Gyurkity Péter

Virtuális világot tervez a NASA

Elsősorban oktató jelleget szánnak a NASA által tervezett virtuális világnak, amely egy új MMO-játék alapjaként tudósok, mérnökök és felfedezők új generációjának kialakulását segítheti elő.

Az amerikai űrügynökség terveiről a BBC számolt be, kiemelve, hogy a NASA már kapcsolatba lépett több fejlesztői céggel a kivitelezést illetően. A cél a megfelelő partner megtalálása és kiválasztása, hogy a lehető leghamarabb - ám a szükséges körültekintéssel és precizitással - elkészüljön a valós univerzumon alapuló virtuális világ, amely a leendő szakemberek inkubátoraként működne.

A virtuális világ manapság egyet jelent az MMO, vagyis a massively multiplayer online játékokkal, amelyek oly népszerűvé váltak az elmúlt évek során, gondoljunk csak a World of Warcraft-ra, amely mindössze egy a sok közül, ám népes táborával gyorsan maga mögé utasította az elődöket.

Némileg eltérő pályát követ a Second Life, amely nemcsak az otthoni felhasználókat, hanem a vállalatokat is igyekszik rábírni a megjelenésre, saját központ, épület, vagy egy teljes sziget felépítésére, hogy azután ezen keresztül népszerűsítsék magukat, a meglévő, vagy akár teljesen új szolgáltatásokkal csábítva a környékre az úgynevezett avatárokat. A NASA valami ilyesmit tervez, pontosabban a kettő egyfajta egyvelegét.

Ez a platform nemcsak betekintést nyújtana az érdeklődőknek űrkutatás világába, de a szervezet számára is olcsó és gyors utánpótlási csatornát jelentene. A játékosok ugyanis a megfelelő tapasztalatok megszerzése után könnyebben léphetnének a pályára, némileg magabiztosabban érkezve az ügynökséghez, mint a hagyományos rekruták. Az MMO tehát nemcsak az univerzum, de egy esetleges karrier felfedezését, a sarokkövek kitapintását is biztosítaná, nagyon is valós következményekkel.

A játék motorját leíró dokumentum egy olyan fejlesztésről ír, amely nagyon fontos szerepet szán a valós fizikának, és lehetővé teszi a játékon belüli kutatásokat és kísérleteket. A szervezet megkeresésére legkésőbb február 15-ig kell válaszolnia a kiszemelt vállalatoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • balee66 #10
    Nincs ezzel semmi baj. Ez a jövő.
    Aki kockulásra hajlamos, az eddig is megtalálta a módját, ha pedig oktató céllal jön létre egy MMO, az főleg nem gond...
    Bár szerintem az egész mögött az áll, hogy a NASA-nál kevés a szakember, és így próbálják a szakma irányába terelni a fiatalokat.

    [Amikor a Popeye című képregény és rajzfilm megjelent, 19%-al nőtt a gyermekek körében a spenótfogyasztás ;P]
  • Bexter #9
    Szoval kockagyárat akarnak...
  • dez #8
    Viszont nem biztos, hogy jó, ha túlságosan a fejükbe verik, ezzel már tudat alatt is korlátok közé szorítva a fantáziájukat.
  • tnm #7
    senki nem is mondta. de ahhoz, hogy tovább sikerüljön fejteni a rejtélyeit az, hogy a jelenlegi tudásukat megpróbálják átadni az arra fogékony fiataloknak, sztem jó, kivitelezhető, és nem káros dolog, mint ahogy ennek Te ellenkezőjét sugalltad

    [most a szülők pl. ne tanítsák beszélni a gyereket, mert kizárt, hogy a szülők azt a nyelvet beszélnék, és olyan helyesen, mint amit a gyerek felnőtt korában fog??]
    Nem lehet a kivételekkel, meg az ismeretlenekkel kezdeni az oktatást!
  • dez #6
    A "nagy dolgok" (pl. csillagok, szupernovák, fekete lyukak, galaxisok) fizikája sem épp teljes és végérvényes.. Meg mintha a Naprendszer mérettartományban is bibi lenne a gravitációval (pontosabban a fizikánkkal).
  • tnm #5
    pontosan, csak a sz@rdobálás dinamikája érdekli őket:)
  • joebacsi #4
    akkor vizeletmintával ne próbálkozzak, mi? :)
    (tudom, szarvót :D)
  • tnm #3
    sztem a NASA-nal elsősorban a nagy dolgok fizikájában érdekeltek
  • dez #2
    Aztán majd csodálkoznak ezek a "szakemberek", hogy a valóságban kicsit máshogy működik pl. a fizika, mint a szimulációban. Pl. a kvantummechanikában naponta fedeznek fel új effektusokat, amiket nem lehetett előre látni. Egyes ilyen effektusokat még csak szimulálni sem lehet, max. majd egy kvantumszámítógéppel.
  • tnm #1
    remélem akkor ingyenes lesz, hamár az "észt" akarják kiszűrni