rendszered image fálj verzióját, szépen ráteszed a gépedre azt csókolom, mégcsak újra se kell telepítened, de ezen kívül tudok még 45 megoldást amivel csak úgy nem játszod ki a rendőri szerveket ahogy nem akarod.
  • GG #10
    Be kell látnom, hogy ez igaz. De közben egy kérdés felvettődött bennem. Ha én lekodolom és a repülőtéren nem vagyok hajlandó kikódolni, visszatartanak vagy kitoloncolnak? Én a kitoloncolásra tippelek de előtte rektálisan inzultálnak... :P
  • Magiszter #9
    Ez nem így működik. Az (példának) AES titkosítás egy szabvány, amit az NSA is használ a Top Secret dokumentumok titkosításához. Tehát ismerik az algoritmusokat amikkel dolgozik, de mégsem egyszerű a visszafejtés mert 256-512 bit hosszú kulcsot kell visszafejteniük. Úgy tudom hogy jelenleg az AES-t csak Brute Force-al lehet visszafejteni. Ha te megadsz egy csak 10 karakternyi kódot (ami mondjuk nem a neved, és tartalmaz betűt, számot), akkor az 62 a 10.-en (839,299,365,868,340,224) jelszót kell végigpróbálniuk. Ha ezt mondjuk 500,000 jelszó / sec sebességgel űznék (hasraütés), akkor is 53,228 évig tartana míg végigmennek rajta.

    Triviális példa: Attól hogy tudod hogy működik a zár, nem fogsz tudni betörni az éppen előtted álló házba, mert nem tudod hogy milyen kulcs való bele.
  • GG #8
    Ha jól tudom: Minden szoftver gyártónak ami amerikában akar tevékenykédni és kódolással foglalkozik KÖZELEZŐ leadni az adott kódolás forráskódját és megoldó kulcsát. Ergo, olyan kódolot kell keresni amit nem amcsiban használnak...
  • Magiszter #7
    Ők úgy gondolják hogy majd te hülye vagy és megadod mindenhez a jelszót, holott törvényileg ugye nem vagy köteles magad ellen terhelő vallomást tenni.
    Meg azt gondolják hogy csak hülye-ostoba emberek töltenek le akiknek még tűzfal sincs a gépén. (Szerinted miért 50 éves családanyát bass-kúrálnak, nem egy kockát? Mert a kocka szénné titkosítja a gépét és ha hozzá nyitnak be, csak a képükbe röhögne hogy "Tessék, vigyétek. Ha feltöritek az 1024 bites titkosítást, akkor még a Kenedi gyilkosságot is bevallom.")
  • Dol Cse Vita #6
    és akkor a TOR-ról még nem is beszéltünk , meg az SSH-ről, SFTP-ről, I2P-ről, és ezek tetszőleges kombinációjáról, ahol a munkahelyi gépemre rá van konfigolva egy TOR-szerver, kamu-TORos IP címről éjjel-nappal hosztolja a Kalózos Film.avi-t az ncore-os trackeren felirattal, premier előtt, igaz, volt egy jó nap mire letöltődött. aztán szépen otthonról ssh-n beputtyanok a munkahelyi gépemre és rommá titkosított csatornán gyorsan áthúzom a saját truecrypt-es partíciómra az egészet, akár mindezt Linux alól is.

    ezek után egyáltalán miről beszélnek ezek itt ?