Rónai György

Extrém lehetőségek az ABIT új "Fatal1ty" alaplapjaival

Az ABIT Computer bejelentette az új Fatal1ty sorozatú alaplapjait, amelyek extrém túlhajtási lehetőségekkel, és igen gazdag felszereltséggel rendelkeznek - annak, aki meg tudja fizetni őket. Az újdonságok egyik ihletője Jonathan "Fatal1ty" Wendel volt, aki talán az egyik leghíresebb "prO gamer".

Az új ABIT alaplapok kompromisszumok nélküli stabilitást, és teljesítményt ígérnek, méghozzá igen robosztus felépítéssel és gazdag felszereltséggel párosítva. A Fatal1ty alaplapokkal tehát valóban a csillagos ég a határ, még az árát illetően is. Az újdonságot szigorúan a high-end rendszerekbe szánják, és azok közül is a játékosoknak lett kitalálva.

Az első a sorban a Fatal1ty AA8 lesz, amely az i925XE chipkészletre épül, és már támogatja az 1066 MHz-es rendszerbuszt is, 533 MHz-es DDR2 memóriák társaságában. Az AA8 így természetesen LGA775-ös P4 processzorokat fogad, akár 4 GB memóriával együtt. Az alaplapra integrálva lett egy négycsatornás Serial ATA RAID vezérlő, egy Parallel ATA-100 csatlakozó, egy PCI Express x16 slot, 2 PCI Express x1 slot, 2 PCI slot, Dual LAN, 8 USB 2.0, és 3 FireWire port is. Az alaplaphoz jár az ABIT 3rd Eye panel is, valamint egy külön CMOS reset gomb is van rajta, extra védőkupakkal.

Az AA8 ezenkívül olyan extrákkal is rendelkezik, mint az OTES "Fatal1ty Signature Edition" MOSFET és kondi-hűtés, vagy a fejlett Pulse Width Modulation nevű technológia, amely extra stabilitást ígér az áramellátásban is. Természetesen jelen van az ABIT uGuru technológiája is, amely a rendszer paramétereit képes visszajelezni és szabályozni.

"Az alaplap szigorúan a játékosoknak lett tervezve, és nem egy hagyományos alaplap más színben." - olvasható a leírásban. Ugyan kevés konkrétum hangzik el arról, hogy mégis mekkora tuning-potenciált jelentenek az új technológiák, de külön kihangsúlyozzák, hogy soha nem látott lehetőségek rejlenek az alaplapban. Az ABIT szerint akár egy különleges "unlock" BIOS-t is igényelhetnek a tulajdonosok a cégtől, amelyet belesütve minden túlhajtási korlát feloldódik. Magyarán nagyobb feszültségeket, és órajeleket, valamint agresszívabb időzítéseket enged majd beállítani. Eleddig a legkívánatosabb tényező a tuningosok részéről a P4 processzorok szorzójának feloldása volt, de erről a lehetőségről nem esik szó a dokumentumban.


Az ABIT több fajta Fatal1ty alaplappiacra dobását tervezi, ráadásul ugyanilyen jelzésű videokártyák is tervben vannak. Az új ATI és nVIDIA alapú kártyák várhatóan az alaplapokhoz hasonlóan különféle fényeffektusokkal is kápráztatnak majd minket, tehát aki a látványos PC-kre gizdul annak is tartogat meglepetéseket a sorozat. Egyetlen kérdés maradt nyitva, vagyis hogy mennyi pénzért fogják osztogatni ezeket a luxushardvereket...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #22
    Hát, akkor azért.. :)
  • dez #21
    Valószínűleg az alap BIOS-ban olyan határok között lehet állítgatni, ami még biztonságos (esetleges tönkremenés szempontból).
  • Sityi #20
    Egy szabályerősítő kivétel azért akad: az nForce2 MCP-T prociterheltségben kb. egy SB Live/Audigy szintjét hozza (sajna az alaplapi hangchipekre jellemző zaj itt is megvan :((( ).
  • Bith #19
    Sztem a kutya nem kérdezte Fatal1ty-t, hogy szerinte mi lenne a jóság, csak jópézé' engedte, hogy a "nevét" használják.
  • Flashy #18
    ez a kondihűtés tetszik. meg a chipsethűtő is. az extrakupakos cmos reset meg főleg :D azt nemtom, hogy milyen lehet a standard biosa ha tuningbios kell a rendes túlhajtáshoz? lehet megveszed a drága alaplapot és a rendes biosa nem enged memóriát CL3-nál lejjebb, meg FSB-t 133Mhznél feljebb állítani hanem vedd meg a tuningot :)
  • janos666 #17
    Ez az 'extra védőkupak a CMOS reset gombon'. Hát ez is nagyon tetszik.
  • janos666 #16
    Midíg tanul valamit az ember. Ma egy új szót: gizdul.
    (nem élcelődés, tényleg tetszik)
  • _Vegeta_ #15
    Egy hulye embernek nehez meggazdagodni, de egy okosnak sokkal konnyebb eppcsak akar hulyevagy akar okos, csalas lopas nelkul ugyse leszel gazdag. :P
    Egyebkent qrva jol nez ki a lap. :)
  • quentit #14
    Na jó, ez totál káosz lett
  • quentit #13
    ...meg tud gazdagodni.

    Tök jó, hogy nincs edit. Aki meg rossz irányba olvassa a hozzászólásokat, most így járt