Gyurkity Péter

Augusztusban jön az IE8 második bétája

A Microsoft több vezetője is megerősítette, hogy a böngésző második előzetes verziója augusztusban jelenik meg. Több újdonságot ígérnek a felhasználóknak és a fejlesztőknek egyaránt.

A szoftver hivatalos blogoldalán egyelőre csak annyit árultak el, hogy a Beta 1 verzió márciusi megjelenése óta mintegy kétmillió letöltést regisztráltak, rengeteg hasznos visszajelzés érkezett és ezúttal jóval több nyelvi változattal készülnek a megjelenésre. Az új funkciók és szolgáltatások szintén szóba kerültek, ám többnyire csak nagy általánosságban beszélnek arról, hogy mit is várhatunk majd az új előzetesben.

Ezek között szerepel a CSS 2.1 teljes körű támogatása, a szkriptek végrehajtásának felgyorsítása, részletes és hatékonyabb fejlesztői eszközök megjelenése, valamint az Activities és Web Slices funkciók felbukkanása, amelyet korábban szintén kifejtettek az oldalon. Az Activities lényege, hogy az egyes opciókat bármely weboldalról elérhetjük, levágva/lerövidítve ezzel a másolás-beillesztés jól ismert folyamatát, míg a Web Slices révén feliratkozhatunk az egyes oldalak külön kijelölt részeire, hogy csak arról a bizonyos részletről kapjunk folyamatos frissítést. Utóbbira példa egy eBay aukció, ahol kifejezetten egy bizonyos termék röplapját érhetjük el gyorsan, kizárólag a főbb adatokra koncentrálva, nem pedig a teljes oldalt letöltve.


Fontos változás, hogy a Beta 1 esetében támogatott 3 nyelv helyett immár 20 különböző változatban lesz elérhető az előzetes, ezek között pedig a magyar verzió is megtalálható lesz. A szoftvercég nagy hangsúlyt fektet az adminisztrátorok, oldaltulajdonosok felkészülésére, hiszen állításuk szerint az IE8 az eddigieknél jobban támogatja majd a szabványokat, vagyis a korábbi verziókra kihegyezett weblapok furán festhetnek majd a böngésző alatt. A felkészülést szolgálja az MSDN erre szakosodott weboldala is, amely a kompatibilitás kérdésével is foglalkozik.

A Beta 2 tehát augusztusban érkezik - addigra már a kezünkbe vehetjük a Firefox 3 végleges változatát, így eldönthetjük majd, melyik vonal mellett érdemes megmaradni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • richi105 #56
    Nem akarom én bántani a Microsoft-ott de az IE5 óta szenvednek és le vannak maradva szerintem.
    Persze az IE7 is azt ígérte hogy mekkora kompatibilis lesz a szabványokkal de a szomorú való az-az hogy ugyanolyan mint a IE6. Szóval én a webes dizájn miatt szívok rendesen az IE miatt és hiszem ha látom ezt a nagy szabvány követést bár már nem hiszek benne.
  • enyac #55
    Én örülök az IE8-nak, bár Firefox 3 felhasználó vagyok. Örülök, mert így talán végre elmozdulunk abba az irányba, hogy egy adott weboldal BÁRMELY böngészővel ugyanazt a képet mutassa, ill. hátha sikerül valami szép és gyors böngészőt alkotni, ami aztén arra inspirálja a konkurenciát, hogy még szebb, még jobb, még gyorsabb termékkel álljon elő! ;-)
  • floatr #54
    Nekem spec inkább az volt az idegesítő az IE-ben h kérdés nélkül újratöltött előre/hátranavigációkor, miközben általában csak meg akartam nézni megint vmit. Általában a POST-os oldalaknál egyébként rendre meg is döglött az IE, vagy a webapp.
    De az miért gond h meg kell esetleg nyomni a reload (Ctrl+R, F5) gombot?
  • Reg5 #53
    Grat a hszedhez.. Bár utolsó része tényleg igaz.
  • Sanyix #52
    A mindig újratöltésre kell bekapcsolni (asszem mostmár alapon így van), és mindig frissíti. Sokmindentől függ milyen gyors, de ezeket a tényezőket kizárva (netkapcsolat sebessége) a leggyorsabban tölt be/futtat le mindent.
  • tproli #51
    Ahogy cousin333 írta, ezt csak beállítás kérdése. Én még örülök is neki, hogy így van, mert ritkább az olyan, hogy szükségem van visszalépéskor oldalfrissítésre, mint amikor nincs.
    Ezt a ferrari-s hasonlatot már párszor olvastam itt az sg-n ezzel kapcsolatban, azt hittem már megvilágosodtak az emberek ezügyben. De úgy látszik, nem, illetve könnyebb ezt írogatni, mint utánanézni a dolognak.
  • asysoft #50
    6->7: tabbed browsing, biztonságosabb működés. Korábbiakat nem tudom:)
  • lck #49
    Kb. 2 hónapja még így volt.
    Akkor ment el tőle újra a kedvem.
  • cousin333 #48
    Elvileg már egy jó ideje nem így működik, pont az általad emltett okok miatt. Mondjuk visszaállítható az eredeti működés.
  • lck #47
    Sanyix !
    Nem tudom észrevetted -e hogy az Opera - ha visszalépsz az előzőleg nézett lapra, a cache-éből tölti be az egész lapot. Pl. SG fórumban, ha a kedvenc témáidban van egy hozzászólás, és azt megnézed aztán visszalépsz, ugyan úgy olvasatlannak hozza azt. De rengeteg más helyen is így van és ez nagyon bosszantó (nekem). Ha ráteszed hogy a lap mindig frissüljön akkor idegesítő módon újrarajzolja az egész lapot. Igy könnyű "Ferrarinak" lenni.
    Másrészt a böngészés sebessége sok egyéb tényezőktől lényegesen jobban függ mint attól hogy Opera v. ff.