Berta Sándor

Blogolásra buzdít XVI. Benedek pápa

Az internet rendkívül gyors mértékben növekszik, ezt tudja XVI. Benedek pápa is, aki nem szeretné, hogy ebből a folyamatból kimaradjon az egyház. Az internetet a lelkészképzésbe is beemelik.

A katolikus egyház tagjainak a jövőben kiemelt feladatuk lesz a blogolás. XVI. Benedek pápa ugyanis erre, a multimédiás hitterjesztésre, valamint a modern kommunikációs lehetőségek és technológiák használatára kérte az összes katolikus egyházi személyt a 44. Szociális Kommunikációs Katolikus Világnap alkalmából írt üzenetében. Ugyan a világnapot hivatalosan csak május 16-án tartják, azonban az üzeneteket hagyományosan már január 23-án, Szalézi Szent Ferencnek, az újságírók védőszentjének napján nyilvánosságra hozza a Vatikán.

A katolikus papoknak minden multimédiás lehetőséget ki kell használniuk az evangélium terjesztésére és arra, hogy más kultúrák és vallások képviselőivel kapcsolatba kerülhessenek. "A korszerű kommunikációs megoldásoknak köszönhetően a pap megismertetheti az emberekkel az egyház életét és segíthet nekik abban, hogy felfedezhessék Krisztus arcát" - írta többek között a katolikus egyházfő. A papoknak a jövőben kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a digitális fotókra, a blogokra, a honlapokra és az online videókra, az internetnek pedig részét kell képeznie a lelkészképzésnek.

A papoknak - fogalmazott a pápa - "lelket kell adnia az internet kommunikációs folyamának". "A papok fordítsanak különleges figyelmet a nemhívőkre, a keresőkre, azokra, akik abszolút, nem múlandó értékekre vágynak (...) a digitális világban is nyilvánuljon meg Isten szeretetteljes figyelme az emberek iránt, amely Krisztusban valósul meg" - írta. A világháló és az általa nyújtott új kommunikációs lehetőségek az egyházfő szerint ugyanazt a szerepet tölthetik be, mint az agorák az ókori Görögországban.

A Vatikán már évek óta igyekszik erősíteni online tevékenységét. Előbb tavaly ilyenkor megnyitotta saját YouTube-csatornáját, majd XVI. Benedek pápa is elindította Facebook-alkalmazását. A Pope2You oldalon pedig a felhasználók a pápa utazási terveiről és beszédeiről tájékozódhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #52

    A Biblia nem vallás, mikor érted már meg?! Egy erkölcsi, etikai rendszer alapja, amire vallás, kultúra épült és meghatározóvá vált. A többit már Shakata leírta részben, tartalmába most nem fogok belemenni.

    Ettől függetlenül nem kell leszarni más vallást, nem véletlenül írtam, hogy Buddha tanításai is ugyan úgy nagyon "értékesek". De neked nyilván meg van arról is a véleményed... (de csak te veszítesz vele ha nem ismered, fogalmad sincs mennyit).
  • Xellos999 #51
    Jah, így könnyű, minden más vallás le van sz*rva; a lényeg, hogy a Bibliát olvassátok el. LOL. Na én itt kiszálltam, további szép estét.
  • Shakata #50
    Egyetértek Balumannal.
    Csakhogy tisztázzam, mit értek nem fontos alatt: Jézus teljesen új alapokra helyezi Isten és Ember kapcsolatát, ő azt mondja Új szövetséget köt. Azt is mondja, hogy a Törvény Keresztelő Jánosig érvényes. Új parancsolatot ad: egymást szeretni. Ebben benne van minden korábbi, csak teljesen más megközelítésben.
    Ezek után nem az egész Ószövetség sokkal inkább annak a megértésére szolgál - szerintem - hogy miből, miként és hogyan jött létre ez az új szövetség.
    Meg valljuk be, elég sok nagyon magas filozófia és erkölcsi kérdéseket boncolgató mű is van benne (Jób, Prédikátor).
    Más művek, mint mondjuk Mózes I. sűrítve közöl emberi tapasztalásokat a világról, sűrítve bölcsességet, élettapasztalatot, történelmet, világszemléletet stb.
    Igen, el kell mélyülni egy adott dologban ahhoz, hogy megismerd és véleményezd. Ez még nem jelenti azt, hogy el is kell fogadnod és a magadévá kell tenned.
    Nem sokat tudok a sátánistákról, az alapján amit tudok, nem fogadom el, és meg is tudom magyarázni, hogy miért, bár ez talán már nagyon messzire vinne...
  • Xellos999 #49
    "Jah, tehát le kellene rombolni a kultúrát, templomokat, a kereszténység által kialakult erkölcsi, etikai rendszert?"

