Berta Sándor

Skype-blokkolás - engedne a német T-Mobile

A német mobilszolgáltató várhatóan nyártól mégiscsak engedélyezi hálózatában a Skype-beszélgetéseket.

A T-Mobile ugyanakkor közölte azt is, hogy az online telefonhívásokat kezdeményezőknek minden bizonnyal havidíjat kell majd fizetniük azért, hogy a telefonjaikról igénybe vehessék ezt a szolgáltatást. Változás az is, hogy a plusz adatforgalmat - a továbbított információk mennyiségétől függetlenül - ezentúl már nem külön fogja leszámlázni a vállalat. "A webes technika és a programozás gyors fejlődése miatt mindig lesznek új szolgáltatások és alkalmazások, amelyeket nem láthat majd senki előre és amiket a költségkalkulációkban figyelembe kell majd venni. Ugyanez igaz lesz az internetes telefonbeszélgetések miatti forgalomcsökkenésre" - mondta Dirk Wende, a T-Mobile Németország szóvivője.

A szolgáltató úgy döntött, hogy a hálózatában folytatott VoIP-hívásokért egységesen 9,99 eurós havidíjat fog kérni az ügyfeleitől és nem gördít technikai akadályokat az internetes telefonbeszélgetések használata elé. Indoklásuk szerint a VoIP-hívások miatt megnövekedett adatforgalom szükségessé teszi a meglévő infrastruktúra fejlesztését, de ez a plusz költség nem hárítható át egyszerűen az összes előfizetőre.

A T-Mobile Németország április elején jelezte, hogy a hálózatában blokkolni fogja a Skype-beszélgetéseket. Ezt Alexander von Schmettow, a cég szóvivője akkor azzal indokolta, hogy a hálózati teljesítmény megóvása elsődleges szempont a számukra és hogy a 3G-s hálózatban való kapcsolatok engedélyezése esetén az adatátviteli sebességek nagy mértékben lecsökkennének és akár a hálózatok is túlterhelődhetnek.< Később a Vodafone is hasonló álláspontot képviselt, azonban Viviane Reding többször is felszólította a szolgáltatókat, hogy ne akadályozzák a szabad versenyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • okosan gyerekek #22
    A wi-fi ráverhetne a számításaikra, csak az a baj, hogy aki járt Angliában, tudja, hogy ezek a faszszopók, hogyan reagálnak a wi-fi AP-k gombaszerű szaporodására... Megveszik őket. :) És előfizetéssel férsz hozzá a rendszerhez.
    Mi pedig azt reagáljuk, hogy egy röpke 5-10 millióból a falunkat be fogjuk wi-fi-izni, és 5 év múlva senki nem fog a falunkból, vagy ha fog is, csak nagyon minimális pénzzel hozzájárulni ezeknek a szemétládáknak a gyarapodásához. :)
    Azt reméltem egy éve, hogy a költségek szépen lassan a skype-al majd kikopnak, meg majd csak internetet fogunk fizetni 10 év múlva. Hát ők ezt nem akarják, mert havi 2-3 rongy, az nem havi 20-30, amit vannak akik meg kell nekik fizessenek. Úgyhogy más eszközhöz folyamodunk. Ha nem elég a kevesebb, nem kaptok semmit. Aztán lehet nézni.
  • chuky123 #20
    Igy van ahogy a ridick is irta amugy pl a push to talk szolgáltatás is le van tiltva a magyar szolgátatóknál is.
  • Azorut #19
    Hát igen, ez érdekes dolog, mert ha nem volt benne a szerződési feltételekben, hogy a skype tiltva lesz, akkor elvileg ilyenkor fel lehet mondani a dolgot, azt hiszem.
  • JL666 #18
    más szolgáltatásáért ők szedik be a pénzt? rég el kellett volna őket zavarni...
  • KillerBee #17
    Aki hűségidőre náluk vette a telefonját, az sajnos nehezen tudja otthagyni őket.
  • Lame #16
    Kocsog T. Egyebkent egyszeru. Ott kell oket hagyni.
    Pofaznak itt a halozat tulterheleserol amikor a skypenak kb 3kb/s kell le es fel iranyban. Legalabb vallanak be, hogy nem birjak elviselni, hogy sokat veszitenek a percdijakon es ezert blokkoljak.
  • KillerBee #15
    "eleve a skype sem ingyenes, mint ahogy ők azt hiszik."

    Hogyan? Ugye nem várod el, hogy vezetékes vagy mobil szám hívása esetén a Skype fizesse helyetted a hívás ún. végződtetési díjat?
  • torcipepe #14
    ilyen a szabad világ, mi meg a kína pornóoldal letöltést gátló új programján vagyunk felakadva.

    de eleve, ha én kifizetem ez adatforgalmi díjat, akkor hagy döntsem már el mire használom. eleve a skype sem ingyenes, mint ahogy ők azt hiszik. most erre ráteszik a külön díjat és lassan megölik.
    ha lenne több helyen nyílt internethálózat már rég nyitottam volna skype számlát.
  • Citrooom #13
    A Skyp-on kívül vannak más hasonló szolgáltatok. Azokkal nem terhelik a hálózatot? Ha blokkolják a Skyp-ot, majd használok mást.
  • Crane #12
    Az a helyzet, hogy "technikai" tény, hogy a hálózatot minden olyan szolgáltatás "túlterheli", ami ingyen van, és nem hoz extraprofitot. :)
    A Dajcse' Post (a dajcse' trémobillal karöltve) pl. most tervezi az e-mail szolgáltatás blokkolását az interneten, mert milyen dolog az, hogy az nem papírlapú leveleket küldözgetnek egymásnak az emberek?! És az e-mail is túlterheli a hálózatot. Bizony! ... és meg vannak nagyon sértődve!


    (nem kell elhinni, csak görbe tükör a görbe tükörnek!)
    Az igazság az, hogy hülyék ezek, csak nem forognak hozzá.