Dojcsák Dániel

Nikon kompaktgép eső

A Canon után nem sokkal a Nikon is bemutatta idei felújított kínálatát kompakt digitális területen, mely ezúttal nyolc darab teljesen új vagy felújított modellt vonultat fel. A megapixel értékek itt is bőven megszaladtak, igaz van néhány egyéb figyelemreméltó újítás is.

Nikon Coolpix L14

A felhozatal legkisebb ugrifülese, a belépőszintű L14 modell, ami a szokványos méretűnek mondható 2,4"-es LCD-je, 7 megapixeles szenzora és 3x-os optikai zoomja mellett leginkább azzal tűnik ki a csoportból, hogy a bejelentés napján állítólag a világ leghosszabb üzemidejével rendelkező gépe. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy szintetikus teszten két darab 440mA-es Energizer (AA) lítium akkumulátor segítségével egy feltöltéssel 1000 darab képet sikerült készíteni a géppel, ami a modellt minden parkolóőr álmává teszi.

A gép kialakításakor a tervezők az egyszerűség irányába fordultak. Az extravagánsnak semmi esetre sem mondható kezelőfelület egyértelmű működtetést tesz lehetővé, azaz ebben a modellben nem a kiemelkedő teljesítményen van a hangsúly. Az egyszerűség mellé a divatosság már nem is meglepő fordulat, a készülék az ezüst mellett rózsaszín és kék külsővel is érkezhet.

Klikk ide!

Fényképezés közben 15 előre beállított témamód közül választhat a fotós, illetve az Easy Auto mód használatával a gép bekapcsolása után azonnal lőhetőek képek úgy, hogy a gép igyekszik a megfelelő beállításokat kiszámolni. Ha mégsem a pillanat, hanem a minőség a prioritás, akkor jól fog jönni az arcfelismerő autofókusz illetve a vörös-szem korrigálás is beépített funkció.

A mókásabb rész, hogy a gép kapott egy "Stop Motion" animációs módot, amikoris a masina az egymás után készített képeket egy kis animációs filmmé fűzi össze. Ahhoz képest, hogy a legalsóbb lépcsőfokon álló modellről beszélünk, teljesen korrekt funkciólistája van. Maga a gépház is mindössze 125 gramm, az ára pedig 50 000 Ft alatt lesz.

Nikon Coolpix L15

A következő lépcsőfok az L15-ös modell, ami még mindig a kiskompakt kategória hőse, de már sokkal inkább a minőségre fókuszál, mint az egyszerűségre. Az érzékelő szenzor ebben az esetben már egy 8 megapixeles darab, amit szintén egy 3x-os zoomátfogású Nikkor objektívvel szereltek fel. Alapfunkciók szintjén sok hasonlóságot mutat az előző géphez, hiszen a témamódok, kezelőfelület javarészt azonos, sőt még a súlya is pontosan ugyanannyi, mint az L14-nek. Viszont a gép menüje az ígéretek szerint némileg okosabb lesz a kistestvérben találhatónál. A kijelzője viszont nagyobb, 2,8"-es lett.

Klikk ide!

A legfontosabb különbség mégis, hogy ebbe a készülékbe már beépítették az optikai rázkódásvédelmet, azaz a rossz fényviszonyok közötti, vagy remegő kézzel készült képek esetében nem az ISO és záridő értékekkel variálva segít, hanem a lencsék fizikai elmozgatásával próbálja a képet élesebbé varázsolni. Ára szintén 50 000 Ft körül lesz.

Nikon Coolpix S51/S51c

Az ultrakompakt kategóriában is elég szépet alkotott a Nikon, hiszen a modellpár egy stílusosan megtervezett házat kapott, ami kissé úgy tűnik, mintha hosszában meg lenne csavarva. A zsebre vágható kis kütyü külső méretei mindössze 97 x 59 x 21mm, azaz alig 2 centi vastag.

Ez a méret a gép bekapcsolása után sem változik, hiszen süllyesztett objektívje bekapcsolás után sem hagyja el a gépház síkját. Az optikai zoomátfogás a megoldás ellenére szintén 3-szoros nagyítású, igaz csak 6,3-18,9 mm és f/3,3 - 4,2 értékek mellett, ami kissé behatárolja az optimális környezetet a gép számára. A masszívan kézbefogható ház hiányát itt is ellensúlyozza a beépített optikai képstabilizátor. A fényérzékenység egészen ISO 1600-ig kúszhat fel, ami valószínűleg nagyon zajos képekhez vezet, de ilyen apró lencsék mellett előfordulhat, hogy sötétben szükség lesz rá.

