SG.hu

Azonosították a Storm botnet szerzőit

Amerikai és orosz hatóságok végre kiderítették, kik állnak a Storm mögött. Ám letartóztatni őket nem olyan könnyű - írja a Virusbuster hírlevele.

Ahogy minden idők egyik legfertőzőbb számítógépes kártevőjét nem egy vírusirtó a mai napig nem képes elkapni, a rosszindulatú szoftver szerzőinek is mindeddig sikerült egy lépéssel megelőzniük az igazságszolgáltatást. És bár most sikerült felgöngyölíteni az ügyet, a diplomáciai, bűnüldözési és kormányzati bürokrácia labirintusában útjukat kereső orosz hatóságok még mindig nem hozták nyilvánosságra: pontosan hányan és kik kerülhetnek majd a vádlottak padjába. Már ha és amikor oda kerülnek. Az amerikai igazságügynek nem lesz könnyű dolga, ha a kiadatásukat kéri. Bár a Storm amerikai cégeknek okozta a legtöbb kárt, szinte minden országban vannak kárvallottak.

"Általános jelenség, hogy a számítógépes bűnözők vagyonukkal és eszközeikkel együtt olyan országokba települnek át, ahol nagyobb eséllyel kerülhetik el az igazságszolgáltatást - jelentette ki Jon Praed,, az Internet Law Group alapító tagja. - Sok amerikai hacker tette át székhelyét az Egyesült Államokból Délkelet-Ázsiába, Latin-Amerikába és egyes európai országokba." A Storm írói Szentpétervárott működtek. Ez a város egyébként mágnesként vonzza a számítógépes bűnözőket. Több más hírhedt csoport - például a MPack rosszindulatú kódfejlesztő készlet alkotógárdája - is itt "dolgozik".

És bár mindez már ismeretes a hatóságok előtt, mégsem sikerült eddig felszámolni a bandákat - amerikai szakértők szerint azért, mert az orosz fél nem működik megfelelően együtt az Egyesült Államok szerveivel. Ugyanakkor elismerik: az utóbbi időben az FSB, a volt KGB helyébe lépett orosz titkosszolgálat határozottabban kezdett el fellépni a hackerek ellen. Legutóbbi nagy fegyvertényük a Pinch - egy rendkívül fertőző, banki információkra vadászó féreg - alkotóinak letartóztatása volt. Ha ezt hasonló lépések követik, a számítógépes bűnözők már Oroszországban sem érezhetik többé biztonságban magukat - állapítják meg amerikai elemzők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vorpal #3
    akasztani - kabátot ruhaszögre
  • Komolytalan #2
    Letartóztatják, aztán beszervezik őket. Így kell ezt kérem.
  • rigidus #1
    Itt nem egy orosz titkosszolgalati akciorol van szo?