Gyurkity Péter

Bezárja kapuit az Abit

Az egykor a legjobb alaplapokat gyártó cég tulajdonosának döntése révén az év végén végleg bezárja kapuit, hogy a jövőben az anyacég részeként egészen más termékek fejlesztésére koncentráljon.

A jól értesültek szerint a nagy átváltozásra január 1-én kerül majd sor, vagyis az általunk ismert Abit december 31-ig él. Ezt követően a cég alaplapjai lassan de biztosan eltűnnek majd a boltokból, ezzel pedig a szegmens egyik fontos szereplője távozik a színpadról - minden bizonnyal örökre. Más kérdés, hogy az utóbbi évek döntései miatt a felhasználók hiányérzete nyilván nem lesz akkora, mint arra korábban számíthattunk volna.

Az Abit igazából az évtized elején emelkedett ki a szürke tömegből, amikor több, nagyon is jól sikerült alaplapot dobott piacra, mind az Intel, mind pedig az AMD processzoraihoz. A felhasználók jó része, közöttük az igazi fanatikusokkal és hozzáértőkkel, többnyire elismerően nyilatkozott a cég termékeiről, ennek köszönhetően pedig a vállalat hamarosan a legnagyobb alaplapgyártók közé verekedte be magát. Ezt követően azonban - megkérdőjelezhető döntések egész sorozata eredményeként - eladták a céget és a nevet az Universal Scientific Industrial nevű vállalatnak, amely nem sokat tudott tenni a visszaesés megakadályozása, vagy akár csak lelassítása érdekében.

A képhez hozzátartozik, hogy ez a visszaesés már 2004-2005 táján elkezdődött, az új tulajdonos pedig 2006-ban vette át az irányítást. Az átszervezés jegyében előbb az ugyanazon márkanév alatt piacra dobott grafikus kártyák gyártását és forgalmazását szüntették meg, a romló eredmények láttán pedig idén többször is szóba került a komolyabb váltás. A Tajvanon megrendezett Computex kiállítás alatt bemutattak egy digitális képkeretet, az ugyanezen idő alatt elhangzott nyilatkozatokból pedig azt vehettük ki, hogy a cég a jövőben az ilyen és hasonló fejlesztésekre koncentrál majd.

Tavaly 2-3 millió alaplapot tudtak eladni, idén pedig várhatóan tovább csökken az eredmény. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a szintén a Computex alatt bemutatott Intel P45-alapú fejlesztések lesznek az utolsók a vállalat életében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • váááááh #47
    Első gépemben egy Abit AI7-es lap volt. Még mindíg tökéletesen működik csak nem nálam RIP
  • coolbboy83 #46
    Abit BE6-II volt nekem sokáig húzott Celeronnal.

    Jól ment, és még megy is:-D csak nem használjuk már.

    Kár értük.
  • atomkrumpli #45
    Abit GF3 - GF4 ... de még az NF7 alaplapon is ugyan az a pár hónap alatt elpusztuló pici sz*r ventillátor volt, igaz még mindíg megy a GF4 is meg az NF7 is :-)
  • krajcsovszkig #44
    Hüpp... :(
    A legelső gépemben abit lap volt, meg a következőbe is azt akartam venni, csak pont nem volt a boltban...
    Kár érte, bár mostanában minden értelmes ember gigabyteot vesz vagy legalább asust, meg elég gyér is volt szegény, úgyhogy meg tudom érteni...
  • chronos75 #43
    bocsánat, a north bridge aktív hűtése volt egy kalap.. de azt egy akármilyen zalmanra cserélve már az lett - mármint tökéletes :)
  • chronos75 #42
    hehe, itthon is van egy nf7-s -es gép, de ami súlyosabb, az, hogy anyám könyvel a régi gépemen egy kt7a(!) az első szériából egy 650-es duron felhúzva 866-ra (nem is tudom megmondani hány éve megy igy) és tökéletes.. mint kereskedő, anno az nf7ből hihetetlen mennyiséget adtam el, szerintem ez hibátlan lap volt.. nálunk is a gigabyte töltötte be a szegény abit helyén keletkezett űrt.. RIP!
  • lipovics #41
    Abit NF7-em északi hídja füstölt el egyszer. Nem tudom, hogy a lap volt a hibás vagy a táp, vagy az áramszolgáltatóm.
    De üzemben van még egy Abit GF3 a családban. A ventije már tönkrement, de desktop gépként még üzemel (három éve hűtés nélkül)
  • FoodLFG #40
    Nekem is abit NF7-em van. Az aktívhűtés 1-2 éve már nem működik a chipseten, de még bírja, bár azért már mutatja az elöregedés jeleit..
  • Tinman #39
    Ja... a tápod a csoda, nem a lapod ;-)
  • Tinman #38
    Végre egy remek hír!

    PII kor királya volt az Abit... tény.
    PIII körül a híres kondi gondokból én is kaptam... 35 ezrem lett oda.
    Utánna már csak ők is egyek lettek a sok közül.