MTI

Magyar Telekom: példátlan internetleállás történt

Példátlan internetleállás történt vasárnap kora délután, ami nem ismétlődhet, és nem is fog megismétlődni - mondta a Magyar Telekom (MT) műszaki vezérigazgató-helyettese.

A magyarországi cég életében példátlan zavart egy optikai kábel átvágása indította el Tolna és Szekszárd között 11 óra 10 perckor - mondta Maradi István. Az internetforgalom egyensúlyáért felelős eszközökre nagy terhelés nehezedett, két órán át kisebb-nagyobb fennakadásokkal még működött a rendszer, aztán az egyik hardver elromlott és "elindult a lavina". A hiba érintette a vezetékes és a mobil internetszolgáltatást, továbbá az IP TV-szolgáltatást, a mobiltévét, a mobilfizetést és a kábeltévét, mindent, ami internet-protokoll (IP) alapon működik. A MT munkatársai 13.30-kor elkezdték a hiba elhárítását és 14 óra után újraindult a rendszer, 15 órára pedig a hibás eszközt is kicserélték - mondta a szakember.

"Mindent megteszünk azért, hogy ilyen soha többet ne fordulhasson elő" - mondta Maradi István arra a kérdésre, hogy lehet-e számítani hasonló esetekre. Olyan váratlan dolog történt, amit csak az élet tud produkálni. Több egymástól független hiba összeadódása okozta a példátlan zavart - tette hozzá. "Még elemezzük, hogyan történhetett, de már nagyjából látom, hogy mi miért történt és holnap délutánra pontos tervek lesznek, hogy ez többé soha ne ismétlődhessen meg" - hangsúlyozta Maradi István.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #11
    Ezt meg honnan vetted? Sosem volt ez a célja, az egy másik hálózat :). Az internet ősének (ARPANET) az volt a célja, hogy ócsón lehessen összekötni egyetemeket. (Az más kérdés, hogy a védelmi minisztérium ötletet látott benne és szponzorálta.) Atomtámadás ellen nem véd... Hehe, a wikipédián is kint van mint "myth" ez az atomtámadasos izé.
  • Stefling #10
    weh trékom rulz xD
  • capas #9
    nem tudja valaki hogy miert torlik allandoan a hozzaszolo uzeneteket? ezek szerint ha letoroltok akkor nagyon is sokminden igaz ami ide le volt irva es torolve lett nehogy mas is okosabb legyen (egy elegedetlen olvaso)....
  • AbyssLord #8
    Azért ez nem semmi marketing duma. Soha többé nem fog előfordulni... Hát persze. Kettétörik a gerinchálózatukat, és csodálkoznak, hogy a túlterheltségtől kilövődik mindenük. Ezt max úgy tudnák kivédeni, ha mindenből 2 lenne, amit kötve hiszek, hogy megtennék. Esetleg a kábelek kihasználtsága 50% alatt lenne, ami ugyancsak valószínűtlen, hogy meg fog történni.
  • TeDDyRuSh #7
    Tipikus, a T-com minden fölött uralkodni akar, ami érthető, de az infrastruktúra mindig egy kicsit le van maradva. Voltam T-kábeles netem, és olyan helyen laktam ahol egy kicsit le voltak terhelve a hostok és sokszor ledobott a netről.
  • randomly #6
    Így olvasva ... milyen igazad van!
  • Polemius #5
    FoodLFG: pl. (De nyilván nem csak rájuk igaz.)
  • morpheus133 #4
    Az internet ősének pont az volt a lényege, hogy egy atom katasztrófa esetén se legyen komolyabb galiba.
    Erre egy kis markoló megöl egy fél országot!!!
    Röhej!
  • FoodLFG #3
    pl UPC ?
  • Polemius #2
    Nagyon egyszerű, mi történt. Nem növelték a kapacitást az igényeket követve. Aztán mikor egy komolyabb hiba beüt, dől az egész.
    Ugyanez történt volna bármelyik nagyobb magyar szolgáltatóval. Sőt, némelyikkel még kevésbé komoly hiba esetén is megtörténhet (főleg azokkal, akik inkább korlátozással, szűréssel spórolják meg a fejlesztés költségeit.)