Gyurkity Péter

Japánban a Google Street View leállítását kérik

A szigetországban ügyvédek és egyetemi professzorok fogtak össze, hogy közösen kérjék a keresőcéget a szolgáltatás leállítására - a fő indok a személyi és a magánélethez való jog megsértése.

Hírügynökségi beszámolók szerint a Campaign Against Surveillance Society névre hallgató csoportosulás a napokban juttatta el kérvényét a Google helyi részlegéhez, amely egyelőre nem fűzött kommentárt a kívánsághoz. Ebben arra kérik a céget, hogy állítsa le a japán városok feltérképezését és a meglehetősen jó minőségű fényképek készítését.

A Google Street View jelenleg mintegy tucatnyi japán nagyvárosban, hozzávetőleg 50 amerikai metropoliszban, illetve néhány európai központban elérhető. A vállalat munkatársai itt bejárták szinte az összes utcát, fényképekkel rögzítve azok aktuális állapotát, ezzel is könnyítve a tájékozódást azok számára, akik korábban még nem jártak az adott területen, vagy korábbi tapasztalataikra támaszkodva így szeretnének közelebbről is meghatározni egy-egy tartózkodási helyet. A szolgáltatás kapcsán éppen ezek a képek jelentik a legnagyobb problémát, hiszen olykor olyan helyzetekben rögzítenek egyes személyeket, amelyet azok nem szívesen vállalnak.


"Erős a gyanúnk, miszerint a Google szolgáltatása súlyosan megsérti az alapvető emberi jogokat" - áll a beadványban, amelyre nyilván előbb-utóbb a cégnek is reagálnia kell. Az Egyesült Államokban már volt példa a képek visszavonására, igaz itt kifejezetten kényelmetlen helyzetekben került sor erre, amelyekben egyértelműen felismerhető volt a képeken szereplő személyek arca, vagy például a katonai bázisok esetében, ahol a hadsereg szerint egyértelmű biztonsági kockázatot jelent a képi anyag. Európában sem mindenkinek tetszik a megoldás, Németországban pedig a Google ideiglenesen felhagyott a képek készítésével.

A kisebb-nagyobb buktatók ellenére a Street View egyelőre sikeres az internetezők körében, igaz a szolgáltatás elterjedtsége egyelőre nagyon is behatárolja annak felhasználási területét. Ez azonban idővel változhat, hiszen egyre több város utcái jelennek meg előttünk a világhálón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Thomas Von #20
    Ez már megint egy unatkozom, balhézzunk dolog pár agyhalott majom részéről.
  • who am I 7 #19
    akkor morzsi téged szaratna valamelyik ucca sarkán vágod
  • Balumann #18
    Szerencsére a kutyák nem törődnek ilyen civilizált hülyeségekkel :P (hű mi lenne ha ők is ilyen jogokat követelnének mint mi :D)
  • Myron #17
    ha jól látom akkor éppen a zacskót húzza a kezére amivel majd fölveszi a szart. itt max a kutyát kéne kitakarni mert szarás közben fotózzák...
  • Bith #16
    Sztem, annak, hogy valakit egy ilyen fotón kiszúr egy olyan, akinek nem kéne látnia, ugyanannyi kb. az esélye, mint, hogy véletlen meglátja pont az utcán. Sőt, lehet, hogy kisebb. A másik meg, hogy olyat ne csináljon akkor, amit nem vállal.
  • n3whous3 #15
    Nem kitakart az arc feltétlenül

    Am meg az a szívfájdalmuk, hogy esetleg meglátja a feleség, hogy xyz utcán tartózkodtál valamikor, ami épp a volt barátnőd háza van ott és akkor biztos megbasztad meg stb... Semmi értelme az egésznek.
  • n3whous3 #14
    Bázmeg, ez nem topik, hanem egy cikk
  • n3whous3 #13
    Ez is faszság, omg
  • M0rph3u5 #12
    olyan már van. azt hívják google earth-nek(pl. new york-ban már megoldott)
  • who am I 7 #11
    és aki TOR-t használ az a képen egy egészben kitakart nagy "titkosított" maszlag lesz elmosódva