Berta Sándor

Letörné a szerzői jogvédők monopóliumát az EU

Az Európai Bizottság (EB) döntésre szánta el magát és 50 évről 95 évre növelné a zenei szerzői jogvédelmet.

A reformterveket Charlie McCreevy, az Európai Unió (EU) belső piacokért felelős biztosa jelentette be Brüsszelben a bizottság ülésén. Amennyiben a javaslatcsomagot elfogadják, az gyökeresen megváltoztathatja a szerzői jogvédelem felépítését, hiszen nem csak a jogvédelem időtartamát hosszabbítanák meg, hanem egyúttal jelentősen korlátoznák a nemzeti szerzői jogvédő szervezetek jogköreit is. Neelie Kroes, az EU versenyügyi biztosa szerint az előterjesztés célja az, hogy például a német Gema elveszítse a helyi monopolhelyzetét és a korábbi partneri viszony helyett konkuráljon más országok szerzői jogvédő szervezeteivel.

A szakértők úgy vélték, a helyzet egyértelmű lesz: a művészek alkotásai hosszabb ideig élveznek majd védelmet, azonban a szerzői jogvédő társaságoknak harcolniuk kell majd egymással, ez pedig jelentősen kihathat a zenei licencek, ezáltal pedig közvetve a zeneszámok és a zenei albumok árára.

Jelenleg minden eladott CD vagy DVD árának egy bizonyos százaléka közvetlenül a szerzői jogvédőkhöz folyik be. A licenceket minden országban külön adják ki, vagyis, aki minden európai államban meg akar jelenni a piacon, annak minden helyi szerzői jogvédő társasággal külön meg kell állapodnia a licencdíjakról. Ez az Európai Bizottság szerint sérti a szabad verseny szabályait. Amennyiben elfogadják a két indítványt, a Gemának és a többi szervezetnek 90 napon belül meg kell szüntetnie a monopolhelyzetét. A jogvédő társaságok a művészeknek kínált szolgáltatásokkal versenyezhetnének egymással.

A szerzői jogvédelem meghosszabbítását a zenészek és a kiadók támogatják, a fogyasztóvédők és a gazdasági szakemberek viszont ellenzik. Viviane Reding, az EU távközlési biztosa szintén támadta az elképzelést, mondván a hosszabb jogvédelem csak a nagy és ismert művészeknek jelentene több bevételt, a kisebbeknek nem. Ráadásul a meghosszabbítás nehezítené a zeneterjesztést és a kulturális archiválási programokat is indokolatlanul megdrágítaná.

