MTI

Liongates-klipek a YouTube-on

Ha nem tudod legyőzni, állítsd magad mellé. Ez az egyszerű igazság vezette a hollywoodi Lionsgate filmstúdió döntéshozóit, amikor hosszas csatározás után a perek helyett a megállapodást választották a Google YouTube-szolgáltatásával.

A Google bejelentette, hogy társul a stúdióval, amely átengedi bizonyos filmjeinek klipjeit a videomegosztónak, viszont cserébe részesedik a honlap hirdetési bevételeiből. Így aztán a Fűrész-sorozat vagy a Dirty Dancing - Piszkos tánc moziklipjei legálisan is felkerülnek a szájtra, s a stúdiónak nem fő majd a feje, hogy mit is kezdjen azokkal a filmrajongókkal, akik jogtalanul fel- és letöltik azokat, mint ahogy az utóbbi produkció esetében ez meg is történt. Patrick Swayze legendás mozijának engedély nélkül YouTube-on futó klipjeit rövid idő alatt egymillióan látták. Ez már nyilván gondolkodóba ejtette a filmesek marketingeseit, akik úgy okoskodtak, hogy minek idegenítenék el a rajongókat, mikor hasznot is húzhatnak az ügyből.

A Lionsgate egyébként a Viacom fennhatósága alá tartozó Paramount Pictures után már a második filmstúdió, amely beadta a derekát az új médiumnak. Igaz, a Paramount a Facebookkal szerződött márciusban, és több ezer filmklipjét a közösségi portálra feltett Voozoo programból engedte elérni. (A Paramount azért választotta a Facebookot, mert a Viacom éppen zaftos szerzői jogi perben áll a YouTube-bal.) A Google egyébként nem titkolta, hogy a többi hollywoodi stúdióval is tárgyal már hasonló partnerségről. Az idő pedig az interneteseknek dolgozik, hiszen mindenki előtt ott lebeg a zeneipar szélmalomharca az illegális letöltések ellen.

Bár a nagy stúdiók filmjeinek YouTube-on keresztüli letöltéséről még nem esett szó, a Hollywood Reporter cikke szerint azért ez sem kizárt. A népszerű videómegosztó ugyanis a közelmúltban felállított egy "vetítőt" (Screening Room), ahol kísérleti jelleggel független filmeket kínál letöltésre. A tervek szerint kéthetente frissítik majd az állományt. Most éppen például a The Danish Poet (A dán költő) című gyöngyszem is látható, amely 2007-ben elnyerte a legjobb rövid animációs film Oscar-díját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!