Berta Sándor

Bemutatkozik az MPEG Surround

Egy új fejlesztés lehetővé teszi, hogy hamarosan világszerte mindenütt 5.1-es Surround hangzással találkozzanak a felhasználók, legyenek akár az interneten, út közben az autójukban, a készülékeiken vagy éppen otthon.

A Consumer Electronics Show (CES) keretében mutatja be legújabb fejlesztéseit a Fraunhofer Intézet. A legérdekesebb találmánynak az MPEG Surround szabvány ígérkezik. A német mérnökök egy olyan iPod-dokkolóállomást alkottak meg, a melynek a segítségével a készüléken is lehetőség nyílik az 5.1 csatornás MPEG Surround minőségű zenék lejátszására.

"Meggyőződésünk, hogy az MPEG Surround lehet a kulcsa az 5.1 csatornás audioanyagokkal készített filmek, zeneszámok és televíziós tartalmak online terjesztésének. Ezáltal megnyílhat az út az iPod-kompatibilis surround-zenék előtt. Éppen ezért az idei évben arra összpontosítunk, hogy az MPEG Surroundot a multimédiás tartalmak új letöltési formátumává tegyük, úgy, amint ez már a digitális rádiózásban megvalósul. Ezzel párhuzamosan elérhetővé tettünk szoftvereket, amelyek megkönnyíthetik a tartalomszolgáltatók, az online zeneboltok tulajdonosai és a készülékgyártók számára a gyors és zökkenőmentes átállást, illetve integrációt" - jelentette ki Harald Popp, az IIS Multimédiás Valós idejű Rendszerek Részlegének vezetője.


Az új formátumot máris számos művész, producer és a zeneipari cég támogatja, köztük van az Eagle Rock Entertainment és a Telarc International, valamint George Massenburg többszörös Grammy-díjas amerikai producer. Az új szabvány új lehetőségeket nyit a zeneszerzők, de az átlagos felhasználók előtt is, hiszen bárki készíthet a jövőben Surround-zenéket. A formátum előnye, hogy gyakorlatilag bármely meglévő audiokódolási eljárással ötvözhető, valamint, hogy az MPEG Surround dalok bármely jelenlegi sztereó készüléken lejátszhatók.

A Fraunhofer Intézet a CES keretében bemutatja majd az MPEG Surround autóban is működő változatát, ezenkívül a HD-AAC veszteségmentes kódolási eljárást és az mp3D, illetve az SX Pro audiotechnológiákat. Egy másik szabványt, az MP3 Surroundot használja tavaly óta több digitális rádióadó, például az Antenne Bayern, a Rock Antenne és a Bayern 4 Klassik. A formátumnak a PC-platformra ennek ellenére még nem sikerült betörnie. Ennek oka, hogy jelenleg még nem elérhetők olyan audiolejátszók, amelyek teljes mértékben kihasználnák a benne rejlő lehetőségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gyűjtő #13
    Hello Dj Faustus!
    Köszönöm a választ.
  • Dj Faustus #12
    Dolby Surrond - a Dolby által fémjelzett (régi) technológia, amikor a négy csatornás hanganyagból (jobb, bal, közép, surround) kétcsatornásat készítenek, így az lejátszható szimpla sztereó készüléken, de egy Dolby Surround (új változata a Dolby Pro Logic) dekóderrel újra 4 csatornásként élvezhető.

    Circle Surround - ez pedig egy, az SRS által kifejlesztett surround dekóder (mint a Dolby Pro Logic).

    Összefoglalva: a Dolby Surround az egész technológia, a Circle Surround egy dekóder
  • gyűjtő #11
    Szervusztok!
    A Dolby Surround II Plugin 1.4.2-t letöltöttem a WMP 11-hez.
    A lejátszón CS II Controls 1.4.2 néven jelenik meg.
    Mi a különbség a Dolby Surround és a Circle Surround között?
  • Dj Faustus #10
    "In principle, a compact set of parameters representing the spatial image of the original surround signal is transmitted along with an automatically generated mono or stereo downmix. Alternatively, an externally created downmix signal (»artistic downmix«) may be used."
    Forrás: MPEG Surround - Technology
  • Dj Faustus #9
    "Downmixingnek mást neveznek"
    Downmixing: where a number of distinct audio channels are mixed together to produce a lower number of channels

    Illetve: "Reproducing 5.1 channels of audio through a lesser number of speakers requires a process called downmixing." What Is Downmixing? Part 1: Stereo (LoRo)
  • B0nFire #8
    Downmixingnek mást neveznek; lényeg az, hogy sztereó lesz, vagyis 2, azaz kettő csatorna. Nem pedig 5+1. Ehhez nem lehet az eredeti panorámaértékeket használni, hiszen hangszórók híján a hozzájuk rendelt sávok üresek lennének. Nem. Ilyenkor külön csinálnak ugyanabból az alapanyagból egy sztereó és egy surround változatot is. Főleg, ha "bunkószörround" meg álsztereó szól, mint az esetek nagy többségében. Amikor ugyanaz szól minden hangszóróból, csak néhány milliszekundummal eltolva egymástól. Na, ez aztán monóban kegyetlen rondán bír berregni. Vagy amikor chorussal vagy flangerrel próbálják előidézni a térhatást. Awful
  • Dj Faustus #7
    " Na, erre lennék kíváncsi, hogy? 5+1 csatorna hogy jön le egy sztereó készüléken?!"
    "Lekeverik" sztereóra. Ezt "downmixing"-nek nevezik.
  • B0nFire #6
    Én úgy látom, hogy a zeneiparban ez ugyanúgy nem fog elterjedni, mint anno a 70-es években a kvadrofon kísérletezés. Néhány tehetősebb banda és zenei producer belevágott, készült is pár kísérleti anyag, az emberek viszont valahogy nem voltak hajlandók beruházni kvadrofon hangrendszerbe. Így ez el is bukott. Mostanában pedig, amikor sokan főleg mobileszközökön hallgatnak zenét, méghozzá fülhallgatóval, még kevesebb esélyét látom. Egyelőre amíg az átlagembernek 2 füle van.

    Megaztán! "formátum előnye, hogy az MPEG Surround dalok bármely jelenlegi sztereó készüléken lejátszhatók." - Na, erre lennék kíváncsi, hogy? 5+1 csatorna hogy jön le egy sztereó készüléken?!
  • Sanyix #5
    dvd-n zene mellé nem kép kell, hanem még jobb minőségű zene.
    dvd-audio-t!
  • Dj Faustus #4
    "Ezt a cikket nem igazán értem. Az mp3 is támogatott tudtommal 5.1-et,"
    Ez az MPEG Surround már egy régóta fejlesztett dolog. Itt már emlegettük. Meg ott van az AAC, az Ogg Vorbis, az AC3...

    "Meg az (super) audio CD is több csatornás nem? "
    Képes rá, mint SACD.