Gyurkity Péter

Elkészült a nyílt konzol prototípusa

Az OpenPandora néven készülő, nyílt forráskódúként emlegetett konzol első prototípusa immár egy YouTube-videón is megtekinthető, amely komoly előrelépés a korábban halottnak vélt projekt illetékeseitől.

A kezdeményezés hivatalos oldalán egyelőre nem sok új hírt találunk, itt mindössze azt a régi bejegyzést találhatjuk meg, amely szerint az első sorozatot (az előrendelések révén) már el is adták, további igényeket pedig decemberben vesznek fel (ez nyilván tavaly decemberre vonatkozik). A YouTube portálon azonban időközben felbukkant egy videó, amely jóval több figyelmet érdemel, hiszen az első elkészült prototípust mutatja be részletesen.


A meglehetősen kicsinyke készülék egyfajta PDA/konzol/netbook hibridnek is felfogható, amely mindhárom előnyeit igyekszik felvonultatni. A fejlesztés alapjaiban véve a Fujitsu LifeBook u2010, valamint a Nintendo DS megoldásaira épül, ehhez azonban a Sony PSP hálózati adaptere társul. A processzor feladatait a Texas Instruments által 65 nanométeren gyártott OMAP 3430 látja el (az ARM Cortex A8 alapjaira építve), ezt pedig az Imagination Technology PowerVR SGX  grafikus chipje (OpenGL ES 2.0 s Shader Model 3.0 támogatással) egészíti ki. A megoldás 800 x 480 pixel felbontású érintőképernyőt kapott (16,7 millió megjeleníthető színnel), és természetesen nem maradhat el a vezetéknélküli kapcsolat, a Blutooth, valamint az USB-támogatás sem.


A 43 billentyűt felvonultató klaviatúra, a Dual SDHC, valamint az SVideo TV-output mellett 10 óra üzemidőt emlegetnek a hivatalos oldalon, erről azonban nyilván még nem jelentek meg részletes tesztek. Az azonban biztos, hogy az operációs rendszer szerepkörét a Linux egy változata tölti be, nyilván ezzel is igyekeztek csökkenteni az árat. A készülék egyébként 330 dollárért előrendelhető az oldalon, arról azonban még mindig nincs hír, hogy az első példányokat pontosan mikor szállítanák le.

A prototípusról megjelent videó azt sejteti, hogy közel állnak a munka befejezéséhez, ám erről részleteket nem tudunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #25
    a jo csaj: ez a csucskonzol,
    a betegseg meg: a jatekfuggoseg, mert nem lehet lerakniii
    :DD
  • Vardar #24
    Pandora egy, az istenek által megformált jó csaj akit azért küldtek a Földre, hogy a túl boldog emberiség kedvét elrontsa azzal, hogy kinyitja a szelencéjét amiből betegség, halál, irigység meg egyéb, csuda jó dolog jött ki. Vázlatosan, lazán kb. ennyi.
  • Gaboca76 #23
    Hát engemet is inkább emlékeztet egy zx spektrumra mint egy konzolra az pedig biza kb 20éve volt... Ez ma egy kicsit égő...Talán elmenne a sok kínai gagyi közt.
  • KasztnerTokman #22
    ez egy szar.
  • roliika #21
    Ilyen hülye néven, hogy lehet konzolt kiadni? Ha akarok játszani, kinyitom Pandora szelencéjét? Meg közel 100 000Ft, egy ilyen hordozható vacakért?
  • Rexhawk #20
    attól függ mit értesz konzol és mit értesz PDA alatt.
    Több konzolra jellemző eleme is van(d-pad,3d gyorsító,célközönség...), és van pár PDAra jellemző tulajdonsága (GPS,OS,...), és van netbookraa jellemző tulajdonsága (wifi,SDHC,usb,DDR ram...), szóval inkább 3in1 elektronikus hordozható gép.
  • Rexhawk #19
    és? Te még nála is szarabb vagy...
  • Fre576 #18
    ez egy szar ,nem konzol...
  • Doktor Kotász #17
    Ez PDA, nem konzol.
  • Doktor Kotász #16
    Görög mitológia, Pandora szelencéje.
    Googlezd ki!