Gyurkity Péter

Egyre több az előre telepített vírus

A felhasználókat gyakran figyelmeztetik a letöltésekben, fájlcserélésben és a levelezésben rejlő veszélyekre, ezek mellett azonban egyre többször jelentenek problémát a gyárilag előtelepített vírusok.

Erre hívja fel a figyelmet a Technology Review, amely az AP hírügynökségre hivatkozva számolt be az előre telepített vírusok felbukkanásának feltűnő gyakoriságára. Akármilyen hihetetlen, a felhasználók sokszor szembesülnek azzal, hogy frissen vásárolt digitális eszközükön, illetve személyi számítógépükön már a kibontást követően vírust találnak, amely csak egyetlen úton-módon fertőzhette meg a készüléket. Igen, magából a gyárból érkeznek az elektronikus kártevők, amelyek nem kis bosszúságot okoznak a mit sem sejtő vásárlóknak.

A tengerentúli tapasztalatok, valamint az erre alapozott vizsgálatok kimutatták, hogy a legtöbb esetben a kínai üzemekben kerülnek a vírusok a még be nem csomagolt termékekre, amely üzemek főként alacsony áraikkal vonzzák magukhoz a nyugati gyártókat, forgalmazókat és egyéb üzleti partnereket. A vizsgálatokból azonban az is kiderült, hogy nem a gonosz kínai hackerek, illetve vállalatok összeesküvéséről van szó, hanem pusztán hanyagságról, amelynek eredményeként az alkalmazottak egyes esetekben fertőzött példányokat tesztelnek a gyártó létesítményben, amely így könnyedén megfertőzheti a frissen legyártott és előre telepített rendszerekkel felvértezett termékeket.

A problémát az jelenti, hogy a legyártott termékek óriási száma, illetve a gyártók és partnereik titkolózása miatt szinte lehetetlen visszakutatni a vírus eredeti forrását, vagy akár csak megállapítani, hogy nagyságrendileg mennyi darabot érint a fertőzés. Mivel a legtöbb esetben csak a felhasználó bukkan a vírusra (ha egyáltalán rábukkan), igen nehéz megállapítani, hogy a kártevő miként és milyen okból/indítékból került az adott készülékre. Egyes biztonsági szakértők eközben arra figyelmeztetnek, hogy a esetek számának folyamatos emelkedése a hackerek beszállására utal, mintha megpróbálnák kideríteni, hogy valójában mennyire is érdemes ezzel a támadási formával próbálkozni.

A felhasználók számára marad a jól ismert tanács: a frissen vásárolt termékekre igyekezzünk minél előbb megfelelő vírusirtó és egyéb biztonsági szoftvereket telepíteni, ezeket azonnal frissítsük, hogy időben rábukkanjunk az esetleges kártevőkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba42 #33
    De hisz ez jó, ugyanis egy olyan extrát is kap az ember, amiért nem kellett fizetnie! xD
  • bakagaijin #32
    Ugye ez vicc, ugye? Minden oprendszerre van vírus, legfeljebb több ill. kevesebb attól függően hogy mennyire népszerű. De bármilyet használsz, szinte biztos hogy akad rá vírus is. Az egészen egzotikus platformokra is...
  • kisember #31
    "Ez kevés. fdisk /mbr, utána particionálás, majd formázás."

    Ez kevés. Ezt követően sohasem telepítsz rá windowst! Ez 100%-banmegóv a vírusoktól.
    (szép számmal vannak alternatívák, vagyis más oprenszerek)
  • arrakistor #30
    Ezzel azért nem értek egyet: a Symantec Norton Ghost az (egyetlen) jó termékük, bár partició tükröző programot még én is tudnék írni, ha nekidúrálnám magam.
    És én az összes többi nagynak kikiáltott vírusírtótól is írtózom... lásd:
    kaspersky, panda, nod32 stb.. főleg azoktól amelyek a windows beépített tűzfalánál is okosabbnak hiszik magukat és 10x jobban idegesítik a júzert mint a legidegesítőbb pop-upos adware.
  • Bith #29
    Aki bármilyen Symantec terméket próbál meg használni, az meg is érdemli...
  • arrakistor #28
    és amint azt írtam ghostolni lehet egy nap egyszer , de lehet többször is ;-)

    tkp. minden nagyobb telepítés , rendszeráttúrás előtt és után érdemes, tulképp nincs minimum vagy maximum limit két ghost közt eltelt időben, ezt mindenki ráérzésre tegye. nekem ez úgy jön ki, hogy a fent leírtak szerint, minden nagyobb rendszerkotorászás előtt és után, de minimum hetente egy ghost. Reghostolnom pedig nem kellett már 4 éve, és akkor sem vírus miatt, hanem mert én elkeféltem valami rendszerbeállítást.
  • arrakistor #27
    skype nem figyel, csak megfigyelhet.
    a szolgáltató és köztem van 8 rúter amin TE nem élsz vissza az OTP-s adataimmal, de a maradék 7 közül számítsd ki mennyi az esélye ! Ezért mondtam a https:// SSL tunnel-t. A ghost a megoldás. Először elghostolod a frissen telepített rendszert aztán a feltelepített programokkal együtt ghostolsz és ha bekapsz egy vírust, mert lúzer vagy, akkor visszaghostolsz a legkésőbbi , még vírusmentes állapotra. Ennyi. Van még kérdés?
  • homeless #26
    Te hülye vagy a skype mit figyel meg??? Majd pont téged fognak figyelni. Ennyi erővel a szolgáltatód is megfigyelhet, vagy ha mész az otp oldalára és mondjuk 8 router van közted és az otp között, akkor a 8 közül bármelyiken megfigyelhetnek, ha akarnak. És akkor mivan? Semmi. Nálunk én is megfigyelhetem, hogy az alkalmazottak mit neteznek, vagy elolvahatnám az e-mailjeiket, de nem nézem meg mert ki a faszt érdekel, hogy mit leveleznek? A ghost milyen megoldás? Mit ghostolsz vissza, a frissen telepített rendszert? Akkor azt is mondhatjuk, hogy az egyetlen megoldás a vírusok ellen ha kihúzod a kábelt.

    #24: ennyivel le van tudva? ok.
  • arrakistor #25
    nekem , kaspersky nélkül se volt vírusom a windowson és a skype-n kívül, viszont én most az átlaglúzerekhez szóltam, akik nem képesek kiszedni kézzel a redzsisztriből a vírusokat.
  • arrakistor #24
    ez a kenegetés és a szépítgetés.