SG.hu

Megújult az ASVA szerzői jogi kézikönyve

Megújult a Szerzői Jogi Kézikönyv, egy Bérczes László, Lendvai Zsófia és Gyenge Anikó által írt és Gyenge Anikó jogi szakértő által szerkesztett, 148 oldalas mű.

A közérthetően megfogalmazott, hasznos kézikönyv kitér a szerzői jogvédelem alapfogalmaira, részletezi a szerzői jog védelmének polgári jogi, büntetőjogi és vámjogi eszközeit egyaránt. A könyv különös figyelmet szentel az Európai Unióhoz történt csatlakozását követően hatályba lépett új, meglehetősen összetett vámjogi szabályozásoknak, valamint részletesen vizsgálja az új technológiákra vonatkozó, a műszaki intézkedés kijátszásának és a jogkezelési adat meghamisításának tényállását is. A kötet továbbá tartalmazza a legfontosabb jogszabályokat, illetve jogszabály-részleteket, és kitér az elmúlt évben foganatosított BTK jogszabályi változásokra is. A jogszabályok között megtalálható a Szerzői Jogi Szakértő Testület állásfoglalása a magáncélú másolásról.

Bár az 1999-es új szerzői jogi törvény hatályba lépését követően nem sokkal született olyan kézikönyv, mely az internet szerzői jogi kérdéseire is koncentrálva beszél a témáról, és lassan az egyetemi jegyzetek száma is bővül, mégis 2006-ig hiányzott a piacról az a szemlélet, melyet a Szerzői Jogi Kézikönyv képvisel. A napokban az ASVA honlapján immár a kötet megújult, frissített változatát olvashatják az érdeklődők. Az útmutató elsősorban azoknak a szakembereknek szól, akik a szerzői joggal a gyakorlatban találkoznak, de akik nem feltétlenül jogi végzettségű szakemberek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Polemius #4
    Vajon ez esetben kivételesen tényeket, a valós jogszabályokat írták le?
    Vagy szokás szerint hazudoznak, csúsztatnak és saját szabályokat és szabályértelmezéseket kreálítak, mint ahogyan azt megszokhattuk tőlük?
    Van egy tippem.
  • matt taylor #3
    Az asva Monnyon le
  • Csaba42 #2
    Milyen [x]?
  • bugger #1
    Egyfelől -mivel ASVA- biztos, hogy kihagytak olyan tényeket, mint az, hogy otthoni használatra filmet, zenét letölteni teljesen legális, másfelől.... hol a [x] a cikkből?