Szekeres Viktor

Ne szórakozz Zohannal!

A fodrászként szerencsét próbáló, hajvágás után az idős hölgyvendégeit a hátsó szobában megküldő izraeli terrorista története kellemes meglepetés

Adam Sandler 2002 óta minden évben jelentkezik egy nagyközönségnek szóló filmmel, s nem volt az másképp idén sem. A 2006-os Távkapcs és a 2007-es Férj és férjet követően megérkezett hozzánk is a Ne szórakozz Zohannal. A Zohan, akárcsak a Csontdaráló és a Kismenő kivételével a Sandler-filmek zöme, saját kútfőből való, eredeti ötleten alapuló próbálkozás, hogy reflektáljunk a folytatásos filmek közönségsikeréről szóló korábbi cikkünkre. De mi más is lehetne egy, a gyilkolászást és a folytonos háborút megunó közel-keleti katona története? (Mi más, mint valóság, hiszen az alapötletet egy valóban izraeli katonából lett fodrász szolgáltatta.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Zohanról két dolgot érdemes tudni: egyrészt fél kézzel elintéz egy palesztin hadosztályt, másrészt pedig a lábai között hatalmas..., ööö, potenciál rejtezik, s ezen két tulajdonságát általában be is veti a jó cél érdekében. Azonban Zohannak van egy titkos vágya is, miszerint fodrász szeretne lenni, s mivel népének és az ellenségnek folytonos torzsalkodását is unja, ezért miután megrendezi halálát, felkerekedik, hogy szerencsét próbáljon Amerikában, csak hamuba sült pogácsát nem visz magával.

Természetesen a Lehetőségek Földjén nem nagyon kapkodnak az izraeli fodrászok után, pláne, ha azok a '80-as évekbeli divatnál vannak leragadva. A "fish out of the water" szituációt megvalósító komédia addig van igazán elemében, amíg Zohan próbálkozik, lelkesen keres és kutat, ismerkedik az amerikai kultúrával és a fodrásztársadalom elvárásaival. Amikor azonban Zohannal együtt megállapodik a film, rögvest előjönnek a hibák is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A remek és leginkább pörgő, ötletes kezdést, nagyjából az 50. percnél meglehetősen nagy hullámvölgy követi, ráadásul ekkor kezd kirajzolódni a történet irányvonala is, mely - ahogy azt sejtettük - a szokásos amerikai tanmesébe fog idővel átcsapni, akár akarjuk, akár nem. Mivel azonban az "üzenet" annyira egyértelmű, nem is zavar minket túlságosan a moralizálás és a klisépatronok pufogtatása. (Azt zárójelben azért tegyük hozzá, hogy a Zohant, akinek van rá lehetősége, eredeti nyelven nézze meg abban az egy moziban, ahol így látható. Az angol nyelv sokkal gazdagabb akcentusokban és ezáltal viccesebb is, mint az, amit az egyébként tisztességesen teljesítő Csőre Gábor levág egyenarab akcentusként Adam Sandler szinkronhangjaként.)

Persze a fő üzenetet Sandler-módra sok altesti, dugós poénnal kell elképzelni, így a prűdebbeknek nem ajánljuk tiszta szívvel a filmet, ellenben a jelenséget még csak a tévében megtapasztaló kora tinédzser korosztály minden bizonnyal dőlni fog a röhögéstől. Valószínűleg a színészek is dülöngélhettek jobbra-balra, hiszen, akárcsak a Mamma Mia!-nál, itt is muszáj megjegyezni, hogy szinte lerí róluk, mennyire élvezték a forgatást, s ez általában a végeredményen is meglátszik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Egyszóval, ahhoz képest, hogy a Zohan az elmúlt évek legkevésbé sikeres Sandler-filmje (ha valaki elárulja, hogy miért érdekli az embereket jobban a lejárt melegházasság téma, mint egy izraeli katona-hajszobrász, kap egy piros pontot), akárcsak a Férj és Férj, dettó a kellemes meglepetések közel tartozik. Több, mint csak egy tipikusan közepes hollywoodi komédia, főképp, ha a hasonlóképpen kedvezőtlen kritikai fogadtatást vesszük figyelembe.

