Berta Sándor

3 millió dollárt kap a Wikipedia

A következő években összesen 3 millió dollárt kap az Alfred P. Sloan Alapítványtól a népszerű online lexikont üzemeltető Wikimedia Alapítvány.

A hírt Sue Gardner, a Wikimedia Alapítvány vezetője jelentette be. A szakember szerint az összegnek köszönhetően a közeljövőben sikeresen működtethetik majd az online lexikont és annak testvérprojektjeit. "Ez az adomány pénzügyi szempontból nagyon fontos a számunkra és azt mutatja, hogy az Alfred P. Sloan Alapítvány fontosnak tartja a munkánkat és bizalomra érdemesnek a szervezetünket" - írta többek között Sue Gardner. A közösségi enciklopédia "hatalmas előrelépést" hozott a tudás gyűjtése és rendszerezése terén - áll a Sloan Alapítvány közleményében.

A Wikimedia Alapítvány éppen a napokban költözött be a San Fransiscóban lévő új irodáiba és az alkalmazottak száma is 10-ről 15-re nőtt. Az aktuális üzleti évben a szervezet tervezett költségvetése 4,6 millió dollár. A legutóbbi kampányban azonban a működéshez szükséges adományoknak csupán a fele gyűlt össze, vagyis a felajánlás pont a legjobbkor érkezett. A Wikimedia helyzetét jelentősen javította, hogy az alapítvány az elmúlt hónapokban névtelen támogatóktól összesen egymillió dollárt kapott. Ez az összeg, valamint a mostani 3 millió dollár azonban még közel sem oldják meg az összes finanszírozási problémát. "Még nem mondhatom azt, hogy teljesítettük az idei költségvetésünk bevételi terveit. A beérkező összegek még jelentősen nőhetnek" - nyilatkozta Jay Walsh, a Wikimedia szóvivője.

A legnagyobb kiadási tételt a szerverek működtetése jelenti, ez önmagában éves szinten több millió dollárt jelent. Becslések szerint az online lexikon és testvéroldalainak működtetése a következő évben már akár 8,5 millió dollárt is felemészthet. A technikai költségek elérhetik a 4,9 millió dollárt és az alkalmazottak számát tovább bővítenék, 15-ről 20-ra. "Úgy vélem, a mostani adománynak köszönhetően megnyílhat az út a nagyobb támogatások előtt. Ráadásul ezek az összegek véget vethetnek a korábbi spekulációknak is, miszerint reklámokból kellene finanszíroznunk az oldalaink működtetését" - jegyezte meg Jimmy Wales, a Wikipedia társalapítója.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban kerül elő a kérdés, hogy miként lehetne biztosítani a Wikipedia jövőjét hosszú távon. Újra és újra pletykák kapnak lábra, hogy reklámokat helyeznének el a szócikkek mellett, vagy hogy az ismert márkanévben rejlő lehetőségek iránt kockázati tőkebefektetők érdeklődnek, köztük az amerikai Elevation Partners társaság, amelynek alapítói közt ott van Bono Vox, a U2 énekese. Alfred P. Sloan egyébként a General Motors elnöke és dúsgazdag filantróp volt. Az óriáscég vezetését 1923-ban vette át Pierre du Pont-tól. A nevét viselő alapítványt 1934-ben hozta létre.

A mostani bejelentés azért is fontos volt az internetes lexikon üzemeltetői számára, mert alig két hete jelent meg egy hír, miszerint adományért cserébe hajlandó a cenzúrára a Wikipedia alapítója. Az ügyet Jeffrey Merkey, a Novell számítástechnikai óriáscég egykori tudományos vezetője robbantotta ki, aki azt állította, hogy a Wikimedia Alapítványnak juttatott ötezer dollár (836 ezer forint) fejében Jimmy Wales, a lexikon atyja megígérte neki, hogy "latba veti a befolyását" és eltünteti a rágalmazó megjegyzéseket a róla szóló szócikkből. A botrány mindenesetre semmiképpen sem jött jókor a világ tíz leglátogatottabb weboldala között számon tartott Wikipediának, amely éppen idén ünnepelte hetedik születésnapját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • r4pid #8
    Átnéztem milyen gépeik vannak és hát a legjobb is ővkövület kb... a net meg a szoftverek a legdrágábbak, azokhoz nem tudom mennyiért jutnak hozzá. Még mindig nagyon soknak tartom
  • AtomHeart #7
    Olvass utana, es lasd be, hogy butasagot mondtal!
  • freemanone #6
    tény... de sajna a komolyabb IT-s cuccoknak az áruk is komolyabb
  • r4pid #5
    valszeg igazad van, de akkor is kva soknak tartom...
  • freemanone #4
    pár szervert? tudod te hogy mekkora szerverkapacitás kell ehez? nem 2filléres dolog... itt nem egy pár tízezres látogatottságú lapról van szó hanem world wide... Nézz meg pl egy websphere servert az IBM mennyiért ad. Elárulom hogy $100-200/proci/nap!!!, az ilyen és hasonló megoldások kellenek a wikinek is ahoz hogy ennyi felhasználót ki tudjon szolgálni. UW ATW meg ilyen vackok összteljesítménye is kevés lenne ehez. Plusz munkaerő... ott kint azért ne hidd hogy bagóért dolgoznak az ilyen rendszerek adminjai. 2-3 misi simán az ő zsebükben landol ebből. Itt egy egész évről van szó nem 1hónapról.
  • r4pid #3
    Miért szted mennyibe tart pár szervert + embert fenntartani 1 évre??? tuti nem 8 milka főleg dollárban...
  • ZoliJ #2
    miért, szerinted levegővel mennek?
  • r4pid #1
    Hmm küldök 1 levelet nekik h én 1 millió dollárból fenntartom nekik az oldalt:D

    Viccet félretéve nem tudom hogy mi kerül 8 millió dollárba....