Kruza Richárd

Nikon Coolpix S210 ismertető

Felbontás: 8,0 effektív megapixel (3264x2448)
Optikai zoom: 3x (38-114 mm)
Videorögzítés: 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,5", 230 000 pixel
Memóriakártya: SD/SDHC + 52MB belső memória
Energiaellátás: Lítium-ion
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 33 000 Ft
Minden oka meglehet a vevőnek hogy fontolóra vegye a Nikon Coolpix S210 melletti döntést, ugyanis azt is gondolhatja, hogy ebben a kategóriában maga a márkanév garantálja a jó minőséget. Azonban a márkanévvel nem feltétlenül jár együtt minden, amire számítunk és mindenkit érhetnek meglepetések.

Kívülről

Esztétikai szempontból nem érheti kritika a kis Nikont. A gépecske komoly hatású vizuális alapjellegét a csiszolt alumínium előlap adja meg, melyen domináns szerepet tölt be a vastag keret, mely körbefoglalja az optikát. Ettől az optika messziről sokkal nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában. Nincsenek rajta ízléstelen vagy túlzottan öncélú díszítőelemek, hátulról már szinte sablonosnak mondható a Coolpix S210. Négy szín közül választhat a vevő, a színek szépek, minden verzió kicsit más jelleget kölcsönöz. 90 x 55.5 x 18 mm-es méretével, kis súlyával egyértelműen ultrakompakt géppel van dolgunk, hordozása ennek megfelelően semmilyen problémát nem okoz.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A gép fizikai kidolgozása nagyon jó minőségű, tömör, majdnem kifogástalan. Kivételt képez az akkumlátor/memóriakártya ajtó, mely ugyan szépen működik, becsukott helyzetben viszont kicsit lötyög. Fogása nem teljesen örömteli, az előlapon ugyanis nincs ujjtámasz - mozgás közben attól féltem hogy kicsúszik a kezemból. Emiatt egy kézzel zoomolni aligha lehet, a többi funkciógombot nyomogatni pedig teljes egészében lehetetlen. Furcsa tehát, hogy exponáláson kívül minden egyéb művelet biztonságos elvégzéséhez két kézre van szükség a Nikon Coolpix S210 esetében.

Nem ideális az exponálógomb kialakítása sem, ugyanis kicsit túlságosan mélyen ül, ami miatt nem túl kényelmes megnyomni. Ráadásul formája nagyon lekerekített és mivel anyagában megegyezik a környezetével, nehéz kitapintani. Ehhez párosul az a tény, hogy a ki-be kapcsoló gomb éppen mellette helyezkedik el, ami ugyan egy kicsit mélyebben ül és kicsit kisebb, a különbség a két gomb között nem elég jelentős. A hátlapon lévő kezelőgombok kialakítása és elhelyezkedése megfelelő, ekkora gép esetében nemigen lehet ezen fejleszteni.

Kijelző, kereső

Viszonylag szép és megfelelően részletgazdag képet tár elénk a hátsó 2,5 collos, 230 ezer pixeles kijelző, mely felvételi módban a kép 97%-át fedi le. Létezik a piacon ekkora fényképezőgép nagyobb kijelzővel is, de nem ebben az árkategóriában. A kijelző fényereje öt fokozatban állítható, ennek ellenére erős napsütésben nem sokat lehet rajta látni. Ilyen esetekben az átnézeti kereső sem segít, az ugyanis nincs a gépen. Előnyös azonban, hogy a kijelző éles szögből is jól látható.

Menürendszer, üzemmódok

A Coolpix S210 menüje végtelenül egyszerű, kezelése senkinek nem okozhat problémát. Belépőszintű ultrakompakt lévén a funkciók mennyisége a minimálisra van korlátozva. Módtárcsa helyett mód gombot találunk a gép hátlapján. Megnyomásakor a képernyőn megjelenő hat lehetőség közül közül teljes egészében hiányoznak a manuális funkciók, és csupán háromféle fényképezési mód közül választhatunk: fényképezés (automata), nagy Hi ISO (magasabb ISO) és motívumprogram. Itt találjuk még a videó és hangfelvételi módot - mely használatával a fényképezőgép egy ügyes, jól kezelhető diktafonná válik - valamint a beállítás módot.

A motívumprogramok jók; említést érdemel az ellenfény mód, melynek alkalmazásakor a vaku diszkrét módon kitölti az árnyékos részeket olyan expozíció mellett, aminek köszönhetően a háttérben lévő, világos részek sem lesznek túl világosak. A Hi ISO alkalmazásánál viszont csak annyi történik, hogy az automata ISO legmagasabb lehetséges értéke (ami egyébként ISO 64-ről indul) felmegy ISO 2000-ig. A sokféle felvételi mód közül érdekes a BSS állás, melynek alkalmazásakor az exponálógomb nyomva tartásakor maximum 10 képet tudunk sorozatban csinálni, majd később a gép magától kiválasztja és megtartja a legélesebb verziót, a többit pedig törli. "16 kép" állásban pedig exponáláskor 16 kép készül, melyek kicsinyített verziói egyetlen képen mátrix szerűen jelennek meg.

