MTI

A bolti eladók is felelnek a szerzői jogsértésért

Az illegális szoftverterjesztésen ért vállalkozás vezetője és munkatársai egyformán büntetőjogi, továbbá kártérítési felelősséggel tartoznak, a felelősség alól az a bolti eladó sem mentesül, aki - ingyen vagy csekély térítés ellenében - "rajta felejti" az operációs rendszer vagy szoftver alkalmazás állítólagos tesztpéldányát a PC-n - közölte Business Software Alliance (BSA) magyar irodája szerdán.

A közlemény szerint az elmúlt időszakban jónéhány számítás-technikai kiskereskedelemmel foglalkozó bolt alkalmazottja, illetve vezetője ellen indult büntetőeljárás, mivel alapos a gyanú, hogy illegálisan telepített, illetve "a gépen hagyott" szoftverekkel értékesítettek személyi számítógépeket. A BSA szerint a jogsértő tevékenység nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon évente több száz milliárd forint folyik át a fekete gazdaságba, 30 milliárd forint adóbevételtől fosztva meg az államot, és több ezer legális számítástechnikai munkahelytől a munkavállalókat.

A számítógépet vásárlók megtévesztése szintén hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon az illegális szoftverhasználat 7 százalékponttal meghaladja az Európai Uniós átlagot, és az ingyen felmásolt szoftverekkel szinte lehetetlen helyzetbe hozzák a legálisan működő kereskedőket. A Magyarországi arány tavaly 42 százalék volt. A BSA és rendőrség tavaly több mint ezer boltot vizsgált meg országszerte, és mintegy 200 számítástechnikai boltnál merült fel, hogy üzletszerűen megsértik a szerzői jogi törvényt.

A meglátogatott boltok mindössze 15 százaléka adott korrekt felvilágosítást a szoftverekkel, illetve azok jogtisztaságával kapcsolatban. A boltlátogatásokat követően számos esetben indult büntetőeljárás a szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt, illetve több szoftverfejlesztő jelentette be polgári jogi igényét a szoftverek jogosulatlan terjesztőivel szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MrPrise #1
    "Az ingyen felmásolt szoftverekkel szinte lehetetlen helyzetbe hozzák a legálisan működő kereskedőket."
    Hah. A szoftverek árai hozzák őket lehetetlen helyzetbe IMHO.