Alex

Meghackelték az amerikai robotrepülőket az iraki lázadók

Egy olcsó szoftver segítségével elfoghatók a felderítő gépek videoképei. A katonai csoportok a SkyGrabber nevű szoftvert használják, amelyet az orosz SkySoftware fejlesztett ki.

Iráni támogatást élvező iraki lázadók egy 26 dolláros dobozos szoftverrel képesek elfogni az amerikai légierő robotrepülőgépei által sugárzott videojeleket, azaz ugyanazt láthatják, mint a felderítést irányító ellenfeleik, s megtehetik a szükséges óvintézkedéseket - jelentette a Wall Street Journal az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva. A programot arra találták ki, hogy elfogják vele azokat a videókat, zenéket, fotókat és más tartalmat, amelyeket egyes felhasználók illegálisan letöltenek az internetről. Sem katonai, sem üzleti, sem legális tartalmak begyűjtésére nem gondoltak a program létrehozásakor.

Amerikai hivatalos források ugyan azt állítják, hogy nincs bizonyíték a robotrepülők videojeleinek elfogására - arra meg végképp nincs, hogy idegenek képesek lennének átvenni a gépek irányítását. Hozzátették ugyanakkor, hogy a videokapcsolat levadászásával a lázadók előnyt szerezhettek, talán nem érték őket meglepetésként az amerikai katonai akciók, és képet szerezhettek arról, hogy az amerikai erők milyen utakat és épületeket tartanak megfigyelés alatt.


A drónok meghackelésére akkor derült fény, amikor amerikai csapatok kezébe került egy síita harcos laptopja, amelyen fájlokat találtak robotrepülők elfogott videoanyagával. Idén nyáron ismét ilyen anyagokra bukkantak lázadók laptopjain, amiből egyes amerikai vezetők azt a következtetést vonták le, hogy az Irán által pénzelt és kiképzett csoportok rendszeresen elfogják a drónok adását. Hasonló hírek érkeztek Afganisztánból is. Válaszul elkezdték vizsgálni a videojelek titkosításának lehetőségeit, de arra jutottak, hogy az nagyon sokba kerülhet, mert nem elegendő egyetlen módosítást végrehajtani a gépeken, hanem az egész légi-földi rendszert kell átalakítani. Emellett a titkosítás megnehezítené az információcserét a katonai egységek között.

Ettől függetlenül a Pentagon már dolgozik azon, hogy az Irakban, Afganisztánban és Pakisztánban használt összes robotrepülő videoadását titkosítsák. Az ügy azért is sürgető, mert az ellenséges erők által használt technikát be lehet vetni a világ más pontjain, például Pakisztánban, Jemenben vagy Szomáliában is az amerikai drónok ellen.
*

Az ügy arról tanúskodik, hogy egy árnyék kiberháború bontakozott ki az ázsiai amerikai katonai műveletek terén. A videoadás megszerzése nyomán fény derült az Afganisztánban és Pakisztánban is széles körben használt amerikai drónok sebezhetőségére; a felkelők egyszerű módszereket keresnek, hogy szembeszálljanak a legkorszerűbb fegyverekkel. Az amerikai haderő nagy mértékben támaszkodik a pilóta nélküli gépekre, amelyek segítségével biztonságosan megfigyelés alatt tarthatja az ellenséges célpontokat olyan területeken, ahová politikai okokból vagy a túl nagy kockázat miatt nem lehet csapatokat küldeni.

További fejfájást okozhat, hogy a lázadók képesek lehetnek zavarni a robotok és irányítóik kommunikációját - bár ennek egyelőre nincs jele - és aggodalomra adhat okot, hogy a Predator típust követő új generációs Reaper gépek - áruk 10-12 millió dollár darabonként - ugyanúgy közvetítik felvételeiket, mint elődeik, azaz ugyanúgy kitettek a hívatlan "tévénézőknek". A SkyGrabber egyébként az orosz SkySoftware cég programja. Andrej Szolonyikov, a vállalat egyik szoftverfejlesztője azt mondta, nem tudta, hogy a programot - amelyet internetes zenei és videotartalmak, fotók és programok lehalászására fejlesztettek ki - katonai célra, a drónok ellen is fel lehet használni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akuma #47
    Lehet, hogy feltörték, de ha igen, akkor nagy marhák voltak azzal, hogy ezt közzé tették... A jeladó szoftvert át lehet állítani más kódolásra. És akkor újra törhetik a fejüket a terroristák, hogy mi a megfejtő kódsor. Ezekután pedig minden felszállásnál illetve minden gépnél különböző kódolás lesz. Ez majdnem biztos.
  • daemon017 #46
    Hát igen az intellgencia,és a józan ész megint felülkerekedett,az Amerikai megszálló terroristák által több milliárdba kerülő fejlesztésekkel szemben.
  • galedki #45
    a pro változat a titkosított kommunikációt is veszi, gondolom én... azé a ruszkik se semmik. mi a f@aszra jó egy ilyen program? hát, hogy lehallgasd vele a műholdas netet.
  • hol9672 #44
    Minek mennek oda az amik, megszállni! Akkor meg, mit reklamálnak, ha vissza is lőnek?
  • Mathieus #43
    "azért is sürgető, mert az ellenséges erők által használt"

    nem vállalok sorsközösséget amerikával, nekem nem az ellenségeim a "lázadók", mint ahogy nem tekintem ellenségeimnek az '56-os "lázadókat" sem...

    mily egyszerű formálni az emberek véleményét...

    tudatosan ovlassatok
  • Tetsuo #42
    Az milyen lehet? Latni az elo streamen ahogy a hazad fele repul, latod ahogy a gyerekek eppen labdaztak..
  • Sidewinder #41
    Erre mondják,hogy nem ciki,kurva gáz. Annak nem mondjuk örülök,hogy pont Mohamedék törték fel.Viszont egy újabb jó pont az orosz szoftveriparnak mert a program nélkül Mohamed max. a private goldot tudta volna nézni,már ha van műholdvevője otthon.
  • Evin #40
    Én nem állítom, csak tényként közöltem. Úgy egy éve használtam is a programot. Azóta nem tudom hova fejlődött, de kétlem, hogy maga a program dekódolná a katonai adást.
    Lényegében titkosítatlan adatcsatornák forgalmát lehet lementeni vele. Általában internetes adatsávokat szoktak mentegetni vele. Persze jön minden szemét, html, kép, css stb, csak válogatni kell.
  • toto66 #39
    Többnyire a bagoly(uhu) eszi a rókát, nem fordítva.
  • toto66 #38
    Itt letölthető a progi!
    http://www.skygrabber.com/en/index.php
    Még most tölsd le! Ha netán egyszer szükség lesz rá, még jól jöhet.