Klikk ide!

A képérzékelésért felelős szenzor ebben a készülékben is 8 megapixeles lett, szintén megtalálható benne a Stop Motion mód, illetve a vörös szem korrekció. Viszont ahhoz képest, hogy a gép kisebb, a kijelzője nagyobb mint az első két modellé, hiszen kereken 3 collos átmérővel rendelkezik, ami mellett már csak egy forgó gomb és 4-5 apró gombocska számára maradt hely. Az extrább kivitel persze már több pénzbe is kerül, a készülék 70 - 85 000 forintba fog kerülni.

Nikon Coolpix S510

Ha az előző gépre azt mondjuk, hogy pici, akkor erre már csak azt lehet mondani hogy "ici", hiszen az egyébként szokványos kinézetű gépház már csak 88 x 51 x 22 mm helyet kíván magának, azaz csupán körülbelül egy névjegykártyányi felületet foglal el. Ennek ellenére ebben a modellben is egy 8 megapixeles szenzor van, és az első két modellnél megismert 3-szoros zoom objektív is belefért a gépbe, igaz a kijelző csak 2,5"-os LCD. Ebben a modellben néhány manuális lehetőség mellett szintén számos témamód található, mint mondjuk a sport, táj, éjjeli mellett a parti, strand/hó, naplemente, múzeum és tűzijáték beállítások.

Klikk ide!

Az arcfelismerő és a szokásos fókuszok mellett a manuális fókusz 99 pontra osztja fel a látható képet, míg a fénymérés a mára elvártnak számító 256 szegmensű mátrixban történik. Szintén nem hiányzik az optikai képstabilizátor, illetve a többi, korábban felsorolt funkció. Az S510 a szolidabb megjelenése ellenére is biztosan a divatkészülékek sorába kíván beállni, amit többek közt a vagány fényes fekete és a lányos rózsaszín választható szín is jelez. A gép ára körülbelül 75 ezer forint lesz.

Nikon Coolpix S700

Ugyan csak néhány milliméterrel nagyobb, de belül sokkal tágasabbnak mondható modell az S700, ami 12 megapixeles szenzorával talán túl jó teljesítményt is nyújt. Ebben a kategóriában többnyire nincs szükség erre az értékre. Ezen túl viszont nem sokban különbözik, ugyanúgy megkapta az összes újítást mint kistestvérei. Bónuszként talán azt érdemes kiemelni, hogy 5 megapixeles módban akár 3200-as ISO értéket is megadhatunk a gépnek, de csodálkoznék, ha ez nem jelentene egy végletekig zajos képet a valóságban.

Klikk ide!

Az objektív itt is ugyanaz, a kijelző 2,7"-os, a gép súlya pedig valamivel több, mint az előző modelleké. Plusznak számít még egy integrált torzítás csökkentő megoldás is és az 52 Mbyte belső memória, (a többinél 27, illetve 13 Mbyte) de mindezek ellenére nem igazán nyújt többet, mint az S510, az ára viszont húzósabb, körülbelül 105 ezer forint lesz.

Nikon Coolpix P50

A kevésbé ultra-kompakt kategória alap darabja. Egy minimális kis markolattal lehetővé teszi, hogy egy átlagembernek ne két ujja közé kelljen beszorítani a gépet, hanem meg tudja azt normálisan is fogni. A modell alapja a P5100, így ez is egy kellemes, de annál egyszerűbb darab lesz. A 8,1 megapixeles képérzékelő mellett egy 3,6-szoros zoomátfogású objektív került a gépbe, de fontosabb, hogy ez a masina a minikhez képest egészen szűk blende értékekkel is képes fotókat készíteni. Nevezetesen f/2,8-5,6 között állíthatjuk az értékeket.

Klikk ide!