A Nikon saját, D-Lighting nevű szoftveres rendszere arra hivatott, hogy mesterségesen növelje a képeken a dinamikatartományt és kontrasztot. Az eredmény valóban látható, mivel más gépekhez képest a Coolpix S210 ilyes szempontból kissé jobb eredményt produkál, azonban a fotókon lévő sötét részek olvasása érdekében a rendszer kénytelen növelni az ISO érzékenységet is, ami nagyobb képzajt hoz magával. Mindezek mellett képzaj vonatkozásában a kisgép nem szerepelt rosszul, de erről később.

Fehéregyensúly vonatkozásában jó hír, hogy van kézi beállítás is, mert vegyes vagy neon jellegű fényben nagyon el tud tévedni a gép. Az ilyen környezetben, automata állással családtagokat portrézó fotós könnyen élénk vörös fejeket produkálhat, ami kellemetlenné vagy félreérthetővé válhat egyes családtagokkal szemben. Más környezetben, a többi fehéregyensúly allásban, beleértve az automata állást átlagosan vizsgázott a kis Nikon.

Mivel ma már olyan gyártó is létezik, mely nem is gyárt optikai stabilizálás nélküli fényképezőgépet (pl. a Panasonic) szemet szúr, hogy ilyesmi nincs a Coolpix S210-ben. Van viszont egy eVR-nek (Electronic Vibration Reduction) keresztelt rendszer, ami úgy tűnt, nem az ISO érzékenység növelésével manipulálja a beállítást a bemozdulás okozta mosott képek ellen. Arról, hogy hogyan működik nem árul el túl sok részletet a gyártó, csupán annyit, hogy valamilyen szoftveres megoldásról van szó, amely rendszer a képen lévő statikus és mozgó témákat egyaránt figyeli, majd amennyiben "baj van", a problematikus részeket a képfeldolgozás során egy algoritmus "gyönyörű tisztává és élessé" varázsolja.

A gyakorlatban viszont először az tűnt fel, milyen könnyű bemozdult, mosott képeket gyártani az aprócska géppel. Annyira feltűnő volt a dolog, hogy arra gondoltam hogy nagyon alacsony az ISO érték, de nem ez volt a helyzet. Lényegében csak verőfényes napsütésben működött a gép a megszokott módon, minden más esetben nagyon jól meg kellett fogni, vagy beltérben vakuzni kellett, máskülönben a gépet szokványos módon kezelve sorozatban készültek a durván mosott képek. A probléma akkor oldódott meg, amikor az eVR-t bekapcsoltam - pontosabban AUTO módba tettem, ugyanis csak ez a lehetőség áll rendelkezésre. Elmondható tehát, hogy a rendszer működik, mégsem vagyunk vele különösebben előrébb, nélküle viszont nem jó fotózni. Ebből mindenki vonja le a saját következtetését.

Optika, érzékelő

Az 1/2.5"-ös, 8 effektív megapixellel agyonzsúfolt CCD érzékelő 3264 x 2448-as méretű képeket produkál. A nagy felbontásnak megvannak a következményei, igaz nem magas képzaj formájában, inkább annak elnyomása okán. Képzaj vonatkozásában ugyanis jól szerepelt a tesztgép, jól láthatónak és igazából problematikusnak ISO 800-tól nevezhető a képzaj, ami nyilvánvalóan (a Nikon D3 és D300 DSLR gépekben is megtalálható) Expeed képfeldolgozó áramkör erőteljes képzajcsökkentésének köszönhető.

A 3-szoros Nikkor optika 35mm-es ekvivalenciában 38-114 mm-es zoom teljesítményt nyújt, mely nem igazán nagylátószög de nem is igazán tele, inkább alapkövetelménynek nevezhető a mai kompaktok világában. A fényáteresztés nagylátószögben még elmegy: f3.1, tele állásban azonban már alacsony: f5.9, ami a képminőséggel kapcsolatos problematikák egy részére talán magyarázatot ad.

A gép autofókusz rendszere pontos, sebessége azonban kissé átlag alatti. A helyzet tele állásban és kevés fényben, vagy ködös időben hatványozottabban érezető. A négyféle autofókusz mód között találunk arcfelismerést, ami azonban gyakran téved vagy pontatlan, vagy fel sem ismeri az emberi arcot. Használatát a fotós valószínűleg inkább mellőzni fogja - ilyen vonatkozásban és ebben a kategóriában olyan gyártók mint a Canon vagy Sony lényegesen jobbat produkálnak.

Képminőség

A Nikon Coolpix S210 esetében képminőség vonatkozásában nem sok jól lehet elmondani: a technikai anomáliák ezen kombinációja ugyanis láthatóan kellemetlen eredményt produkál.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A képek alapvetően életlenek, amit nem az autofókusz problémája okoz. Lényegében a nagyjából éles részeket csak a kép közepe táján lehet csak felfedezni, a szélek felé közeledve nagyítás nélkül is jól látható, hogy mosott, homályos a kép. Ezt szemlélve azonnal szembetűnik a durva kromatikus aberráció is. Ránézésre a durva hordósodás is feltűnő, de ehhez párosunak a - valószínűleg zajcsökkentés miatti - elnagyolt, mosott részletek, és a kellemetlen, természetellenes színvilág. A problémák nagyítás nélkül, szabad szemmel is jól láthatóak és olyan mértékűek, hogy nagyításkor már alig hiszi el az ember amit lát - mivel végül is egy Nikon gépről van szó.

