23
-
duke #23 Nem neked,hanem smv-nek ment,csak eggyel alá katintottam,és csak az ő házát fogja elvinni a szél :) -
waterman #22 ez biztosan nekem jött? :) én épp hogy megmenteném a világot:) lekapcsolgatom az összes felesleges technikákat éjjelre, újrahasznosítok, még tusfürdőt sem veszek, csak papírdobozos szappant, és tömítőcsíkkal szigeteltem az összes régi ablakunkat:)
és pont azért, hogy ne vigye el egy 500km/órás szél a házat, egyszer ha sok pénzem lesz, szeretnék egy ilyet építeni:) -
duke #21 "DE! Nem fogok az asztal alá mászni az elosztóhoz mindig, hogy ki-be dugdossam a töltőket, és nem fogok reggel a rohanás közben még a laptop bekapcsolására is várni, mint ahogyan a tv-n sem fogom folyamatosan az éjszaka elfelejtett időt állítgatni. Pont ennek az analógiának köszönhetően nem fogom ki-be kapcsolgatni a routert és a modemet sem. Ez van. Fizetek érte eleget."
Tévedsz,jelenleg nem fizetsz érte.Most a környezet a növények,a kihalásra itélt állatok fizetnek. Majd ha az éghajlat változás következményeként egyszer letarolja a házadat egy 500 km/h sebeségü hurrikán,es minden családtagod halott lesz,majd akkor fizetsz érte,majd akkor fizetsz a mostani pazarlásért.De valyon akarsz e ennyit fizetni ?? -
picsirti #20 Arról senki sem beszél, hogy pl. a TV készenlét alatt 1-2 Wattal "fűti" a képcsövet, így bekapcsoláskor hamarabb eléri az üzemi állapotot. Ha viszont kihúzgálom, akkor mindig 0-ról kell felfűteni, ami jelentősen lecsökkenti a TV élettartamát.
Valamint a töltők kihúzgálása során nagyobb eséllyel kap túláramot, ami tönkreteheti a trafókat. És van még... -
waterman #19 valamelyik fujitsu-siemens moncsit csinálták meg olyanra, hogy egy kondenzátorban tárol némi áramot, és egy darabig megmarad a készenléti állapot. gondolom egy ebédszünetet kibír. aztán ha kifogy a kraft, akkor meg úgy kell kapcsolóval bekapcsolni. például ilyen technológiáknak örülnék, ha máshol is megvalósítanák. -
gosub #18 Nem avval van a baj. Hanem a hsz-ban emlitett környezetkimélésekkel, dugó húzkodás, stanby üzemmódok áramtalanításával. Miközben az ipari mértékű pocsékolással találkozunk az utcán reklám, látvány, hangulat befolyásolás céljából. Ezek megváltoztatása lényegesen ésszerűbnek tűnik.
Amúgy meg ezen túl minden standbyos cuccot ílyen tulajdonsággal kéne gyártani.
-
torcipepe #17 szerintem nem ezekkel a fél wattokkal kellene kezdeni. tesóm pl rendszeresen bekapcsolva hagyja a hangszórókat: névleges leadott teljesítmény 2*10W, éjszaka a zaj-t erősíti, a másik szobából hallom zárt ajtó mögött a zúgását. -
#16 A cikkben benne van, hogy a mobilgyartok talaltak ki ezt, es ezentul igy gyartjak az eszkozeiket, hogy neked ne kelljen tobbet fizetned es ne is szennyezd a feleslegesen a kornyezeted ha hasznalod a termekeiket. Hol itt a baj ? -
#15 rex: keszenleti aramrol van szo...
smv:
nem kell hajolgatni. Meg lehet ezt a problemat oldani, csak az ember agyat is erdemes lenne hasznalni hozza...
Ahogy mar irtak kell egy eloszto(pl 6-os), -praktikus ha ez egyben tularamvedo is- es le lehet kapcsolni lehajolas nelkul csak siman labbal. Igy egy pillanat alatt ki van kapcsolva a router, ADSL modem (mind2o melexik mint allat es folyamatosan), gep, monitor, nyomtato. Valaki irta azt, hogy epp eleget fizet ezekert es nem huzza ki a tapegysegeket. En meg ugy gondolom, hogy pont eleget fizetek, tobbet nem akarok.
-
#14 Egyetértek a takarékossági kezdeményezéssel. Ugyanakkor ha valaki takarékoskodni akar, akkor nem a legkisebb fogyasztású eszközökkel kellene kezdeni. Pl jájrunk egy hónapig tömegközlekedésel saját kocsi helyett és egy életre megspóroltuk előre az összes iylen pitiáner cuccot. Egyébként meg én sem hajolgatok. -
Nagycitrom #13 Igazad van, de én nem tudok mit kezdeni a plázákkal, csak a saját környezetemben tudok változtatni, de ott megteszem. Ha ők nem, akkor én sem felfogás nem hiszem, hogy jó -
gosub #12 Ja, mi küzdjünk a csatlakozókkal, tápokkal, elosztókkal, a feledékenységgel, költsünk rájuk újabb pénzeket! De meg ne forduljon a fejünkben hogy vajon az a rengeteg feleslegesen kivilágított multireklám plakát, fényreklám, 10 ember miatt fényárban úszó kondícionált-szétfűtött-hűtött plazák... ésszerű lekapcsolásával sokkal egyszerűbben sokkal többet lehetne megtakarítani, 'zöldebben' üzemeltetni. -
Nagycitrom #11 Feltalálták a kapcsolóval ellátott elosztókat már pár éve... Pl a számítógép és minden perifériája mehet egybe és este elég egyetlen egy kapcsolót lekapcsolni, reggel meg vissza. De ha ez is megterhelő, kapható távirányítós hálózati aljzat, hogy ne fájduljon meg a derekad. Egyébként csak megszokás kérdése. Eleinte macerásnak tűnik, majd automatikussá válik a mozdulat.
