Napi Online

95 évre emelkedhet a szerzői jogvédelem

Az Európai Unióban 50-ről 95 évre emelkedhet a szerzői jogvédelem időszaka az előadóművészek számára, ha az unió döntéshozó szervei és a tagállamok elfogadják az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa, Charlie McCreevy erre vonatkozó javaslatát.

Ez azt jelenti, hogy a popzenei számokat előadó együttesek és énekesek sokkal tovább kaphatnak jogdíjakat a nótáik játszása után. A biztos nem elsősorban az olyan dúsgazdag sztárok anyagi helyzetén akar javítani, mint például Cliff Richard, hanem a kevésbé ismert énekesekén és a háttérzenészekén, akik nyugdíjas korukban sokszor csak szerzői jogdíjaikból számíthatnak jövedelemre. Őket sújtaná, ha a változtatás nélkül az '50-es, '60-as években készült számok jogvédelme tíz éven belül lejárna. Akik ezeket előadták, éppen most érnek nyugdíjas korukba, amikor a leginkább szükségük van munkájuk apránként befolyó ellenértékére.

McCreevy azt is kezdeményezi, hogy az alkotók kiadót válthassanak, amennyiben az, amelyiknél vannak, nem akarja újra kiadni zenéiket. A biztos emellett jogdíjat építene be az unió területén értékesített számítógépek, zenelejátszók, írható cd és dvd lemezek és más eszközök árába, amelyből a számaik másolásáért kárpótolnák az alkotókat.

A biztos hangsúlyozza, hogy felmérések szerint a szerzői jogdíj nem emeli meg jelentősen a számok játszásáért a kiadóknak fizetendő licencdíjat, ezért javaslata nem okozna áremelkedést a piacon. Ráadásul az így kiáramló pluszjövedelem várhatóan Európában indukálna többletkeresletet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sKie #9
    "Ettől függetlenül továbbra sem annyira a nyugdíjas zenészekről, mint inkább a kiadók haszonféltéséről van szó."
    Mindig is arrol volt szo.
  • simeon #8
    Köszi a linket. Így már egyértelmű, hogy nem szerzői, hanem hagfelvétel kiadási jogokról van szó, ami megint egy másik tészta. Ettől függetlenül továbbra sem annyira a nyugdíjas zenészekről, mint inkább a kiadók haszonféltéséről van szó.
  • bakagaijin #7
    Szerintem keress egy egy énekest aki eldalolja, juttasd fel a MAHASZ tetejére és máris nyertél. Ráadásul az énekesed joga az _előadás után_ 50 évvel lejár, míg a tied csak a _halálod után_ 70 évvel.
  • bakagaijin #6
    A kérdésedre a helyes válasz: Beatles (Apple Records). Ha nem változtatnak, akkor 5 éven belül lejár. Egyik lehetséges forrása a cikknek itt.

    Itt látszik, hogy a magyar cikkben a copyright-ot fordították szerződi jogvédelemnek, mert amúgy az egész cikk előadókról és producereikről szól. Róluk szól az 50 év, nem a szerzőkről.
  • bugger #5
    A cikkből biztos lemaradt az [x], mint az általában a hasonló csúsztatásokkal telieknél szokás. Ez az emelés nem a szerzőt, hanem a kiadót gazdagítja.
  • mrzed001 #4
    a kevésbé ismert énekesekén és a háttérzenészekén, akik nyugdíjas korukban sokszor csak szerzői jogdíjaikból számíthatnak jövedelemre
    És én a programom forráskódja után (amire szintén érvényes-e a szerzői jogvédelem ?!) miért nem kapok nyugdíjas koromban is manit ??
    Ja, hogy nekem újra és újra meg kell dolgozni a pénzért? Hogy is van ez ?!?
  • simeon #3
    A cikkel több gond is van. A szerzői jogvédelem a szerző(k) életében és, jelenleg, az utolsó szerző halála után még 50 évig védi a műveket. Érzésem szerint ezt akarják felemelni 95 évre, szóval ez a nyudíjas zenész dolog egy hülyeség. A másik gond, hogy SZERZŐI jogvédelemről beszélünk, nem HÁTTÉRZENÉSZ jogvédelemről, vagyis ha a háttérzenész történetesen nem szerzője a műnek, akkor neki mindegy, hogy 50 vagy 95 vagy 170 év a szerzői jogvédelem. Nekem ebből az egészből az jön le, hogy nemsokára lejárna a védettsége pár még jól eladható zeneműnek és ezt az örökösök és a kiadók nem akarják, így inkább megemelik a szerzői jogvédelem idejét.
  • bvalek2 #2
  • [HUN]PAStheLoD #1
    Oh, a szegény '50-es évekbeli előadók. Ennyél szarabb okot (kifogást?) nem is találhattak volna. Akik a '60-as években előadtak, már rég "nyugdíjasok" vagy meghaltak :|