Ami jó, az az expozíció. Főképpen középre súlyozott fényméréssel teszteltem a gépet, ilyen esetben a gép 256 szegmensben méri a fényt, sajnos azonban ez önmagában nyilván kevés ahhoz, hogy jó képeket produkáljon a Coolpix S210.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Vaku

A belső hozza a vele szemben támasztott követelményeket, beltéren tökéletes expozíció mellett megfelelően világítja be a témát. Hab a tortán, hogy a vörösszem komponzálás is jól működik.

Sorozatfelvétel, videorögzítés

640x480-as, tehát VGA minőségben, 30 képkocka/másodperc teljesítménnyel rögzít videókat a kis Nikon, VGA formátumban. A videók minősége jó, azonban felvétel közben nem lehet zoom-olni. Van viszont Time Lapse funkció.

Áramellátás, memória

A gépet egy EN-EL10 típusú Li-ion akkumulátor táplálja energiával, melyet egy tartozék külső töltővel lehet életre kelteni. Egyetlen feltöltéssel a gyári adat szerint körülbelül 220 képet lehet csinálni, hoszabb utakra tehát érdemes tartalék akkumulátort vinni magunkkal. SD/SDHC memória foglalatot találunk a gépen, belső memória pedig 52 MB méretű.

Összegzés

A Nikon Coolpix S210 esetében egy olyan ultrakompakt gépről van szó, amit a vevő a márkanév miatt könnyen hajlamos lehet akár kipróbálás nélkül is megvásárolni. Áruházakban és még sok kereskedésben nincs is lehetőség a pudingpróbára, pedig jelen esetben nagyon érdemes a számítógép képernyőjén megnézni, megfelel-e számunkra a kis Nikon képminősége. Otthon ugyanis nagy meglepetés érheti az új tulajdonost. Van ugyanis egy szép, nagyon márkás belépőszintű kisgép, mely nagyjából rendelkezik a ma általánosan elvárható technikai paraméterekkel - melyek miatt az általa produkált képminőség miatt értetlenkedve állunk.

A fényképezõgépet a FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Illumination #8
    Azért ez vicces, hogy bármilyen amatőr írhat "teszt"-et, a többi láma, aki még életébe nem fogott ilyen gépet, nagyban helyesel. Van ilyen gépem (is) és szédületesen jó képeket lehet vele csinálni, szal a helyzet
    a) a cikkiró nem tud fényképezni
    b) még egy kezdetleges verziót kapott kézhez.
  • babajaga #7
    "Esztétikai szempontból nem érheti kritika a kis Nikont"

    Csakhogy egy fényképezőgépet nem nézegetésre veszünk. Ott már eleve nagy baj van ha egy f.gép fogása rossz.
  • balozsi #6
    Hát ez azért rosszabb mint az átlag jóval.
  • akela1986zeg #5
    Nemolvastam végig a cikket,igazából nemis kötötte le a figyelmemet ahogy fikázza ezt a kis fost:) Mert van ennél szarabb Coolpix is,arrólis volt cikk de csak bejelentés szinten. Tény hogy 1 kisméretű, megapixel terén szoftveresen túl húzott géppel nem lehet jó képeket csinálni,de pont ezért eladható mert bemennek a fényképezőgépes boltba és hű de kicsi és mennyi megapixel...És megveszik. Ezért S (Style) széria,aki ténneg fotózni akar az P szériát vesz vagy D-set. Vagy más típust.
    Amiknek ugyanugy megvannak a hibái,főleg ha a japán termékeket nézzük.
  • M0RN1NGST4R #4
    szóval ki próbálta meg lekapni az Érsek úrat az otthonában?
  • HiddenTruth #3
    Kisgépeknél ha Pentax vagy Zeiss feliratot látunk, akkor az már garancia az optikára, ja és ilyen kis lencséknek max. 6 Mpixeles érzékelő való.
  • galedki #2
    s200-assal, kissé én is megszenvedtem. néha érthetetlenül jó képeket is csinál... a zaj könnyen előjön halványabb fényviszonyoknál. optikai hibája nincs az enyémnek, úgy tünik. ezzel együtt... nem folytatom
  • kjasfhasdfasd #1
    környzetszennyezés... megnéztem flickr-en, mert nem hittem el,hogy ilyen silány képeket csinál, de tényleg... ez inkább hulladék mint fényképezőgép! valami nagyon rosszul sikerült
    csak sajnálni tudom aki ilyet vesz és csak később jön rá, hogy kár volt megvenni és szerintem joggal érezheti, hogy átverték,
    a 2 megapixeles telefonom (nokia) jobb képet csinál!