Rónai György

Összeveszett az ABIT és az NVIDIA

Bizonyos tisztázhatatlan nézeteltérések miatt, a rendkívül népszerű alaplapgyártó ABIT, és az nForce, valamint a GeForce chipek gyártója, az NVIDIA a jelentések szerint teljesen megszakították együttműködésüket.

A "The Inquirer" jelentése szerint (tehát bizonyos fenntartásokkal kezelendő...) az ABIT és az NVIDIA úgy döntöttek, hogy nem tartják fenn tovább a kapcsolataikat, sem a videokártya, sem az alaplapi chipkészletek szegmensében. Az ilyesféle híreket általában nem verik nagy dobra a cégek, viszont minden esetben több más bejelentés követi őket, amelyek más cégekkel való új kapcsolatokról adnak hírt.

Az NVIDIA chipek távozását követően a megüresedett videokártya szegmenst az ABIT esetében több mint valószínű, hogy az ATI és az eXtreme Graphics Innovation (XGI) fogja felváltani, akik ígéretük szerint a szükséges mennyiséggel és megfelelő minőséggel is el fogják látni az ABIT-ot, hogy kiváló és költséghatékony videokártyákat gyárthasson továbbra is. Az alaplapokat illetően a keletkező űrt valószínűleg a VIA Technologies fogja betölteni, velük tervezi az ABIT kibővíteni a kapcsolatait.

Természetesen a jelenleg gyártott NVIDIA chipes ABIT termékek támogatása folytatódik, sőt, valószínű, hogy a jelenlegi termékek gyártása sem áll le addig, amíg azokra kereslet van. A nézeteltérést az értesülések szerint az váltotta ki, hogy az ABIT messzemenően elégedetlen az NVIDIA által nyújtott terméktámogatással - ami érthető is az nForce2 chipkészletek kisebb, és a GeforceFX család nagyobb hibái miatt -, így állítása szerint nem képes elegendően jó minőségű, és támogatású hardvereket piacra dobni, amely csökkenti a cég profitszerzési lehetőségeit.

A híresztelések szerint az ABIT a közeljövőben bemutatja a RADEON 9600XT és 9800XT köré épülő, minden extrával ellátott kártyáit, valamint a korábbi jelentéseknek megfelelően néhány XGI GPU-ra épülő videokártyát is piacra dob majd. Az értesüléseket azonban (érhető módon) hivatalosan egyik cég sem erősítette meg egyelőre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vice #29
    SZVSZ az, hogy vkinek vagy vkinek a környékén mennyi Abit alaplap száll el, az teljesen véletlen. Sok mindent figyelembe kell venni: gyártó üzem, széria, egyenetlen szóródás:) Az utóbbi hónapokban baromi sok Abit alaplapot eszkábáltam gépekbe, volt köztük KX7, KD7, KV7, NF7, és a kb. 30 közül 1-gyel volt gond, abszolút néma volt bekapcsoláskor. A többi azóta is hibátlanul működik. Nekem most itthon IT7-MAX2-m van, és természetesen ez is minden prücök nélkül megy (mondjuk nem is tűrném el ha vmi baja lenne), borzzzzasztóan jól húzható benne az 1700+-os Athlon (2400+-on rohan). Ha igazán tuningolni akarsz, csakis az ABIT jöhet számításba.
  • JZO #27
    nekem kicsit az nVIDIA driverei tűnnek szegényesnek, nem tudnak annyit, mint az ATI driverei. Mindenféle segédprogramokra voltak szükségem, mikor nVIDIAs kártyáim voltak, most viszont van egy Ati 9600PRO 128Mb-s kártyám és azóta mióta megvan, egyetlen percben sem volt olyan, hogy bántam volna vagy csak megfordult volna ilyesmi a fejemben.

    http://www.jzo.hu/
    Informatika
  • Zedas #25
    Az ABIT a BX szériákig (talán még emlékeztek rá - Celeron 300A) volt nagyon jó minőségű. Utánna volt náluk egy vezető, illetve szemléletváltás. A BH szériától kezdődtek a gondok.

    Lehet bármit mondani de annó volt olyan számítástechnikai KFT amelyik levette a termékpalettáról az Abit lapokat, mert annyit kellett visszaküldeniük gyári hibásan hogy végül veszteséges volt a forgalmazás.
    Én akkoriban szakítottam az Abittal, nem a saját negatív tapasztalataim miatt, hanem a tények és a statisztika miatt, plusz mert három ismerősömnek szállt el BH lapja akkoriban.

    A mai Abitokról nem tudok semmit, de az biztos hogy én sem veszek soha többé semmit tőlük.

    Én inkább az Asusra esküszöm...
  • Pheel #23
    Nem mondtam, hogy az összes Abit szar, csupán annyit, hogy nem jók vele a tapasztalatok. Nekem nem lesz több. Ettől még nem kell mindenkinek bojkottálnia...
  • Pheel #21
    Nekem az első egy BH6 volt. Abban az AGP port döglött meg. A következő egy BE6-II v1.0, annál egyszercsak elfeketedett a monitor és kész. Soha többet nem mozdult. A harmadik szintén egy BE6-II volt, de már v1.2. Azon a fesz-stab kondik púposodtak fel. Ez amúgy újabban egyre több ismerősömnél fordul elő. Mármint a púposodás. Olcsó húsnak híg a leve. Ha nem spórolnák le azt a kb 3$-t, amibe a rendes kondi kerül, akkor nem lenne semmi baj.
  • Pheel #20
    Nyugodj meg, én már majdnem minden gyártó lapját láttam döglötten, de az Abit vezet köztük egy egész testhosszal...
  • Pheel #19
    "ti itt agyba főbe szidjátok az ABITot, a régi betegségei miatt"

    Régi? Csak az utóbbi két hónapban két ismerősömnek szállt el Abit lapja. Az egyiknek egy AMD-s, a másiknak egy P4-es. Régi lenne? Mindkettő belül az egy éven. Az enyém már nem száll el, mert nem Abit. Persze ettől még elszállhat :)

  • a_n_d_r_e_w #16
    Végre valamiben egyetértünk :)
  • Borg #15
    Az egy dolog, hogy ti itt agyba főbe szidjátok az ABITot, a régi betegségei miatt, viszont észre kéne venni, hogy a hírben nem az nvidia szakított az ABITtal, hanem fordítva.
    Azért, mert szar a supportja az nvidiának, ennyi. Mind nforce drivert, mind detonatort, és biosokat tekintve is.
  • [NST]Cifu #14
    Az ABIT NF7 családnak az IDE részével vannak gondok, pontosabban minden nFORCE2-es alaplap IDE részével, különféle BIOS és driverfrissitgetés után általában ki lehet találni, mely párosítás is a nyerő (van, akinél a 2.45-ös driver bugzik, van, akinek a 3.13-astól, van, akinek egyiktől sem...), de tény, hogy valami nem az igazi az nFORCE2-es driverjével (és remélhetőleg nem a hardware-jével).