Korábban európai szerzői jogvédők nyílt levelet írtak, míg a jogvédelem időtartamának növelését ellenző tábor tagjai online petíciót indítottak. Az Európai Parlament (EP) egyszer már elutasított egy hasonló beadványt. Amennyiben az Európai Bizottság elfogadja McCreevy és Kroes előterjesztését, akkor az ügy ismét az EP, majd az Európai Tanács elé kerül. Charlie McCreevy legutóbb idén februárban ismertette elképzeléseit, igaz az ötlet már 2005 augusztusában és októberében is felmerült. Azóta a zenei licencek megváltoztatását bírálta az Európai Zeneszerzők és Dalszövegírók Szövetsége (ECSA) és annak egyik vezetője, Robin Gibb, a legendás Bee Gees együttes egyik tagja is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eto demerzel #26
    valoban voltak olyan lepesek amiket el lehet itelni es el is kell. de masok is hasznaltak a first strike elvet. es ne gyere avval hogy csak a zsidok a hibasak mindenert. ok minden jonak az elrontoi. kulomben is en semmi esetre sem akarlak meggyozni. csak szerintem ertelmetlennek talalom az egesz zsido utalatot. valaki anno azt mondta hogy es azota ha barhol barmi gond van akkor eloveszik. es altalaban a kisebbseg a hibas (mind1 hogy milyen etnikumhoz tartozik).
  • eto demerzel #25
    akkor talan ez itt jobb: http://www.helyihaboruk.lapok.hu/keret.cgi?/izrael48elott.htm ber lehet hogy ez szerinted 1 cioniosta muve. olvazsd el kik vezetek az elso tamadasokat? idezem: "melynek következtében 1919-ben arab lázadás tört ki Jaffában, több halálos áldozattal." arabok voltak nem zsidok.
  • Sanyix #24
    Minek nézzek utána? Az ott állomásozó angol katonákat(őket csak 48-ig, mert elmenekültek a terrorista zsidók elől, és ezzel sajnos csak megerősítést kaptak a terroristák tevékenységük folytatására, ami máig tart usa támogatással), vagy arabokat robbantgatták, főleg a járműveiket persze amikor beültek. Fegyverekkel támadtak helyörségeket, arab táborokat. Láttam erről pár dokumentumfilmet, és olvastam róla eleget. És persze látszik hogy amióta ott vannak, szinte folyamatosan háborúznak valakikkel. És nem az arabok támadnak csak (amihez egyébként joguk is van, mert egy idegen nép foglalt el erőszakkal tőlük egy területet), hanem az izraeliek is sokszor figyelmeztetés nélkül bevonulnak, szétlőnek ezt azt.
  • eto demerzel #23
    akkor nezzel utanna kerlek szepen. nem volt robbantgatas meg stb. az elejen... :) eloszor megvetek a foldeket az ottlakoktol, utanna meg szepen kiebrudaltak oket. jogos volt. reszint. reszint nem. senki sem mondta nekik hogy adjak el a foldeket. mint ahogy magyarorszagon is mindenki joszantabol adja el. a romanok nem megveszik. hamegnezed varad melett a magyar teruleten levo falukban, s nem csak ott, tele lett romanokkal.de sajnos ennel van roszabb is :( a kovetkezot szerintem meg fogod erteni. nem a zsidok a bunos, nem mindenben. a baj ottvan hogy mindent megvettek a kulfoldiek, ertem ez alatt a nyugatot. van-e meg olyan nagyvalalat ami meg nincs kulfoldi kezben? es nem kell mindenhol a zsidokat hibaztatni. en nem hiszek az osszeeskuvesekben, bar nem zorog a harszt ha nem ...

    p.s. bocs a helyesiras-ert de gyorsan irtam es nem volt idom leelenorizni. mea culpa.
  • Sanyix #22
    A robbantgatást, lövöldözést nem nevezném megvételnek...
  • JMáté #21
    Nem mindig tudom követni a brilliáns gondolatmeneteidet, de ez nyilván az én korlátolt szellemi képességeimnek tudható be.
  • eto demerzel #20
    ocsem, az a foldet megvettek. hogy hogy nincs orszaguk? amugy meg jobb lesz ha korbe nezel. a romanok megveszik nalatok a foldeket oszt mehetek ti is.
  • Sanyix #19
    Nekik nincs országuk, amilyük van azt is csak fegyverrel meg agresszióval tartják fent, amcsi segítséggel.
  • smv #18
    Itt a tuti biznisz: alapítsunk jogvédő szervezetet:D Csinálni nem kell semmit, a pénz meg jön a számlára. Van is ötletem: adóztassuk meg a papírlapokat (lehet h kottát írnak rá) a hangszereket (tuti h jogvédett dolgokat fognak rajtuk játszani) a hangfalakat (dettó) fülesekkel stb együtt, kalapácsot (el lehet vele kopogni midnenfélét) a kukákat (azon is lehet dobolni) ésígytovább.
  • vax #17
    Már ne haragudjanak, de milyen dolog zeneiskolai diákok nyilvános előadásáért, ahol a 200-300 éve élt szerzők (Bach,Beethoven, Mozart stb.) műveit adják elő jogdíjat fizettetnie Art....s-nak. Szép. Elmennek .... pic....ba.