Berta Sándor

Elfogadta a Bundestag a BKA-törvény módosítását

A német parlament 375 igen szavazattal, 168 nem ellenében, hat tartózkodás mellett módosította a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) működését szabályozó jogszabályt.

A Bundestag szinte változatlan formában hagyta jóvá a belügyi bizottság által elfogadott módosítócsomagot és ezzel jelentősen kibővítette a BKA lehetőségeit. A megváltoztatott törvényt azonban még jóvá kell hagynia a Bundesratnak is.

"A tervezet a szabadságjogok megvédését szolgálja" - érvelt a parlamenti vitában Wolfgang Schäuble belügyminiszter, aki igyekezett megvédeni az elképzelést. Véleménye azonban korántsem aratott osztatlan sikert. Schäuble elmondta, hogy a tartományok ellenőrzési joga nem sérül és minden esetben csak bírói engedéllyel történhetnek online házkutatások. A jogszabály világosan szabályozza a kérdést. Hans-Peter Uhl, a CDU/CSU szónoka szintén elítélte az ellenzéket a pánikkeltés és az online házkutatások elleni kereszteshadjárata miatt.

"A BKA-törvény mostani formájában pontról pontra megfelel az alkotmánybíróság által kért javaslatoknak és hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben is megakadályozhatók legyenek Németországban a terrorcselekmények" - jelentette ki a politikus. Fritz Rudolf Körper (SPD) úgy vélte, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni védekezés állami feladat és 2001. szeptember 11. után erről a témáról nem lehet "csak dumálni". A biztonsági szolgálatok nem kerülhetnek lépéshátrányba a terrorszervezetekkel szemben. Gisela Piltz, az FDP-frakció szakértője szerint ugyanakkor megfelleő módon van biztosítva országos szinten a terrortámadások kivédése és azzal vádolta a német kormányt, hogy egy német FBI-t akar létrehozni. A politikus bejelentette, hogy mindenképpen kérni fogják a jogszabály alkotmánybírósági felülvizsgálatát.

"Ezt a törvényt egy felsőbbségi állam szelleme lengi körül és az állampolgárok és az alapvető emberi jogok rovására valósul meg. Ráadásul a jogszabálynak számos hiányossága is van, nincs tisztázva például, hogy mit takar a nemzetközi terrorizmus, a terroristákat vagy a terroristagyanús személyeket segítő egyének fogalma, ezért mi egyértelműen a törvény módosítása ellen szavazunk" - szögezte le Ulla Jelpke, a Die Linke képviselője. Wolfgang Wieland, a Bündnis 90/Die Grünen politikusa elmondta, hogy a változtatásnak köszönhetően egy szörnyhivatal jön létre. Egyszerre kapnak a német állampolgárok egy FBI-t és egy olyan rendőrséget, amely egyúttal az önmaga titkosszolgálata. A BKA-törvény módosítását bírálta a BITKOM német szakmai szervezet is.

"Amennyiben ezáltal megakadályozhatók a terrorcselekmények, akkor nem vagyunk ellene, de a most elfogadott jogszabály tele van hibás döntésekkel és számos fontos kérdést megválaszolatlanul hagy. Gondoskodnunk kell arról, hogy a bűnüldözés közben az emberek magánélethez fűződő joga semmiképpen se sérüljön. Ez azonban jelenleg egyáltalán nincs biztosítva" - nyilatkozta August-Wilhelm Scheer professzor, a BITKOM elnöke. A Schleswig-holsteini Független Adatvédelmi Központ szintén kritizálta a döntést közleményében. A szervezet attól tart, hogy egy valódi szuperrendőrség jöhet létre.

"Régi félelmeinket kelti életre a mostani döntés. Jó lenne, ha nem alakulna meg egy (szövetségi) Gestapo. 60 évvel a második világháború után azonban azt kell megélnünk, hogy a német törvényhozók egy olyan jogszabályt fogadnak el, amely egyetlen központi rendőrséget széles körű titkosszolgálati jogokkal ruház fel" - olvasható többek között a közleményben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • P3h3ly #5
    ui.: az oldal szerkesztőinak: Egy szerkeszt gombot igazán hozzá lehetne vágni a commentekhez hogy legalább a helyesírási hibákat lehessen javítani ha olyanja van valakinek!
  • P3h3ly #4
    Szerintem rövid úton lesz még itt diktatúra is. Viszont most azt látom hogy könnyebben ússzák a hatalmon lévők amíg nem nyílt diktatúrában kormányoznak.

    Most még csak háborog az emberek egy része hogy ilyen törvényeket hoznak stb, nyílt diktatúránál szerintem ezek közül az emberek közül sokan már lázonganának a rendszer ellen, sőt lehet fizikailag is tennének ellene.

    Ennél a pontnál jön képbe a "terrorizmus" mint veszélyforrás ami nem véletlenül nincs pontosan definiálva vagy olyan módon van hogy nyugodtan rá lehessen húzni arra akire szeretnék, gondolom ti is meg tudjátok tippelni kik lesznek a terroristák: nagyrészt akiknek nem tetszik majd a rendszer.
    Az aktuális törvények szerint még nem tudnák eléggé megfigyelni azokat akik a rendszer (diktatúra, vagy ki tudja minek nevezik majd) ellen tennének, de ha elég jól keverik a kártyákat most akkor valószínűleg mikor arra kerül a sor minden probléma nélkül elteszik majd láb alól aki nem tetszik nekik hiszen a s*ggédbe is kamera van ami megfigyeli mit csinál a gépén tucatnyi vírus tengődik a vezetők emberei jóvoltából (valahol volt egy cikk ahol talán az FBI és a vírusirtók fejlesztői közt levő megállapodás volt taglalva) így valószínűleg elég ritkák lesznek azok az emberek is akik a megtorlás veszélye nélkül szólhatnak a fennálló rend ellen.

    Röviden szerintem érdekes, bár a többség számára bizonyára előnytelen politikai változások elé nézünk, amit jobb lenne kívülállóként végignézni más államokon, de úgyse ússza meg MO se. Bár ki tudja... a remény hal meg...
  • gopher #3
    Mik a tippek? :) Nekem az, hogy pár év, és jelentkeznek a hatalom birtokosai.
  • halgatyó #2
    Ahhoz saját maguk ellen kéne törvényt hozniuk... ennek igen kicsi az esélye (kb. nulla)
    Azért arra kíváncsi vagyok, hogy ez a mostanában egyre jobban eluralkodó mocsokrendszer mikor dől össze (jelentős külső ellenség híján vajon a Római Birodalom meddig húzta volna még?)

    Az is érdekes kérdés, hogy miért nem vezetik be a nyílt diktatúrát? Bármikor gyakorlatilag ellenállás nélkül megtehetnék.
    Vagy mégsem?
    NEM látom azokat az erőket, amelyek az ellenállást egy ilyen diktatúrával szemben ki tudnák fejteni. Ez a birkafos nép mindent lenyel, még a szart is meg lehet etetni velük (tisztelet a kivételnek, de egyre kevesebben vannak) némi sajtó-agymosás után. Még több millió megfigyelőkamera se kell igazán hozzá. És ez már legalább 20 éve így van.

    Akkor miért nincs még nyílt diktatúra? Erre nem tudok rájönni. (tippek vannak)
  • gopher #1
    Korrupció ellenes törvényeket és szervezetek mikor hoznak már végre létre? Ez kicsit sürgetőbb és valósabb probléma, mint a "jaj jönnek a terroristák" ...