SG.hu

Intelligens várost épít a Magyar Telekom

A Magyar Telekom által 2009 májusában elindított T-City programban újabb innovatív szolgáltatások válnak elérhetővé Szolnok - Szandaszőlős városrészének lakosai számára.

A cég közleménye szerint a MobilFizetés és -vásárlás, valamint az intézmények és vállalkozások számára biztosított technológiák és ajánlati csomagok bevezetése után további eszközökkel gazdagodott a Szolnokon tavasszal elindított T-City: elérhetővé vált az Otthonőrző, a Pánikgomb, az IP kamerás közvetítés, valamint a szandaszőlősi általános iskolai diákok RFID (rádiófrekvenciás) alapú beléptetése és folytatódik a további alkalmazások, szolgáltatások kiválasztása; a tesztek előkészítése.

A "digitális város" koncepciójának lényege, hogy a Magyar Telekom Szolnok lakóival és vállalkozásaival, intézményeivel együttműködve alakítja ki, illetve módosítja a mindennapi életet megkönnyítő új szolgáltatásokat, tárja fel a jövőbeni igényeket, illetve találja meg azon üzleti modelleket, melyek kölcsönösen előnyösek, ár-értékarányosak lehetnek. A T-City egyik küldetése, hogy a megvalósuló szolgáltatások a város minél szélesebb rétegei számára elérhetőek legyenek majd, valamint hogy a T-City fejlesztések a város hosszú távú fejlesztési stratégiáját erősítsék.

A program hátterét ismertetve Pataki Róbert, a Magyar Telekom üzletfejlesztési és stratégiai vezérigazgató-helyettese elmondta: "Az új szolgáltatások élő tesztkörnyezetben, melyet Home Labnek nevezünk, esnek át az első megmérettetéseken. A Home Labben a lakossággal együttműködve teszteljük a fejlesztéseket, melyek a következő négy fő területre koncentrálnak: egészség, oktatás, biztonság és szórakozás."

"Szolnok városa egy egyedülállóan összetett városfejlesztési programot indított el, "Szolnok Épül" néven. Összesen több mint 14 milliárd forintért egy modern, szép Szolnokot építünk, ahol minden korosztály otthon érezheti magát. Fejlődő városunkhoz tökéletesen illeszkedik a Magyar Telekom T- City programja, mely az informatika és a mobil kommunikáció területén teszi kiemelkedővé Szolnokot. Úgy gondolom, folyamatosan épülő városunk kiváló tesztkörnyezet az egyik legnagyobb kommunikációs vállalat számára"- mondta Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere.

A biztonságot szolgálja az Otthonőrző szolgáltatás, amelynek köszönhetően a tesztben résztvevők otthona 24 órás felügyelet alatt áll, és behatolás, illetve más jellegű veszély esetén az egyszerűen, külső segítség nélkül is felszerelhető szenzorok jelzései alapján a rendszer azonnali értesítést küld a tulajdonosnak e-mailben és telefonon. Ha a tulajdonos internet közelben van, a webkamerákon keresztül meg is tud bizonyosodni arról, hogy valóban vészhelyzet alakult-e ki, és el tudja dönteni, hogy riasztja-e a rendőrséget, illetve a szomszédokat. A rendszer fontos előnye, hogy áramkimaradás, és az internetkapcsolat megszakadása esetén is működőképes. Ennek az alkalmazásnak már sikeresen lezajlott az első tesztelési fázisa, és 2010-ben várhatóan sor kerül az országos piaci bevezetésére.

Szeptember 1-je óta teszteli a Magyar Telekom a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményével együttműködve a Pánikgombot, amely hirtelen bekövetkezett egészségügyi problémák esetén nyújt segítséget oly módon, hogy egy orvosi diszpécserközponttal veszi fel a kapcsolatot, ahol szakképzett orvosok fogadják a hívásokat a nap 24 órájában. Ők vészhelyzet esetén azonnal értesítik a mentőket, gondozókat és a hozzátartozókat, a helyszínre való kiérkezésükig pedig - akár életmentő - tanácsokat adnak.

A kultúrát és szórakozást szolgálja az IP kamerás, internetes közvetítés, amelynek köszönhetően az érdeklődők a szolnoki sportcsarnokban rendezett sporteseményeket és egyéb rendezvényeket meg tudják nézni valós, illetve késleltetett formában, szerkesztett adással vagy vágatlan, élő képekkel. Az archívumba feltöltött felvételek utólag is visszakereshetők, ami a későbbiekben a sportolók és az edzők számára is nagyon hasznos lehet, mert a jogosultság ellenőrzését követően újra meg tudják majd nézni nemcsak a meccseket, hanem az edzéseket is.

Az előzetes várakozásokat messze felülmúlóan sikeres a Home Lab keretein belül a Szandaszőlősi Általános Iskolában bevezetett, RFID technológián alapuló beléptető rendszer, amely pontosan követi, hogy a tesztben résztvevő diákok mikor érkeznek meg, illetve mikor távoznak az iskolából. Erről igény szerint a szülők SMS-ben is értesítést kapnak - alapesetben pedig a www.t-city.hu oldalon tudják követni a be- és kilépéseket. A rendszert támogatja az iskola, a szülők és a diákok is, valamint javaslataikkal folyamatosan segítik a további fejlesztési irányok kijelölését. Ilyen irány lehet majd az iskola összekapcsolása a közeljövőben kiépíteni tervezett térfigyelő rendszerrel, vagy más, az iskola által használható modulokkal, mint például továbbfejlesztett órarend modul, e-napló.

A bevezetett szolgáltatásokon és a Home Lab területén folyó teszteken felül a T-Cityben a Magyar Telekom kiemelt figyelmet fordít a lakosság oktatására, az internet mindennapi életben történő használati előnyeinek bemutatására. Elindította az Internetakadémiát, és a gyermekek számára informatikai szakköröket szervez.. A népszerű előadássorozat, mely első előadását október 20-án rendezték meg, ingyenesen ismerteti meg a résztvevőkkel az internet- és számítógép használat alapjait. A gyerekszakkörök 2009 decemberében indulnak majd, és céljuk, hogy a résztvevő gyermekekkel játékos formában ismertessék meg a technikai újdonságokat, lehetőségeket.

A T-Cityben már most elkezdődött a további új alkalmazások és szolgáltatások tesztelésének előkészítése. Még a jövő év folyamán kiépül a Home Lab keretében többek között a jövő boltja, és a városi infoSMS. A Magyar Telekom a T-Cityben fejlesztett szolgáltatásokon túl elérhetővé teszi az ajánlati márkáinak legkorszerűbb termékeit, szolgáltatásait is: az optikai hálózaton nyújtott T-Home szolgáltatásokat, a T-Mobile MobilFizetés és -vásárlás szolgáltatását, valamint a T-Systems Virtualoso szolgáltatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!