Berta Sándor

CES: 32 GB-os memóriakártya a Panasonictól

Ez az első SDHC memóriakártya, amelyre akár 32 gigabájt adat is elfér. A Panasonic azonban nem csak a tárolókapacitásra koncentrált, hanem az írás és az olvasás gyorsaságára is.

A konszern az új terméket az idei Consumer Electronics Show keretében (CES) mutatta be, és elsősorban a sok mozgóképet készítő felhasználóknak ajánlják. A Panasonic még tavaly novemberben dobta piacra a Pro-High-Speed családba tartozó 16 gigabájtos SDHC memóriakártyáját és úgy döntött, kifejleszti a termék kétszer nagyobb tárolókapacitású testvérét is. Az új jövevény elsőként felelt meg a Class-6-os sebességspecifikációnak, amely szerint egy üres memóriakártya esetében az adatátviteli sebesség minimum 6 megabájt másodpercenként.

"A kompatibilis PC-adapterkártya segítségével elérhető akár a másodpercenkénti 20 megabájtos adatátviteli sebesség is" - jelentette ki Raimund Barthel, a Panasonic SD-Media részlegének marketingvezetője. A 32 gigabájt akár HD minőségű felvétel alkalmazása esetén is lehetővé teszi több órányi videó felvételét. A cég tájékoztatása szerint a memóriakártyára nyolc órányi 1440 x 1080 képpontos videó fér el, de egy 1920 x 1080-as felvétel esetében is öt órás filmet készíthetünk. Azonban a MPEG-2 formátum választása esetén ezek az értékek tovább növelhetők és LP-módban elérhetik akár a közel 27 órát is.

A Panasonic egyúttal bejelentette az SDR-SW20 típusú videokameráját is, amely ellenáll a pornak, az ütődéseknek és 1,5 méter mélységig vízálló. Ezeken kivül elektronikus képstabilizátorral és tízszeres optikai nagyítási funkcióval büszkélkedhet. A kamera egy 16 gigabájtos SDHC memóriakártyával együtt, csomagban kerül majd a boltok polcaira, várhatóan már februárban, míg a 32 gigabájtos SDHC memóriakártya csak tavasszal lesz elérhető.

Tavaly márciusban még a SanDisk volt ezen a területen az első, a cég akkor dobta piacra 8 gigabájtos SDHC memóriakártyáját. Az SDHC megjelölés az új, SD 2.0-ás szabványú kártyákra vonatkozik. Az SD szövetség által felállított szabvány szerint ez minden 2 GB-nál nagyobb kapacitású kártyára érvényes, maximum 32GB-ig. A szabványban háromféle adatátviteli sebesség létezik és természetesen az SDHC kártyákat csak az azokkal kompatibilis olvasókkal lehet működtetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • L3zl13 #9
    Nekem nem tetszenek. Ha túl kicsi, nem fér rá a film címe, így nem tudom mi van rajta. :D
  • who am I 7 #8
    Meg a szűk p**cikat
  • Epikurosz #7
    Te is a kis kütyüket élvezed?
  • who am I 7 #6
    Nekem tetszik ez a kis téma, ilyen 50-100 gigás kis flash memókat, inkább tárolok mint bd vagy hd "tárcsákat" :) Csak aztán, el ne vesszen...mert olyan pici.. :D DE egyébként szimpi.
  • PíszLávJuniti #5
    Elhamarkodták az sdhc szabványt, ha már ki is növik egyből.
    A technológiai lépés jó. Ha a fejlesztések nagy iramban tudnak tovább folyni, akkor a BR és HD technológiát kihagyva, a flash léphet elő fő adathordozóként.
  • Omega #4
    Jó volna már a winyot kicserélni egyetlen flashmemre oszt kész.
  • sathinel #3
    Nem rossz ez ahhoz képest hogy egy linux minden progival(gimp, openoffice, googleearth, stb) még felét sem tölti meg.

    usbbootable systems

    20 mega olvasási sebesség meg nem rossz. főleg egy olyan rendszernél ami alapból csak 1-2 gigát foglal.
  • 1hengeresVmotor #2
    végre már ilyen is létezik
  • Myron #1
    hurráéljen.