Ezen a gépen a témamódokat már egy külső tárcsa segítségével váltogathatjuk, ami nagy könnyebbség tud lenni bármilyen pörgős helyzetben. A fényérzékenység itt is egész magas értékig, ISO 2000-ig kúszhat fel, a legalacsonyabb érték pedig ISO 50. Ez azt jelenti a fenti értékekkel és a 4-1/4000 mp záridővel együtt, hogy ez a gép már mindenféle helyzetekben elfogadható képeket tud készíteni. A fentebb felsorolt modellekben található újdonságok természetesen itt is helyet kaptak, a gép ára viszont mindössze 75 ezer forint körül várható.

Nikon Coolpix P5100

Az új csúcs kis-Nikon gép,ami apró termete ellenére mindent magában rejt, amit egy nem professzionális fényképezőgéptől vár manapság az ember. A gép tervezésekor nem elsősorban a divat, hanem a praktikusság volt a fő szempont, úgy ahogy a komolyabb fotósoknak is tetszik, hiszen ez egy bármilyen nagy gép mellé ajánlható könnyű másodikként. A 12,1 megapixeles érzékelő a maximálisnál jobban fedi az igényeket, csakúgy mint az ISO 3200-as fényérzékenység. Ekkora méretben nem várható sokkal nagyobb zoom, így a 3,5-szörös átfogás teljesen normális.

Klikk ide!

A megszokott témamódok mellett ez a készülék már szabad kezet enged a hozzáértőknek is, így szinte minden értéket manuálisan is lehetséges beállítani, ha éppen arra van igény. Kisfőnök gépként azon sem kell meglepődni, hogy akkumulátor nélkül is 200 grammot nyom a gép, ami nyilván leginkább a magnézium ötvözet számlájára írható. A 2,5"-os LCD kijelző szintén a jobbik fajtából való, így akár 170 fokos szögből nézve is jól látható a kép rajta, bár képkészítéskor a legbiztosabb a valós kereső használata, ami manapság már kuriózum a kompakt kategóriában.

Hogy a gép valóban a profik szemével lett tervezve, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy vakupapucs is található a gépen, illetve a Nikon által kínált konverterekkel széles látószögben és telében is lehet fejleszteni a masinát. A 115 ezer forint körül induló gép méltó vezetője a kompakt seregnek, sőt méltán számíthat a felső kategóriás gépek mellett Sancho Panzának a következő évben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eszkaresz #7
    Jók ezek a gépek. A technológiák sokat fejlődtek és tény, hogy minden új gép egy lépés a jobb képminőség felé. Az viszont nem tetszik, hogy minden új típus, új periférikus eszközöket is jelen, ami
    nem csak a régebbi fényképezőgépek eldobását jelenti, de a vele használatos eszközöket is. Rengeteg ipari szemét van így is, és ezek a 3-6 havonta megjelenő új típusok nem csökkentik a szennyezést.
    A Kodak 2003-ban 7 millió a Canon 5, a Sony 4 millió gépet gyártott és adott el. Azóta 4 év telt el.
    Nem károgni akarok csak a sok újdonság mellet ez is szempont. Biztosan vannak törekvések az újrahasznosítás területén, de fogadok töredéke a kereskedelemben eladott gépek mennyiségéhez.
    ____
    Karesz
    http://kareszka.extra.hu
  • G_ArchAngel #6
    a Canon G9-be visszakerült a RAW fileformátum...
  • BiG G #5
    A Canon Powershot G7 nem elég prémium?
  • rjudit #4
    RAW mentes Nikon Coolpix P5100. Egyre jobban butulnak a kompaktok...:(
    Pedig örülnék egy prémium kompaktnak, a DSLR mellé.
  • juzosch #3
    de ha a gyártósorról csupa 7-8-10-15 mpixeles ccd-k jönnek le ma már olcsón, akkor egyszerűbb azt belepakolni az ilyen gépekbe, mint külön lebutítottat csinálni. Ráadásul amrketingnek is kítűnő.

    és a 2-4 mpixeles kategóriba kezdenek betörni a mobiltelefonok.
  • vaddiszno #2
    marmint boven eleg 2-4 m-pixel is olyan tetu kis szenzorra, foleg 9/13 centis kepnek csaladi albumba
  • mikloss #1
    Az S510-nek és az S700-nak csiszolt alumínium a háza? Jókis gépek, második gépnek zsebbe tökéletesek, bár azért az a 12 megapixel nem kellett volna bőven elég a 8 is...