Persze azt el kell ismerni, hogy a hirtelen robbanó gegek mellett leginkább a vendégszereplő gárda tartja életben a filmet, akik között ott van főgonoszként Michael Buffer, de láthatjuk George Take-től John McEnroe-n keresztül John Turturróig Sandler legtöbb cimboráját, köztük természetesen a tavalyi japán karaktere után ezúttal palesztinként domborító Rob Schneidert is, aki egyébként a Zohan legbénább, legunalmasabb történetszálát kapta meg. De sebaj, őt kiegyensúlyozza a nagyon aranyos és teljességgel háttérbe szorított Emmanuelle Chriqui, akinek a kedvéért az ember menten elkezdi nézni a Törtetők című tévésorozatot is.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Ne szórakozz Zohannal! (You Don't Mess With The Zohan)
magyarul beszélő amerikai vígjáték, 113 perc, 2008

Rendező: Dennis Dugan
Forgatókönyvíró: Judd Apatow, Adam Sandler, Robert Smigel
Zeneszerző: Rupert Gregson-Williams
Operatőr: Michael Barrett
Producer: Adam Sandler

Adam Sandler (Zohan)
Emmanuelle Chriqui (Dalia)
Barry Livingston (Gray Kleibolt)
Nick Swardson (Michael)
Lainie Kazan (Gail)
Rob Schneider (Salim)
John Turturro (A Fantom)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #42
    Erre a filmre egy jelző illik igazán: Idióta! De azért elmegy...
  • Scamp #41
    A vígjátékok azért nem annyira sikeresek mert nincsenek bennük látványos jelenetek, hatalmas robbanások amik arra ösztönözzenek hogy minél nagyobb vásznon nézd meg a filmet. Ezért inkább spórolnak az emberek a mozijegyen ilyen filmeknél.

    Egyébiránt nem értem kinek mi baja ezzel a filmmel mert sztem hatalmas.Szénné röhögtük az agyunkat rajta. A sztori abszolút nem érdekes, sztem itt nem feltétlen az a lényeg hanem a sok poén.
  • trident #40
    Koncentrációs táborok, civilek bombázása, terrorcselekmények, más országokban folytatott fegyveres akciók, háborúk kirobbantása mondvacsinált okokból. Szerintem is békés országok.


    A filmet megnézzük barátnőmmel, tetszettek a filmjei de bennem is megvan a gyanú, hogy a sablonokat és kliséket most sem fogják hanyagolni.
  • red bull #39
    már megvan
  • red bull #38
    Van pár szám ami teccik a filmbe. Honnan lehetne leszedni? Pontosabban az a zene érdekelne amikor az 1. vendége fejét mossa meg locsol össze vissza. Remélem tudjátok melyik számra gondolok, előre is kösz.

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Egyébként ebben a verzióban: Ne.szorakozz.Zohannal.2008.R5.XviD.CUSTOM.HunDub-RH
    46:19 - nél kezdődik el a zene.
  • Loverman #37
    igazad van, Izrael területe nem a zsidóké, Magyarország is jobban teszi ha visszaadja a területet a keltáknak
    az USA és Izrael meg a gonosz tengelye, ja persze
  • Loverman #36
    látom még mindig nem jöttél rá hogy teljesen szubjektív hogy kinek mi tetszik, nem mondhatod meg hogy melyik az abszolút jobb vagy rosszabb csak azért mert neked az tetszett... na majd rájössz ha felnőttél.
  • mobile85 #35
    Szerintem teljesen kóser film volt! :D De izlések és pofonok!
  • daxan #34
    Nekem annyira nem jött be a film, sokkal jobbra számítottam.
  • Voronyezs #33
    Off-

    "Izrael folyamatosan veszélynek van kitéve(Egyiptom, Palesztina stb.)"

    Veszélynek?? Milyen veszélynek? Jaaa tudoom, hogy Egyiptom vette el tőlük a Suezi csatornát,és a Palesztinok is mindig bántották a csöpp, gyenge Izraelt...
    Nehogy már őket védd, az USA és Izrael a legmocskosabb országok közé tartoznak ezt állítom. USA meg Izrael tömve van atommal, és pl most hogy Irán is akar atombombát, egyből elkezdtek ajvékolni hogy "jajj ezt hogy képzeli, dehát ott az egyezmény stb"...akkor nekik milyen alapon lehet?? ez érdekelne:)

    Azon meg senkivel se akarok komoly vitát nyitni hogy kié is igazából az a terület ahol Izrael fekszik...ez kétoldalú... persze ha valamit félreértettem olvasás közben és indokolatlanul magyarázok itt neked, akkor bocsánat :)

    Nekem a film már elvből nem tetszett, már mindenhol szent emberek a zsidók( persze van köztük sok rendes, én is ismerek) de ez már szvsz túlzás... ettől eltekintve jóhangulatú, de poénokban már eltúlzott film volt.