    Akár...
  • Balumann #48
    "Azért ez is kicsit vicces, hogy az Újszövetséggel ellentétben a Tóra "nem annyira fontos"..."

    Ha hozzáteszed a mondatának többi részét is, akkor egy kicsit másképpen értelmezhető a dolog...

    "Az is érdekes lenne, ha "el kellene mélyülni" egy adott vallásban, ahhoz, hogy véleményt lehessen róla nyilvánítani."

    Persze. Lehet úgyis véleményezni egy könyvet, irodalmi alkotást, filmet, zenét, vagy bármit az nélkül, hogy egyáltalán olvastad, láttad, vagy hallottad volna...
    Lehet véleményed az egyházról, mert az történelem ill politika főként. Lehet véleményed az Istenhitről De nem lesz reális véleményed a bibliáról, mint irodalmi műről.

    "Eléggé szomorú, remélhetőleg 200 éven belül ez jelentősen meg fog változni."

    Jah, tehát le kellene rombolni a kultúrát, templomokat, a kereszténység által kialakult erkölcsi, etikai rendszert? Van neked bármi fogalmad egyáltalán erről az egészről?
  • Xellos999 #47
    Mit írok magam ellen? Egy kérdést tettem fel.

    "A Tóra már amennyiben az öt mózesi könyvet érted alatta, benne van a Bibliában"

    Nem is arról volt szó, hogy az egész Bibliát olvassa el mindenki, hanem az Újszövetséget. Azért ez is kicsit vicces, hogy az Újszövetséggel ellentétben a Tóra "nem annyira fontos"...

    "általában akik ilyeneket írnak, nem hogy nem ismerik mondjuk a Bibliát, de még a kezükben sem volt három másodpercnél hosszabb időre. Érdekes módon az ilyenek kritizálják a legjobban..."

    Az is érdekes lenne, ha "el kellene mélyülni" egy adott vallásban, ahhoz, hogy véleményt lehessen róla nyilvánítani. Ezzel az erővel tedd magadévá pl. a sátánizmust mielőtt bárhol felszólalsz ellene. Jah, hogy az istenkáromlás lenne...

    "nem mehetsz el a Biblia mellett, mert erre épül az egész európai és egyúttal amerikai kultúrkör"

    Eléggé szomorú, remélhetőleg 200 éven belül ez jelentősen meg fog változni.
  • Shakata #46
    Motoroj: Ha a vélemény erős képviselése térítés, úgy vállalom.
    Xellos999: Csatlakozom a előttem szólókhoz. Magad ellen írsz. Általában, és NYOMATÉKOSAN leszögezem, általában akik ilyeneket írnak, nem hogy nem ismerik mondjuk a Bibliát, de még a kezükben sem volt három másodpercnél hosszabb időre. Érdekes módon az ilyenek kritizálják a legjobban...
    A Tóra már amennyiben az öt mózesi könyvet érted alatta, benne van a Bibliában, ámbár hosszadalmas beszélgetést eredényezne, hogy miért nem annyira fontos ez, annak a kérdésnek a függvényében, amiről beszéltünk.
    De ha egy kicsit is érdekel a magad körül lévő világ, akkor nem mehetsz el a Biblia mellett, mert erre épül az egész európai és egyúttal amerikai kultúrkör. Festmények, szobrok, zenék, írások, minden ami művészet, de az erkölcs, a viselkedésrendszer alapja is ez. Az egy másik kérdés, hogy ez ma - szerintem szándékosan - folyamatos rombolásnak van kitéve...
  • Balumann #45
    Hozzátartozik a történelemhez, irodalomhoz, etikához. Had ne kelljen elemeznem, hogy milyen hatással volt illetve van az emberek mindennapi életére, életfilozófiájára... Ilyen hülyeséget hogy lehet kérdezni?
  • TreDoR #44
    "A Bibliát alapműveltség ismerni"

    Ezt a hülyeséget honnan szedted?
  • Balumann #43
    A Bibliát alapműveltség ismerni, a legjobb ha elolvassa az ember (az egészet még sajna nekem se volt türelmem, csak részeket). Ugyanezt tudom mondani Buddha tanításaira. Rengeteg dologra megtanítanak, segítenek az életben, függetlenül attól, hogy hiszel-e bármiben.