A szemléleten kellene változtatni és erre ezek a törekvések jók. -
#10 Sajna én is így vagyok ezzel. Pedig lehet, hogy gondolkozni kéne valami megoldáson. -
#9 Sohasem húzom ki a konnektorból sem a pda, sem a telefon töltőjét. Sőt a laptopot is csak sleepben hagyom éjszakára, tv-t sohasem kapcsolok ki teljesen, monitort sem. És akkor még nem is beszéltünk a még akkor is megy ha nem használom routerről és modemről. Szar ember vagyok tudom...
DE! Nem fogok az asztal alá mászni az elosztóhoz mindig, hogy ki-be dugdossam a töltőket, és nem fogok reggel a rohanás közben még a laptop bekapcsolására is várni, mint ahogyan a tv-n sem fogom folyamatosan az éjszaka elfelejtett időt állítgatni. Pont ennek az analógiának köszönhetően nem fogom ki-be kapcsolgatni a routert és a modemet sem. Ez van. Fizetek érte eleget. -
waterman #8 ezzel az a gond, hogy az ember valami iszonyat lusta tud lenni. volt albérlőtársaim akkor sem húzták volna ki a töltőt a konnektorból, ha a fejem tetejére állok, pedig mondtam nekik nem is egyszer. kényelmesebb volt csak a vezeték végét bedugni a telóba, nehogymár még a villás végét is keresni kelljen.. aztán egy idő után feladtam és nem mondtam nekik. -
Rexhawk #7 "Szerintem meg ez a 0.03 watt is nagyon sok,a mai technikával ennek az ezred része is siman elérheto lenne."
ja és aztán tölteheted 1 hétig a telefonodat... -
torreadorz #6 hm...
és mibe kerülne szólni az embereknek hogy "bazzmeg bélám a konnektorban hagyott telefontöltő is fogyaszt úgyhogy húzzad ki csak szépen..."
Ja igen és ez a módszer azonkivül hogy egyszerü, megver mindenféle "alacsony" fogyasztású töltőt amit a konnektorban hagynak, lévén nem hagyják a konnektorban ergó 0 a fogyasztása :)
-
#5 Én meg kihúzom, mert kapcsolósból olyant láttam csak, ami világít, amíg haaználom a gépet, akkor már az is számít :) -
waterman #4 ha 100ezer ember egy országban nem húzza ki a telefon töltőjét, akkor egy óra alatt az 50 kilowatt. egy átlag szélerőmű mondjuk 600 kilowattos, névleges teljesítményének felét nem hiszem hogy gyakran leadja. tehát teljesítményének 1/6-oda kárba vész, mert nem húzzák ki a felesleges töltőket.
de nem kapcsolják le a tv-t (2-10 watt), nem kapcsolják le (teljesen!) éjszakára a számítógépet (10-30 watt), sem a monitort(szintén 1-7watt), nem húzzák ki a nyomtatót (1-10 watt), energiatakarékos lámpa trafóját (2-10 watt), hifi torony is stand by (1-10 watt) van ideje nagy részében. nem az a lényeg, hogy ez az energia elhanyagolhatónak tűnik hanem, hogy nagyon sok kis veszteség már nagy felesleges fogyasztást eredményez. persze, ez a 0,5 watt elenyésző például a távvezetékek ellenállásából adódó veszteségekhez képest, de itt inkább az emberek energiatakarékos életmódhoz való szoktatása a cél. lehet lesznek akiknek az számít, hogy a gyártó feltünteti a csillagokat a dobozon és két teló közül a több csillagost viszi az illető. az is előfordulhat, hogy ha azt látja a juzer, hogy a hűtőkön is ott van a fogyasztás, a telókon is, meg még egyre több helyen, akkor belegondol hogy tényleg, lehet eddig valamire sosem gondoltam..
én például az egész számítógépet egy 6os elosztóról táplálom és este szépen lekapcsolom az egész cuccost. még lehajolni sem kell, elég rálépni a kapcsolóra.
például a RoHS irányelv miatt is sokat panaszkodtak, mert hogy drága meg nem is olyan jó. személy szerint örülök, hogy legalább ólom, bróm, meg kadmium (extrém mérgező) nem mosódik ki a város melletti szeméttelepeken az ivóvízbe. -
duke #3 "csak én vagyok az aki szerint ez értelmetlen ?"
szerencsere egyedul vagy.Pont arról irnak a cikkben ,hogy két atom eröműnyi energia megy kárba a töltök felesleges használata miatt.Ez rengeteg.
Szerintem meg ez a 0.03 watt is nagyon sok,a mai technikával ennek az ezred része is siman elérheto lenne. -
zsolt501 #2 Éves szinten több készülék esetén nem semmiség. -
#1 csak én vagyok az aki szerint ez értelmetlen ?
mi az a 0,5 watt amit meg lehet spórolni ? abszolút semmi.